Sınavlar

Üniversitelerde derse girmek zorunlu mudur?

Üniversitelerde derse girmek zorunlu mudur?

Üniversitelerde her yıl 2 dönem olup her dönem toplam 14 haftalık bir ders süreci ve bununla birlikte 10 günlük vize ve 10 günlük final süreleri ile yaklaşık 17 hafta süren bir maratondur. 14 haftalık ders süresi için Üniversitelerin yönetmeliklerinde % 70 derse katılım söz konusudur. 14 hafta da sadece % 30 yapılacak devamsızlıklardan fazlası o dersten kalmaya yeterlidir. Örneğin haftada 2 saat olan bir dersin toplam bir dönemde 28 saat olduğunu söyleyebiliriz. Bir üniversite öğrencisi bu 28 saatin % 30’ u olan 8,4 saat derse katılmadığında dersten kalacaktır. 8 saat devamsızlık yapabilir ancak 9. Saat devamsızlığında dersten kalacaktır. Ancak bazı akademisyenler ve hocalar devamsızlık sorunlarına pek göz atmamaktadır.

Üniversitenin % 70 derse katılım zorunluluğunu dikkate almadan öğrencinin dersteki başarısı ile dersi geçip geçmemesi konusunda fikre kapılmaktadır. Bu hocaların bakış açısı ile alakalı bir durumdur. Bir dersi geçemeyip aynı yıl tekrar dersi almak zorunda kalan öğrencilerin yönetmeliğe göre ikinci veya üçüncü defa aldıkları tekrar derslerine girme zorunlulukları bulunmamaktadır. Sadece vize ve final sınavlarına girmesi yeterlidir. Ancak bazı hocalar ve akademisyenler bu üniversite yönetmeliğini dikkate almayarak tekrara yapılan derse öğrencilerin yine de devam etmesini istemektedir. Kısacası bir dersin % 70 devam etme zorunluluğu olsa da bu hocadan hocaya ve üniversiteden üniversiteye göre farklılık göstermekte olup lise veya ilköğretim gibi değildir. Daha esnek yapısı ile her dersi ayrı değerlendirmeli ve ders hocasının istediklerine göre derse katılıp katılmama riskini değerlendirmelisiniz.

Eğer derslere devam etmekte zorlanıyorsanız yakın arkadaşınıza yerinize imza attırtırak bu sorunu kısmen çözebilirsiniz.
yerime-imza-atin-la

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu