Haberler

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş, okumuş olduğunuz üniversite programına eş değer bölümler arasında değişim yapılmasına imkan veren bir sistemdir. Okuduğunuz bölümden memnun değilseniz yeniden üniversite sınavlarına hazırlanıp vakit kaybetmenize gerek yok. Geçiş işlemini aynı üniversitede bölümler arası yapabilirken üniversiteler arasında da yapabilme imkanına sahipsiniz. Üniversitelerin yatay geçiş hakkında ekstra şartlar getirebileceğini unutmayın. Bu yüzden başvuru yaparken üniversitelerin yatay geçiş şartları için detaylı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Üniversiteyi kazandıktan sonra bölümün geleceği olmadığı, size uygun bir program olmadığı, okumanın zor olduğu gibi nedenlerle yatay geçiş düşünebilirsiniz. Bu yazımızda üniversiteler arası yatay geçiş nasıl yapılır? sorusunu birlikte inceleyelim.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

→ Merkezi Yerleştirme Puanıyla (MYP) Yatay Geçiş Detayları
→ Ortalama İle Yatay Geçiş Detayları

Değerli arkadaşlar yukarıdaki iki bağlantıda en fazla merak edilen iki konuda detaylı inceleme yazıları hazırladık. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.


YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ VİDEOLARIMIZ

YouTube video

YouTube video


Yatay Geçiş Şartları

  • 1- Okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersinizin olmaması gerekir.
    2- Okuduğunuz bölümde not ortalamanız 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalı
    3- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile almış olduğunuz puan arasında maksimum -+15 puan olmalıdır.

Yatay Geçişte Bilmeniz Gerekenler

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Yatay geçiş en erken güz dönemi sonundan itibaren yapılabilir. Bazı üniversiteler dönem ortasında yatay geçişe izin vermemektedir. Geçiş yapmak istediğiniz üniversite dönem arasında geçişe izin vermezse yıl sonunda geçiş yapabilirsiniz.
 İlk yıldan itibaren yatay geçiş hakkına sahipsiniz ancak son yıl yatay geçiş yapamazsınız.

Yatay Geçiş İçin Ortalama Şartı Nedir?

Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin not ortalaması 2.00’ın altında olmaması gerekir. Ayrıca öğrencilerin alttan dersinin bulunmaması şarttır. Yatay geçiş hakkı veren üniversitelerin kontenjanı sınırlı olacağı için başvuru yapan öğrencilerin ortalamaları sıralanmaktadır. Bu yüzden yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızı YÜKSEK TUTMALISINIZ.

Yatay Geçiş İçin Kaç Kez Başvuru Yapabilirim?

 Bir öğrenci yatay geçiş için maksimum 2 defa başvuru yapabilir. Bu yüzden bir önceki kriterdeki “ortalama” kriterine dikkat etmelisiniz.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

 Geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin internet sitesini takip etmeniz gerekmekte. Yarıyıl veya yıl sonunda üniversitelerin yayınladığı haberde yer alan şartları sağlayan öğrenciler başvuru yapabilmektedir.

Kaç çeşit yatay geçiş bulunmakta?

→ Kurum içi programlar arası yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş şeklinde 3 çeşit yatay geçiş bulunmaktadır. Detayları yazının altında bulunan görsellerden okuyabilirsiniz.

Yatay geçiş ile bölüm değiştirme nasıl yapılır?

→ Gerekli şartları sağlamanız durumunda bölümler arası denklik şartı sağlanıyorsa bölüm geçişi yapabilirsiniz.

Özel Üniversitelerden Devlet Üniversitesine Yatay Geçiş Yapılabilir mi?

→ Vakıf (özel) üniversitelerden devlet üniversitelerine ya da devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelere yatay geçiş yapabilirsiniz. Bazı vakıf üniversiteleri yatay geçişi önlemek için öğrenci transkriptlerini yatay geçiş sonrasına bırakabilmektedir. Maalesef bazı vakıf üniversiteleri öğrencileri müşteri olarak görmekte…

Dönem arası yatay geçiş yapılabilir mi?

→ Dönem arası yatay geçişler YÖK tarafından üniversitelerin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu yüzden her gün üniversitelerin web sitesi ile sosyal medya hesaplarını ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Yatay Geçiş Yaparsam KYK Bursum Kesilir mi?

→ Şu an okuduğunuz üniversitede KYK bursu alıyorsanız yatay geçiş sonrasında da burs haklarınız devam eder. Bu durumu e-Devlet üzerinden online olarak kuruma bildirebilirsiniz.

Yatay Geçiş Yaparsam KYK Yurdu Hakkım Yanar mı?

→ Aynı ilde yatay geçiş yapıyorsanız KYK yurdunda kalmaya devam edebilirsiniz. Yalnız bu durumu yurt müdürlüğüne danışmanız gerekebilir. Ancak yatay geçiş yapacağınız üniversite farklı şehirdeyse işler biraz karışıyor. Yatay/dikey geçiş öğrencileri için KYK farklı bir tarihte yurt başvurusu açmaktadır.

Yatay Geçiş Yaparsam Hazırlık Sınıfı Okur muyum?

→ Şu an okuduğunuz bölümde hazırlık yok ancak yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversite bölümünde hazırlık sınıfı zorunluysa üniversite tarafından yapılan yabancı dil sınavını geçmeniz gerekmektedir.

Yatay Geçişte Bilmeniz Gereken Ek Bilgi

→ Disiplin cezası alan üniversite öğrencileri hiçbir şekilde yatay geçiş yapamazlar. Kayıt donduran öğrenciler ise yatay geçiş haklarını kaybetmez.
ÖSYM tarafından “MİLLİLİK BURSU” alıyorsanız yatay geçiş sonrası bu bursu almaya devam edersiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. 1 yıl sınıf tekrarı yapildiktan sonra tüm alttan dersler verilip geçiş yapılabilir mi?

  2. merhaba bu yıl afyon kocatepe hukuk kazandım bir yıl okimam mı lazim başka bi üniversiteye yatay geçiş yapmam için?gitmek istedigim üniversiteyi nasıl seçecem hiç bişey bilmiyorum bilgilendirirseniz çok sevinirim afyona gitmeyi hiç istemiyorim ne yapmaliyim lütfen bana yardimci olun

  3. Betül Hanım merhaba,

    Herhangi bir başvuru yapmadıysanız hiçbir sorun olmaz.

  4. merhabalar
    ben myp ile yatay geçiş yapmak için şu an bulunduğum okuldan gerekli belgeleri istedim mail yoluyla,fakat belgeleri istedikten sonra yatay geçiş yapmaktan vazgeçtim yani herhangi bir okula başvuruda bulunmadım sadece okulumdan belgeleri istedim onlar da gönderdiler. şu anki okulumdan herhangi bir kayıt silinmesi söz konusu değildir dimi. cevaplarsanız sevinirim. teşekkürler.

  5. Merhaba. Hukuk fakültesi öğrencisiyim hazırlık okudum 1. Sınıfı da bitirdim. Devlet üniversitesine geçiş yapmak istiyorum merkezi yerleştirme puanımla. Devlet üniversitesindeki öğrenciler hazırlık okumadığı için onların giriş yaptığı puana ve sıralamaya göre tercih yapabilir miyim ?

  6. İngilizce mühendislik 1.sınıf öğrencisiyim başka bir şehirdeki bir üniversitenin aynı bölümüne(o da ingilizce) geçersem tekrar ingilizce sınavına girmem gerekiyor mu

  7. Özel bir üniversitede hazırlık okuyorum hazırlıkta kalırsam bi devlete yatay geçiş yapabilirmiyim

  8. Serkan Bey merhaba,

    Yazı içerisinde yer alan bağlantılarda sorduğunuz sorunun cevabı var. Başarılar.

  9. Yatay geçiş başvurumuz kabul edilmezse yatay geçiş başvuru hakkını kullanmış mı oluyoruz
    Yatay geçiş yapamadığımız halde tekrar başvuramıyor muyuz

  10. 3- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile almış olduğunuz puan arasında maksimum -+15 puan olmalıdır

    Ben bunu yeni ogrendim dogru mu bu nerede yaziyor yokte soyelrmisiniz lutfen

  11. İyi günler.Ben daha önce merkezi yerleştirme puanımla başka bir üniversiteye yatay geçiş yaptım.Şimdi Farklı Bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorum ve aynı zamanda bölümümüde değiştirmek istiyorum.Bu geçiş not ortalamasıyla veya merkezi puanla olabilir mi?(Not Ortalamam 3.00)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu