Haberler

SGK Askerlik Borçlanması

Askerlik borçlanması, askerlik dönemlerindeki çalışılamayan günlerin primlerinin daha sonra ödenmesi olarak tanımlanabilmektedir. Askerlik süresinde sigortalı çalışan vatandaşların, emeklilik için çalışamadığı günleri ödeme hakkına sahiptir. Bu borçlanmada emeklilik tarihini biraz daha öne alabilmektedir. Sigortalılar bazı gerekli nedenler ile borçlanma yapmak istemektedirler. Bu temek nedenlerin başında askerlik gelmektedir.

Sigortalı kadın çalışanlar ise doğum zamanlarında bu tür temel nedenlerle borçlanma yapabilirler. Borçlanmaların faydalarından biri sigorta başlangıç tarihini öne çekmek, diğeri ise prim gün sayısını arttırmış olmaktır. Askerlik borçlanmasında erkek sigortalının askerlikte geçirdiği süreleri sonrada primlerini ödemek suretiyle çalışmış gibi tamamlaması emeklilik açısından fayda sağlayacaktır. Aynı şekilde çalışan sigortalı subay okulunda öğrencilik yaptığı dönemlerin primlerini de ödeyebilmektedir. Bu da borçlanmadan sayılacaktır. Kısacası askerlik borçlanması, vatani görevini yapan vatandaşların bu dönemde er-erbaş oldukları süre içerisinde çalışamadıkları gün sayılarının toptan ödenmesi ile vatandaş için bir kolaylık olması amacındadır. Askerlik borçlanması başvurusuna bulunmadan önce ne kadar sürelik borçlanma yapabileceğini hesaplanmalıdır.

Bazı durumlarda 1 günlük askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini 1 yıl kadar geriye çekmeye yetebilmektedir. Bu sebeple tüm askerlik gün sayısını borçlanma olarak göstermek gerekmediği durumlar olabilir. Kısacası ne kadar gün gerekli ise o kadar borçlanma yapılması daha uygundur. Ne kadar gün sayısında borçlanılacağını hesaplayabilmek için mutlaka sosyal güvenlik uzmanı olan birinden yardım alınmalıdır. Aynı şekilde bu hesaplama, elektronik ortamda internet üzerinden de yapabilmektedir. Askerlik borçlanmasında sigorta başlangıç tarihi ve gün sayılarına göre prim ödemeleri değişeceği için bu hesaplamayı yapmak vatandaş için avantaj olacaktır. Vatandaş gerekli olmadığı prim sayını fazladan ödememiş olacaktır.

Askerlik borçlanmasında sigorta başlangıcının geriye çekilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların başında, ilk sigortalılık tarihinin askerlik tarihinden sonra olmasıdır. Askerlik tarihinin sigorta başlangıc tarihinden önce olması halinde sigortalılık günleri geriye çekilebilmektedir. Bu konudaki tek ayrıntı askerlik borçlanmsında askere gidilen ilk tarihin esas alınmamasıdır. Sigortalı çalışanın askerlik tarihi ilk sigorta tarihinden önce olması halinde ödenen gün  sayısı kadar prim sayısı da artmış olacak ve aynı zamanda ilk sigortalılık tarihi de geriye çekilecektir. Bu tarih sonra olduğunda ise sadece ödenen gün sayısı kadar prim artmış olacaktır.

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması yapacak olan vatandaş öncelikle bir sosyal güvenlik biriminden yardım almalıdır. Askerlik borçlanması ile ilgili olan gün sayısı ile ilgili hesaplamaları yapılmalıdır. Daha sonra yine Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek borçlanma talep dilekçesi oluşturulmalıdır. Borçlanma talep dilekçesine ek olarak askerlik yapılan yılı ve gün sayılarını gösteren onaylı bir belge gerekli olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu iki belge ile borçlanma talebini kabul edecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerekli incelemeler yapıldığında kişinin uygunluk derecesine bakılarak vatandaşa kabul edildiği tebliğ gönderilmektedir. Vatandaşlar bu tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde borçlanma miktarını ödemeleri gerekmektedir. Askerlik borçlanması taksitle ödenir mi? sorusuna cevap olarak; borçlanma ödemelerinde taksitlendirilme işlemi yapılması mümkün değildir denilebilir. Ancak belirlenen miktarı parçalara bölerek hafta hafta ödenmesi sorun teşkil etmeyecektir.Tek şart bu miktarın belirtlen 1 ay içerisinde yapılmasıdır. Askerlik borçlanması şartlarından biri de budur. Askerlik borçlanması ödeme şekli toplu olarak alınmaktadır.

Askerlik borçlanması Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödenmektedir. SGK- borç ödemeleri ve SGK borçlanma menüsü seçeneklerinden ödeme yapmak mümkündür. Anlaşmalı olan bankalar Ziraat Bankası, İş Bankası ve Halk Bank olarak bilinmektedir.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanmasında geriye dönük prim ödemeleri olduğunda yatırılması gerekilen para hesaplanmaktadır. Asgari ücret sınırlandırılması gibi aynı şekilde prim üst sınır miktarı bulunmaktadır. Bu sigorta piriminin üst sınırının 6,5 katı oranında ve brüt asgari ücret sınırlandırılması arasındaki miktar hesaplanarak askerlik borcu ödemesine ulaşılmaktadır. Askerlik borcu hesaplama 2018 yılında da alt sınır prime esas günlük kazancın asgari ücretin %32 oranı olarak hesaplanır. Yani asgari ücretin 6,5 katının %32’si ödenecek olan miktarı belirlemektedir.

2018 askerlik borçlanması, en düşük günlük miktar 21,65 TL olarak bildirilmiştir. En yüksek miktar ise günlük olarak 162.36 TL olacaktır. Toplamda 30 günlük askerlik yapmış olan bir vatandaş en düşük tutarda borçlanma talep ettiğinde 649.50 TL ödemiş olacaktır. En yüksek miktarda borçlanma talep ettiğinde ise bu tutar, 7,794 TL olarak hesaplanacaktır. 18 ay boyunca askerlik yapmış olan vatandaş tüm askerlik günlerinin borçlanması talebinde bulunduğunda toplamda borçlanma ödemesi 11,691 TL olacaktır.

Askerlik Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Askerlik borcu sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden yapılmamaktadır. Birçok kurumun dahil olduğu ve sorgulama işlemlerinin yapıldığı e-devlet sistemine askerlik borcu konusu eklenmemiştir. Bunun nedeni ise askerlik borcu konusunda çok geniş kapsamlı, detaylı bir sorgulama gerekeceğidir. Askerlik borcu sorgulaması başvurularının da yapılacağı Sosyal Sigortalar Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Emeklil Sandığı birimlerine yapılmaktadır. Başvuru yapmak için de bu kurumlardan başvuru formu alarak doldurmalı ve askerlik şubesinden alınacak onaylı askerlik belgesi ile birlikte başvuru yapılabilmektedir. Sorgulama işlemleri için başvurunun yapıldığı kurumlara bizzat gitmek gerekmektedir. Sorgulama işlemmi tüm incelemeler tamamlandığında kurum tarafından vatandaşa gerekli olan tebliğ yapılacaktır. Bu tebliğ geldiği süreden itibaren 1 aylık bir süreçte ödeme yapılması gerekmektedir. Ödemeler anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılabilir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Babamin eskeelik borcu 8.000 yeterli oluyo ve bankada 20.000 gozukuyo bankalarin bilgisi yok bn bunu nasil yatira bilirim yardimci olurmusunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu