Haberler

Üniversiteye Giriş Sistemi Belli Oldu

YÖK başkanı Yekta Saraç, bugün düzenlediği basın toplantısında üniversiteye giriş sisteminin detaylarını anlattı. Detaylar şu şekilde;

* 2018-2019’da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olacak. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak. Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.

* Öğleden sonraki ikinci oturumda adayların lise müfredatı esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecektir. 
Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir.

* İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir.
* Puan türü 5’e düşürüldü. 
* Sistem bu yıl uygulanacak.
* MEB müfredatı daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sınavda da baz alınacaktır.
* Sınavlar haziran ayında bir hafta sonunda iki oturumda yapılacak.
* Soru sayısı 80 olacak. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak.

* Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

* İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.
* Aldığınız puan 2 yıl geçerli olacak.

* Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.

* Yabancı dil puanı pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir. Soru sayısı 80 olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu