Haberler

YDS ve YÖK-DİL Ayrımı

2017 itibariyle YÖK tarafında hazırlanan ve dil yeterlilik sınavları arasında yer almaya başlayan YÖK-DİL sınavı, birçok kişinin kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Birçok kişi yürürlüğe giren bu yeni sınavın, diğer dil yeterlilik sınavlarından farkını merak ederken, şu anda hala yürürlükte olan tek Türkiye tabanlı yeterlilik sınavı olan YDS’ye alternatif çıktığı da düşünülüyor. Oluşan bu yanlış düşüncelere ek olarak uzmanlar YDS ve YÖK-DİL sınavlarının tamamıyla birbirinden farklı olduğunu belirtiyor. Bu konumuzda sizlere YÖK-DİL sınavı hakkında daha fazla detayı iletirken, bu sınav ile YDS arasındaki farkları da anlatacağız;

YÖK-DİL Sınavı Nedir?

YÖK-DİL sınavı teknik konuları içeren, eski dil sınavlarından ÜDS ile benzer bir yapıya sahip, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler gibi alansal konularda yapılan yabancı dil sınavıdır. Bu sınavda kişinin Freshman (Tekniksel) yabancı dil seviyesi tespit edilmektedir. Bu sayede kişinin kendi alanındaki terimsel bilgisi ve teknik yabancı dili daha net bir şekilde ölçülmektedir.

YDS Sınavı Nedir?

YDS sınavı genel olarak sosyal hayatta kullanılan İngilizceyi, Almancayı veya diğer yabancı dilleri içeren ve bazı paragraf sorularında o dilin teknik alandaki kelimelerini kapsayan ancak Matematik ve bu gibi kısımlara sahip olmadığından genel bir kitleye hitap eden bir yabancı dil yeterlilik sınavıdır. Bu sınav türü sadece genel anlamada o dilin yeterliliğini gösteren bir yeterlilik sınavıdır.

YDS ve YÖK-DİL Sınavı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  1. YDS Sınavı ÖSYM gözetiminde yapılmakta ve senede 2 kez gerçekleştirilmektedir. YÖK-DİL sınavı ise Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanıp Anadolu Üniversitesi tarafından da organize edilmektedir. Sonuçları ise YÖK, Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ortaklığında tüm adaylara duyurulmaktadır. YÖK-DİL sınavı ise senede 2 kez gerçekleştirilecektir.
  2. YDS sınavı anlama ve yorumlama bilgisini ölçerken, YÖK-DİL sınavı daha çok spesifik konulara yönelik bilgiyi ölçme, yorumlama ve anlama bilgisini ölçmektedir. Örneğin bir mühendis için matematiksel teknik kelimeleri sorgulaması, işlem yeteneği, bilgi seviyesi, yorumlama kabiliyeti, teknik İngilizce seviyesi, sosyal İngilizce seviyesi ve bu gibi daha detaylı bilgilendirmeye bu sınavla ulaşmak mümkündür.
  3. Akademik kariyer düşünenler hem YDS hem de YÖK-DİL puanlarını kullanabilirken müfettiş, uzman yardımcılığı, denetçi, denetmenlik gibi bazı A kadrolara girişte istenen yabancı dil puanı için yalnızca YDS geçerlidir.
  4. YDS Sınavı için belirlenen ücret 90 TL iken, YÖK-DİL sınavı için istenen ücret 75 TL’dir

YDS ve YÖK DİL Sınavının Benzerlikleri Nelerdir?

  1. Her iki sınav içinde dil yeterliliği denkliği sağlanmakta ve sınav geçerliliği kurumlarca kabul edilmektedir.
  2. Her iki sınavda tek oturumda yapılmakta ve konuşma, yazma gibi kısımlara sınav içerisinde yer verilmemektedir. Her iki sınavda da çoktan seçmeli sorular adaylara yöneltilmekte ve optik sistemiyle sınavlar kontrol edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu