Haberler

Yurt Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yaşadığınız şehirden farklı bir şehirde üniversite kazanan öğrenciler için en önemli sorun barınmadır. Üniversite yaşantınız boyunca kalacağınız yer başarınızı da etkileyecektir. Bu yüzden yurt seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşma gereği duyduk. Özel yurt, KYK yurdu ve öğrenci evinde kalmış bir üniversite mezunu olarak yazacaklarımı dikkate alacağınızı umuyorum.

Üniversitede barınabileceğiniz dört farklı alternatif bulunmakta; öğrenci evi, özel yurt, apart ve KYK yurdu. Bu yazımızda fayda-maliyet analizi yaparak özel yurt, apart ve KYK yurtları alternatifleri inceleyelim.

KYK yurt seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

İzmir, Ankara ve İstanbul’daki KYK yurtları genellikle üniversite kampüsünüze uzak konumda yer almakta. Ağustos ayında KYK yurtlarına başvuru yaparken maalesef üniversiteye yakın yurt seçimi yapamıyorsunuz. Sistem otomatik olarak sizi üniversite kazandığınız şehirdeki yurda atıyor. Örneğin İstanbul’da üniversitesi Anadolu yakasında olan bir öğrenciye Avrupa yakasından bir yurt çıkabiliyor. Ya da İzmir’de Ege Üniversitesini kazanan bir öğrenciye 10 km uzaklıkta bulunan bir yurt çıkabiliyor.

Ayrıca siz isteseniz dahi sınırlı kontenjanı olması sebebiyle yurt çıkma olasılığı çok az. Yurt odalarında özel yurtlara nazaran daha fazla öğrenci kalıyor. Bunun yanında oda arkadaşınızı seçme imkanınız da yok. Örgün ve ikinci öğretim öğrencileri aynı odada kalabildiği için uyku probleminiz de olabilir. Ancak son yıllarda KYK’nın atılımıyla odalara buzdolabı, internet geldi. Ayrıca odalarda yaşayan öğrenci sayısı azaltıldı. Nispeten yurt imkanlarının iyileştirildiğini söyleyebiliriz. KYK yurtlarının en önemli artısı kesinlikle yurt fiyatları ve öğrencilere günlük 11 TL yemek yardımı yapılmasıdır. KYK yurt fiyatları konumuzu inceleyerek güncel yurt fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. Kahvaltı ve akşam yemeğinde devlet size belli bir yemek ücreti veriyor. Bunu aşan öğrenciler aşan kısmı kadarını ödüyor. Basit bir hesaplama yaptığımızda 300 x 11 = 330 TL aylık yemek yardımı yapılıyor. Bu rakam KYK yurt ücretinden daha fazla.

Özel yurt seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Türkiye’de 3 binin üzerinde özel yurt bulunmakta.  5 milyonu aşkın üniversiteli özel yurt sektörünü de ciddi anlamda geliştirdi. Özellikle İstanbul’da öğrenci yurtları artık bir yaşam kompleksi şeklinde planlanıyor. İçinde market, yemekhane, spor salonu, kuaför, oyun salonu, hobi odası, sineme salonu gibi imkanları mevcut. Bu tarz yurtlar genellikle özel yurtların çevresinde konuşlanmış durumda. Aylık ücretleri 1.000 – 3.000 TL arası değişiyor.

Ortalama bir özel yurdun fiyatı şehre göre 750 – 1.500 TL arası değişmekte. Özel yurt seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:
1- Kesinlikle üniversitenize yürüme mesafesinde bir yurt seçin
Üniversitede genellikle derse devam zorunluluğu bulunmuyor. Bu yüzden öğrenciler basit bir neden bularak derse gitmiyor. Bu nedenlerden biri de okula ulaşım. Üniversitenize uzak bir yurt seçerseniz derse gitmezsiniz ve bu da başarınızı olumsuz etkiler. Ayrıca her gün ulaşım için ekstra ücret ödemeniz de gerekmez.

2- Yemekli yurt seçimi
Özel yurtlarda genellikle kahvaltı ve akşam yemeği çıkmaktadır. Ancak bazı yurtlarda yemek için +ücret talep edilirken bazılarında da yemek bulunmaz. Yemekli yurtların oda ücretini öğrenerek seçiminizi buna göre yapın. Zira bu durum gerek sağlık gerekse maddi durumunuzu etkilemektedir. Bir ayınızı basitçe hesaplarsak; günlük kahvaltı için 5 TL, akşam yemeği için 10 TL harcama yaparsanız aylık 450 TL yemek masrafınız çıkar. Buna bir de öğle yemeğini de eklerseniz 750 TL gibi bir rakamla karşı karşıya kalırız. Artı yurt ücreti ve ekstra giderlerinizi de hesaplarsak ailenize çok fazla yük olursunuz.

3- Yurdu iyi araştırın
Öğrenci odaklı yurt arama sitesi olan https://yurt.unibilgi.net ile arama yaptığınız şehirdeki tüm yurtları liste şeklinde görebilirsiniz. Bu yurtların oda özellikleri, yurt imkanları, fotoğraf, iletişim bilgilerine göz atıp açıklama kısmından üniversitelere uzaklığı hakkındaki bilgileri okuyabilirsiniz.

4- Güvenlik
Çoğu aile özel yurtları seçerken güvenli olduğu için seçmekte. Ancak yurtların çoğunda sadece güvenlik kamerası var. Kendi güvenliğiniz için özel güvenlik personeli bulunan yoksa da gece müdürünün olduğu, yangın önlemlerinin alındığı (yangın uyarı sistemi, yangın merdiveni), kapalı devre kamera sisteminin bulunduğu özel yurtları tercih etmelisiniz.

Öğrenci Apartı seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Apart, bir site veya apartmanda bulunan tüm dairelerin ücreti dahilinde üniversite öğrencilerine veya çalışanlara tahsis edilmesidir. Genellikle apart daireler 50-100 m² büyüklüğünde olup fiyatı da daire genişliğine göre değişmektedir.

Antalya, Eskişehir, İstanbul gibi bazı şehirlerde apart kültürü yaygın olsa da üniversite öğrencilerinin geneli bu tabire yabancı. Üniversiteliler genellikle KYK yurdu, özel yurtlar ve öğrenci evi tercihlerine yönelseler de öğrenci apartları da barınma tercihleri arasında bulunmaktadır.

1- Apart seçimi yaparken apartın bulunduğu bölgenin güvenilir olmasına dikkat edin.
2- Apart ücretleri özel yurtlara nispeten daha fazladır. Fayda/maliyet analizi yaparak tercihinizi buna göre oluşturun.
3- Mutfağı iyi olan apart seçin. Zira günde üç öğün yemek yapmak zorunda kalacaksınız. Buzdolabı, fırın, aspiratör, ocak gibi eşyaları olan mutfak seçimi yaparsanız apartınızda kendi yemeğinizi severek yapıp yiyebilirsiniz. Aksi takdirde sürekli dışardan yemek zorunda kalırsınız.
4- Aparta dahil özellikleri araştırın. Apartların bazılarında elektrik, su, internet, ısınma fiyata dahilken bazılarında dahil değildir. Bunları dikkate alarak araştırma yapın aksi takdirde barınma için çok fazla masrafınız olur.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu