Haberler

SGK Doğum Borçlanması

Doğum borçlanması, bir hizmet borçlanması olarak sayılmaktadır. Çalışan kadınların doğum yaptıkları dönemlerde, çalışamadıkları günlerin primlerini emeklilik için ödemeleri doğum borçlanması nedir? sorusunun cevabını vermektedir. Doğum borçlanması hizmet borçlanması denmesinin bir sebebi de çalışılamayan günlerin primlerini daha sonra ödemek gereksiniminden dolayıdır.

Çalışılmayan dönem boyunca emeklilik için eksik gün sayılacağından, verilemeyen hizmet borç olarak kalmaktadır. Kadın çalışanın sigorta, bağkur veya başka kapsamlarda bağlı bulunduğu birimlere çalışmaya başladığından itibaren doğan çocukları için günleri prim olarak ödeme hakkı bulunmaktadır. Sigorta kapsamına bakıldığında sigorta statüsüne bakılmamaktadır. Tüm çalışan kadınlar için bu geçerlidir.

Ve tüm çalışan kadınlar sigorta kapsamında doğum borçlanması hakkı bulunmaktadır. Memuriyetler yani 4A , 4B, Sosyal Sigorta Kurumuna bağlı veya Bağ-Kur sisteminden, Emekli Sandığı dahilinde olan kadınlar bu haktan yararlanabilmektedir. Doğum borçlanması ile çalışan kadınların daha erken emekli olabilme imkanları vardır. Ancak doğumdan önce sigorta girişi olmadığında bu günler için doğum borçlanması sayılmamaktadır. Doğum borçlanması yapan kadının sigorta kapsamına göre emeklilik için primlerini ödeme hakkı tanınmaktadır. Bu dönemlerdeki çalışamadığı günlerin ödenmesi emeklilik günü üzerinde bir kazanç sağlamaktadır.

Doğum borçlanması yapan kadın sigortada çalışmadan gün elde etmiş olmaktadır. Normalde emeklilik için gün ve yaş sınırlamasını doldurmak zorunda olan çalışanlar, doğum borçlanması yapan bir çalışan kadında bu gün ve yaş sınırlamasını bu şekilde tamamlama hakkına sahip olmuş olur.

Evlat edinen sigortalı çalışan kadınlar da eğer evlat edinilen çocuk 2 yaşını doldurmadıysa doğum borçlanmasından yararlanılabilir. Aynı şekilde evlat edinilen çocuğun öz annesinin de doğum borçlanması yapımaya hakkı bulunmaktadır. Öz anne de çocuğu doğduğundan itibaren iki yıl boyunca doğum borçlanması hakkından yararlanabilmektedir. 2 yaşını geçmiş bir çocuğu evlat edinen sigortalı çalışan kadınların doğum borçlanması yapmaya hakları bulunmamaktadır.

Doğum Borçlanmasının Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması yapabilmek için öncelikle sigorta kapsamına bağlı olmak gerekmektedir. Sigorta kapsamında çalışan kadınların doğumlarını sigortalı iken yaptıkları dönem içindeki primleri için borçlanma hakkına sahiptirler. Doğumdaki zamanda sigortalı olmadıklarında doğum borçlanma hakkına sahip olamazlar.

Doğumdan sonra çalışan kadın adına bir prim ödemesi olmamalıdır. Adına ödenmiş primler doğumdan önce olmalıdır. Borçlanılan dönemde doğan çocuğun yaşıyor olması da şartlardan biridir. İlk doğumunu yapan çalışan kadın borçlandığında, ikinci doğumunu da iki yıl doğmadan yaparsa bu iki yıl süre toplamı kadar doğum borçlanması hakkına sahiptir. Tüm sigorta kapsamında çalışan kadınlar 3 doğuma kadar borçlanabilmektedir.

Daha önceden bu sayı 2 ile sınırlı olmakla birlikte günümüzde bu sayı 3 doğuma kadar çıkartılmıştır. Böylelikle sigorta kapsamında çalışan kadınların toplamda 2 bin 160 gün kadar borçlanma hakları bulunmaktadır. Doğum borçlanması 2018 yılı itibariyle istenildiği kadar prim günü ödemesi yapılabilmektedir. Yani toplamda 3 çocuğu olan bir çalışan kadının 2 bin 160 günlük bir borçlanma günü olmasına rağmen ihtiyacı olan gün sayısı daha az ise daha az bir gün emeklilik için tamamlanabilir. İhtiyaç duyulan gün sayısı kadar borçlanma olabilmektedir.

Doğum Borçlanması Hesaplama

Doğum borçlanması hesaplama 2018 yılı itibariyle sigorta kapsamında olanların ve diğer hak sahibi olan çalışan kadınların primlerinin esas alınmasıyla hesaplanmaktadır. Alt üst miktarları arasında kendilerinin günlük kazançlarının %32 üzerinden hesaplanarak borçlanılan gün sayısı belirlenmektedir. Borçlanma yapılmak istenengünlerde geçerli olan prime göre günlük kazanca bakılarak yapılmaktadır. Çalışılan günlerin kazancının alt ve üst sınırına bakılmalıdır. Bu alt ve üst sınırlar her yıl değişebilen miktarlarda olabilir.

2018 yılındaki son güncelleştirilmiş bilgiler kapsamında günlük kazanç alt ve üst sınır olarak 21,64 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar Aralık ayının 31’ine kadar geçerli olacaktır. En yüksek sigorta tutarı ise 162,32 TL olarak hesaplanmış ve bu miktar da 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacaktır. Doğum borçlanması ne kadar öderim? sorusuna yanıt olarak şu hesaplamayı göstermek yeterli olacaktır: 1 çocuk sayısına göre toplamda 15.580.80 TL, 2 çocuk sayısına göre toplamda 31.161.60 TL, 3 çocuk sayısına göre toplamda 46.742.40 TL şeklinde bir ödeme yapılmaktadır. Bu veriler aynı zamanda doğum borçlanmasında son durum bilgisini de vermektedir.

Doğum borçlanmasında o yılın brüt asgari ücreti üzerinden yapılan bir hesaplama sistemi oluşturulmaktadır. Asgari ücretin günlük tutarının %32’lik oranı bir günlük doğum borçlanmasına karşılık gelecektir. 2018 yılında doğum borçlanma tutarı aylık olarak 649.44 TL olarak hesaplanmıştır.

Doğum Borçlanması Başvuruları Nasıl Olur?

Doğum borçlanması için sigorta kapsamında çalışan kadınların, borçlanma talep dilekçeleri ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Borçlanma talep dilekçeleri Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na iletilmelidir. Bu kurum tarafından incelenen dilekçeler ve borçlanma talep eden kişinin tüm prim borcu hesaplanmaktadır. Hesaplanan prim borçları borçlanma talep eden kişiye iletildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Doğum borçlandırması taksitlendirme yapmak mümkün değildir. Doğum borçlanmasıında tebliğ edilen zamandan itibaren 1 ay içinde ödenmesi şartı yüksek rakamlardaki ödemelerde zorlanma olacaktır.Yalnızca ödenecek olan toplam miktarın belirli bir kısmının ödenmesi halinde kalan miktar diğer doğum borçlanması başvurusunda ödenen kısımdan düşülebilir. Toplu olarak yüksek rakamları bir anda ödemek mümkün olmayacağından bu şekilde bir ödeme yapılması daha kolay olmaktadır. Bir kısmı ödendiğinde başvuru için bahsedilen gün sayısı ödenen miktarın yerine geçecektir.

Borçlanma bedeli aynı ay içerisinde farklı günlerde parça parça ödenmesi sorun olmamaktadır. Fakat mutlaka bir ay içinde tüm rakamın ödenmesi gerekmektedir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu