Haberler

2018 Üniversite Rehberi

Öğrenci odaklı bilgi paylaşım platformu Unibilgi ailesi olarak üniversiteye yeni adım atacak öğrenciler için üniversite kayıt, KYK yurtları, burs&kredi vb. konularla alakalı bilmeniz gereken tüm bilgileri içeren bir yazı oluşturmaya çalıştık. Yazıda ve yazı içerisinde yer alan bağlantılarda bulamadığınız bilgiler olursa YORUM kısmına yazabilirsiniz. En kısa zamanda geri gönüş yapılacaktır.

2018 Üniversite Kayıtları

Üniversitelere elektronik kayıtlar (e-kayıt) 03-05 Eylül 2018 tarihleri arasında e-Devlet kapısı üzerinden yapılacaktır. e-kayıt yapan adayların kayıt için üniversitelerine gitmelerine gerek yoktur. Ancak bazı üniversiteler TIP, diş hekimliği vb. bölümler için sağlık raporu istemekte ve kayıt için üniversiteye gelme şartı koymaktadır. Hangi bölümler için bu şartın bulunduğunu üniversitenizin web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Üniversiteye e-kayıt nasıl yapılır başlıklı yazımızı okuyarak resim ve videolu olarak üniversitelere e-Devlet üzerinden nasıl kayıt yapılacağını aşamalı olarak öğrenebilirsiniz.

Üniversite kaydınızı e-devlet üzerinden yapma zorunluluğu yoktur. e-kayıt yapmayan öğrenciler 03-07 Eylül 2018 tarihleri arasında üniversitelerine giderek kayıt yaptırabilir. Bu tarihler arasında istediğiniz gün gidemezsiniz. Üniversiteniz bölüm bölüm kayıt tarihlerini yayınlamakta. Lütfen bu duruma dikkat edin.

2018 KYK Yurt İşlemleri

2018 KYK yurt başvurusu nasıl yapılır? bağlantısını ziyaret ederek sizlere hem metinsel hem de video olarak yurtlara nasıl başvuru yapılacağını anlattık. Ülke geneli ve Kıbrıs’ta 750+ yurt ve 600 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapan KYK yurtlarına başvurular 3 Eylül 2018 tarihinde başladı. KYK yurtlarına 10 Eylül 2018 saat 23.59’a kadar başvuru yapabilirsiniz. 03-10 Eylül tarihleri arasında başvuru yapabilen öğrenciler üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıf öğrencileridir.

DİKKAT! Ek kontenjan, özel yetenek sınavı, yatay/dikey geçiş yapan öğrenciler, sağlık lisans tamamlama öğrencileri, yabancı uyruklu öğrenciler ve yüksek lisans/doktora öğrencilerinin başvuruları ilerleyen bir tarihte yapılmaktadır. (Tahmini başvurular 20 Eylül civarı başlar.)

KYK yurtları 17 Eylül 2018 tarihinde açılacak. KYK yurt başvuru sonuçlarının ne zaman açıklanacağı KYK tarafından açıklanmadı. Başvuru sonuçlarının 15 Eylüle kadar açıklanacağını tahmin etmekteyiz. KYK yurt başvuru sonuçları açıklandığında karşınıza ASİL veya YEDEK olarak kazandınız yazısıyla birlikte sıralamanız çıkmaktadır.

Asil Listede Bulunan Öğrencilerin Yapması Gerekenler bağlantısına tıklayarak ASİL listede bulunan arkadaşların yapacakları işlemleri yazdık.

KYK Yurt Yedek Listede Bulunanların Yapması Gerekenler bağlantısına tıklayarak YEDEK listede bulunan arkadaşların yapacakları işlemleri yazdık.

Değerli dostlar KYK yurt kontenjanı ülke genelindeki üniversiteli sayısının %10’u kadardır. Bu yüzden başvuru yapan herkese yurt çıkmıyor. YEDEK sırada bulunan arkadaşlar sıralamaları çok yüksek değilse endişelenmesin. Haftanın belirli günlerinde yedek listeler yeniden açıklanıyor. 2017 yılında 30’a yakın yedek liste açıklandı. Yurt sırası gelene kadar nerede kalacağım? diyorsunuz. KYK misafirhaneleri var ancak doluluk oranları yüksek olduğu için başvuru ya hiç almıyor ya da çok başvuru olduğu için hemen doluyor. Üniversitenizin bulunduğu KYK İl Müdürlüğünü arayarak KYK misafirhaneleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devlet yurtları hakkında genel bilgiler başlığını ziyaret ederek KYK yurtlarıyla ilgili oda imkanları, yemek, barınma koşulları vb. bilgileri öğrenebilirsiniz. Detaylı olarak güzel bir yazı hazırlamaya çalıştık sizlere.

2018 KYK yurt ücretleri bağlantısını ziyaret ederek il il tüm KYK yurtlarının ücretlerini görebilirsiniz. Bakan 2018 yılında KYK yurtlarına zam yapılmayacağını açıkladı.

  • KYK yurt odaları 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12 kişiliktir. Yurt başvurusu yaparken de kaç kişilik odalarda kalacağınızla ilgili bir tercih yapamıyorsunuz. Üstelik örgün ve ikinci öğretim öğrencileri ile birlikte yabancı öğrencilerle aynı odalarda kalabilirsiniz.
  • 2 yıllık önlisans bölümü okuyan öğrenciler de KYK yurtlarında kalabilir.
  • İkamet ettiğiniz ilde üniversite kazandıysanız KYK yurtlarında kalamazsınız.

KYK yurtlarının avantajları

1- Yurt ücretlerinin özel yurtlara göre yaklaşık 5 kat daha ucuz olması.
2- Güvenlikli oluşu
3- Günlük 11 ₺ aylık ise 330 ₺ yemek yardımı yapılması
4- Yurtların genelinde yavaş da olsa internetin olması
5- Sıkı arkadaşlıklar kurabileceğiniz bir ortama sahip olması

KYK yurtlarının dezavantajları

1- Odalarda kalan öğrenci sayısının fazla olması
2- Var olan internet, çamaşırhane gibi imkanların yavaş olması
3- Odalarda kalan öğrenci sayısı fazla olduğu için temizlik konusunda sıkıntıların olması
4- Odalarda saç kurutma makinesi haricinde elektrikli aletlere (su ısıtıcısı gibi) izin verilmemesi
5- Odalarda kalan öğrencilerin durumları dikkate alınmadan karıştırılması. Aynı odada farklı üniversitede okuyan, yabancı uyruklu, örgün öğretim ve ikinci öğretim öğrencisinin bulunabilmesi.
6- Kampüse çok uzak bir yurt çıkma olasılığı. Örneğin Üniversiteniz İstanbul’da Avrupa yakasında bulunuyor. Maalesef size Asya yakasında bulunan bir yurt çıkabilir.

Sırada KYK bursları ile öğrenim kredisi var.

ÖZEL YURTLAR

Üniversitenize uzak bir KYK yurdunun çıkması, katı kuralları, internet sorunu, odalarda kalan öğrenci sayısının fazlalığı öğrencileri özel yurtlara yöneltmektedir. https://yurt.unibilgi.net sitesini ziyaret ederek il, ilçe ve üniversiteye yakınlık kriterlerine göre özel yurt & apartları liste halinde inceleyebilirsiniz.

2018 KYK Burs & Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

KYK burs & kredi başvuruları her yıl ekim ayı içinde başlamaktadır. Geçtiğimiz sene başvurular 02-12 Ekim tarihleri arasında açılmıştı. 2018 yılında da son 3 yılda olduğu gibi başvuruların ekim ayında yapılacağı tahmin edilmektedir.

KYK bursu

KYK bursu, devletin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere her ay verdiği karşılıksız parasal yardımdır. 2018 yılı KYK burs ücreti önlisans ve lisans öğrencileri için 470 TL, yüksek lisans öğrencileri için 940 TL ve doktora öğrencileri için 1410 TL’dir.

KYK bursu bağlantısını ziyaret ederek konu hakkında önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

KYK bursu çıkarsa bölümünüzün normal yılı kadar burs almaya devam edersiniz. Sınıf tekrarı yaparsanız, dönem ortalamanız 1.80’in altına düşerse veya 3’ten fazla dersten kalırsanız yüksek ihtimalle KYK bursunuz kesilir ve öğrenim kredisine dönüşür. Bu durumu e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
KYK bursu hangi durumlarda kesilir? başlıklı konumuzu ziyaret ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

KYK öğrenim kredisi

KYK kredisi, devletin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere her ay verdiği karşılıklı parasal yardımdır. 2018 yılı KYK burs ücreti önlisans ve lisans öğrencileri için 470 TL, yüksek lisans öğrencileri için 940 TL ve doktora öğrencileri için 1410 TL’dir. Yani KYK bursu ile öğrenim kredisi miktarları aynıdır.

KYK öğrenim kredisi bağlantısını ziyaret ederek öğrenim kredisi alma şartları, kimlerin alabileceği, geri ödemelerinin nasıl olacağı, ne kadar faiz ödeneceği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

KYK öğrenim kredisi başvuru yapan herkese çıkmaktadır. İhtiyacınız yoksa kesinlikle KYK öğrenim kredisi almanızı tavsiye etmiyoruz. KYK öğrenim kredisi alan 1.156.832 öğrenciden 239.097’si borcunu ödeyemedi. Aldığınız KYK kredilerini mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödemeye başlarsınız. Aldığınız öğrenim kredisi her ayın ÜFE endeksine bağlıdır. Ödeyeceğiniz zamanki ÜFE fiyatları dikkate alınarak geri ödersiniz. Özetle aldığınız miktardan daha fazla geri ödeme yaparsınız. 

+BONUS: Özel Burs Alabileceğiniz Kurumlar

2018 burs veren özel kurumlar bağlantısını ziyaret ederek vakıf, dernek, özel şahıs burslarına başvurabilirsiniz. Bu sayfa sürekli olarak güncellenecektir. Yeni bir burs ilanı çıktığında sayfada paylaşılacaktır.

Üniversite yaşantınızda başarılar diliyoruz. Sizi çok seviyoruz 😍

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu