Haberler

Selçuk Üniversitesi Öğrencisinden Güneş Enerjiyle Çalışan Bisiklet

Konya Selçuk Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Yiğit Kaan Er, güneş enerjisiyle çalışan bir bisiklet üretti.

Boş zamanlarında taksicilik yaptığını belirten Yiğit Kaan Er, bisikletin kullanımıyla birlikte trafiğin daha da rahatlayacağını düşünerek böyle bir proje ürettiğini belirtti. Aldığı eğitimle trafik sıkışıklığını nasıl çözebileceğini düşünerek bu bisikleti ürettiğini söyleyen Yiğit, bisikletin güneşten aldığı enerjiyi kullanarak saatte 35-40 kilometre hıza ulaşabildiğini belirtiyor.

Bisikleti büyük ölçüde tamamladığını, bazı ufak tefek teknik detaylarının kaldığını belirten Yiğit, güneç enerjisinin elde edilmesi için kullandığı panellerin kapladığı alanın gidondan çok daha küçük olduğunu söyleyerek standart bir bisikletten fazla farkının bulunmadığını söyledi.

Bisikletin nasıl çalıştığıyla ilgili teknik konulardan da bahseden Yiğit, “Gidonda hız pedalı var. Buradan komutla çalışıyor. Bisikleti, öğrenci olduğum için ikinci el aldım. Geliştirdiğim sistemi de üzerine monte ettim” dedi.

Akünün güneş ışığında 5-6 saatlik bir zaman dilimi içerisinde tamamen dolduğunu söyleyen Yiğit, son şunları söyledi: “Tam dolumda yaklaşık 40 kilometre yol alınabiliyor. Hem çevreci hem de ekonomik bir araç. Güneş panellerini ve motoru daha da geliştirdiğimizde daha uzun menzile ulaşılabilir. Güneş panellerini daha etkin kullanmamız halinde aküyü bile kullanmaya ihtiyaç kalmaz.”

 

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu