Haberler

Üniversite Sonrası Subay Nasıl Olunur?

Üniversite Sonrası Subay Nasıl Olunur?

TBMM tarafından 2012 yılında kabul edilen kanun çerçevesinde 4 yıllık lisans ve yüksekokul mezunları subay ve astsubay olabiliyor. Lisans mezunu olan kadın ya da erkekler için 27 yaşından büyük olmamak şartı aranıyor. Lisansüstü eğitim mezunları için ise 32 yaşından büyük olmamak kaydıyla başvuru alınabiliyor.

Muvazzaf subay olmak isteyen bireyler terhislerinin hemen ardından başvuruda bulunabiliyorlar. Ayrıca terhislerinin ardından da 4 yıllık lisans ya da yüksekokul mezunu olan bireyler, yaş sınırına takılmamak kaydıyla muvazzaf subaylık için başvuru gerçekleştirebiliyor. Muvazzaf/sözleşmeli subay olabilmek için mevcut kanun, yönetmelik ve yönerge esaslarına göre belirli aşamalar belirlenip uygulanıyor. Bu aşamalar şu şekilde:

Seçim Aşaması Faaliyeti(Yazılı Sınav):

Adaylara öncelikle iki farklı düzeyde yazılı sınav yapılır. Genel kültür sınavı ve mesleki bilgi sınavı şeklinde uygulanan iki ayrı sınav sonucunda adayların diğer aşamalara geçip geçemeyeceği belirlenir. Sınav sonuçları TSK’nın internet sitesinde yayınlanır ve adaylar sonuçtan bilgilendirilir.

İkinci Seçim Aşaması Faaliyetleri

Yazılı sınav aşamasını geçen adaylar için öncelikle kayıt kabul gerçekleştirilir. Hemen ardından ön sağlık muayenesi testine tabi tutulan adaylar, sağlık durumlarının subay olmaları hususunda herhangi bir problem teşkil etmemesi takdirde bu aşamayı da geçerler. Sonrasında adaylar üzerinde bir kişilik değerlendirme testi uygulanır. Bu test en önemli aşamalardan biridir. Kişilik değerlendirme testinden sonra fiziki yeterlilik testi gelmektedir. Belirli bir prosedür çerçevesinde fiziki yeterlilik testi uygulanan adaylar, bu aşamada da başarılı oldukları takdirde mülakata alınırlar. Bu aşamada adayların çoğunlukla heyecan yaşadığı gözlemlenmektedir. Heyecanlarını belli bir seviyede tutmayı başaran adayların diğer özellikleri de göz önüne alınarak bir elemeye tabi tutulduklarını söyleyebilmek mümkün. Mülakat aşamasını başarılı bir şekilde geçen adaylar için asil/yedek ayrımı gerçekleştirilir ve hemen sonrasında TSK tarafından hastane sağlık raporu ve güvenlik soruşturması aşamaları uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu