Sınavlar

Gelir Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?

Gelir Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?

Gelir uzman yardımcılığı, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde istihdam edilen memurluk unvanıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı yeterlilik sınavının kazanılmasıyla Gelir uzmanı olmaya hak kazanılır. Gelir uzmanları vergi dairesinde çalışabilir, vergi ile ilgili tahsilat ve tahakkuk işlerine bakarlar. Atama ile de taşra da bulunan vergi dairelerinde çalışır. Peki uzman yardımcısı nasıl olunur? sorusunun cevabını aşamalar halinde öğrenelim.

1. Aşama Üniversite

İlk aşamada iktisadi ve idari bilimler fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi ya da kurumca denk sayılan bir başka fakültenin bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

2. Aşama KPSS

Kurumca belirtilen üniversitelerin bölümlerinden mezun olduktan sonra KPSS’de P35 puan türünden en az 70 almak gerekmektedir. Sınava girdiğiniz dönemde bakanlığın alımına bağlı olarak taban puan değişebilir fakat genel olarak P35 puan türünden 70 üstü almanız gerekmektedir.

3. Aşama Kurum Sınavı

2017 yılından itibaren KPSS puan türlerinde değişiklik oldu. KPSS’den 70 puan üstünü alan ve kuruma gelir uzman yardımcısı olmak için başvuran bireyler P48 puan türünde en yüksek puanı alandan en düşük puanı alana doğru sıralanır. Bakanlığın takdirine bağlı olarak işe alınacak sayının 5 katı yazılı sınava çağırılır. Yazılı sınava girmeye hak kazananlar kurumun yaptığı sınava girer. O yıl yapılacak Gelir Uzman Yardımcısı alımının 2-3 katı kişi sınavı kazanır.

4. Aşama Mülakat

En zor aşamalardan biri mülakattır. Kurul önüne çıkılır ve kurulda alanında uzman kişiler sizlere soru yöneltir. Tabi yalnızca sorulara cevap vermeniz yetmez. Kılık kıyafetiniz, diksiyonunuz, konuşma kabiliyetiniz bir başka etkendir. Mülakat aşamasını da geçerseniz gelir uzman yardımcısı olarak göreve başlarsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu