Haberler

Üniversitede Kayıt Dondurma İşlemi

ÜNİVERSİTELERDE KAYIT DONDURMA İŞLEMLERİ

Üniversitelerde yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte bazı konularında daha fazla önemsendiği görülmektedir. Bunlardan birisi de kayıt dondurma işlemidir. Kayıt dondurma işleminin genel olarak açıklanması gerekirse eğitim sürecine geçici süre ara vermek demektir. Kayıt dondurma koşulları genel olarak üniversiteler arasında farklılıklar gösterse de genel olarak mantık aynıdır. Bazı şartların yerine getirilmesi durumunda Üniversitelerin Yönetim Kurulları tarafından bir dönem ya da bir eğitim öğretim yılı olarak öğrencilik hakkı askıya alınır. Kayıt dondurmak için gerekli ana nedenlere değinmek gerekirse:

Ekonomik Sorunlar: Maddi imkanları nedeniyle içinde bulunulan dönemde okuma şansı olmayan öğrenciler bu durumlarını belgelendirmeleri durumunda en fazla 1 eğitim öğretim yılı kayıt dondurma yapmaları mümkündür.

Sağlık Sorunları: Tıbbi nedenlerle okula devam etmenin uygun olmadığı durumlarda öğrenci bu durumunu belgelemek koşuluyla belirli dönemler için kayıt dondurma yapabilmektedirler.

Askerlik: Askerliğini yapan bir öğrenci eğer dilekçe ve askerde olduğunu gösteren bir belge ile başvurması durumunda askerlik yaşamı boyunca kayıt dondurması mümkün olmaktadır. Ancak askerliğin tamamlanmasından sonraki ilk dönem içerisinde eğitimine başlaması gerekmektedir.

Mücbir Durumlar: Aniden oluşan bazı olumsuzluklar nedeniyle de kişilerin kayıt dondurma talepleri yerine getirebilmektedir. Doğal afetleri bu durum içerisine katmamız mümkündür.

Mevcut yasalar gereği okuldan atılmak olmadığına göre kayıt dondurmanın her hangi bir katkısı var mıdır diye bir soru gelebilir akla. Öncelikle kayıt dondurulan dönem öğrencilik süresinden sayılmamaktadır. Yani ön lisans okuyan normal öğretim öğrencisi okulunu artık yıl olarak sürdürecek olursa 3. Yıl da katkı payı yatırması gerekirken bir yıl kayıt dondurmuş olan bir öğrenci 4. Yıl da katkı payı yatırmaya başlayacaktır. Ayrıca azami öğrencilik süresini de kayıt donduran öğrenci bir yıl geç tamamlayacaktır. Bu ayrıntıların dışında mevcut mevzuatlar çerçevesinde kayıt dondurmanın farklı bir katkısı bulunmamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu