Haberler

Üniversite Öğrencileri GSS Primi Öder mi?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sağlık güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlayan bir sistemdir. Sigortası olmayan hastane ve sağlık ocağında ücretsiz olarak faydalanabilmesi için her ay GSS primini yatırması gerekmektedir. GSS Prim borcunu Sosyal Güvenlik Kurumundan ödeyebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden kredi veya banka kartı ile de ödeyebilirsiniz. 2020 yılı için aylık GSS ücreti 88,23 TL’dir (Brüt asgari ücretin %3’ü). Bu yazımızdaki amaç üniversite öğrencilerinin sağlık güvencesi hakkında bilgi vermek. Genel Sağlık Sigortası kanununda öğrenim görenlere ayrı bir parantez açılmış. Bir bakıma lise ve üniversite öğrencilerine GSS kanununda pozitif ayrımcılık yapılmış.

Öğrencilerin GSS durumu konusunu kısaca özetlersek;
=> Lisede okuyan öğrenciler 20 yaşına kadar
=> Üniversite okuyan öğrenciler ise 25 yaşını geçmemiş olması kaydıyla GSS prim borcu ödemez. 
=> Üniversitede okuyan bir öğrenci 25 yaşını geçerse her ay 53 TL GSS prim borcu ödemesi gerekir.  Öğrenci sigortası yaş sınırı bu şekildedir!

Değerli arkadaşlar önemsiz gibi gözükse de her an hastanelik bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Her ay düzenli olarak GSS prim borcunu ödeyerek devlet hastanelerinden ücretsiz olarak muayene olabilir doktorunuzun yazdığı ilaçları GSS kapsamında daha uygun fiyata alabilirsiniz. Borçlarınızın birikmesi bir anlam ifade etmiyor. Hastaneye gidebilmek için birikmiş borçların tamamını ödemek durumundasınız. Üstelik uzun süreli borçların ödenmemesi durumunda gecikme zammı da ödemek durumunda kalırsınız.

Eğer üniversite okuduğunuz dönemde 25 yaşınıza kadarki prim borçlarınız sistemde görünüyorsa bulunduğunuz ilin Sosyal Güvenlik Kurumu GSS birimine giderek bu borçları sildirebilirsiniz. e-devlet üzerinden arama kısmına GSS Borç Durumu Belgesi Sorgulama yazarak güncel borç bilginizi öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Haksız kazançtan başka bişey değil….
    Saçmalığa bakarmisiniz 60 günü geçen borcunuz varsa faydalanamiyorsunuz fakat her ay size gss prim borcu çıkmaya devam ediyor.. Yani devlet sizden hizmetini vermediği birşeyi parasını istiyor.. Adam ödeyebilse zaten geciktirmez 60 günlük prim borcunu öderdi ama sistem faizli ve düzenli bir şekilde her ay size prim borcu çıkarıyor.. İnsanlara zorla gss saçmalığı dayatılıyor.. Bir an önce bu konuya çözüm bulunmalı (mantık çerçevesi içerisinde)

  2. Buraya 53TL yazmışsınız ama tarih itibari ile haber eski birde tutarı yuvarlamadan yazın tam rakamı (yuvarladınız mı bilmiyorum yuvarladınız demedim.) O yazılan prim tutarının hangi yıla ait olduğunu yazın ve o primi kimler ödemek durumunda onu da yazın ve o prim tutarının tam rakamını 2020 yılı için yazın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu