Sınavlar

Vergi Müfettiş Yardımcısı (VMY) Nasıl Olunur?

Vergi Müfettiş Yardımcılığı A Grubu kadronun en gözde mesleklerinin başında gelmektedir. Bu yazımda sizlere Vergi Müfettiş Yardımcısı nasıl olunur? sorusunun cevabını vermeye çalışacağım. Öncelikle kısaca KPSS sürecinden bahsetmek istiyorum. A Grubu sınavı yıl boyu büyük emek isteyen Genel kültür, genel yetenek, maliye, muhasebe, iktisat, hukuk ve işletme testlerinden oluşmaktadır. 120 farklı puan türünde her testin puanınıza etki edeceği yüzdelik farklıdır.

KPSS sonrasında Maliye Bakanlığı internet sitesinden Vergi Müfettiş Yardımcılığı alım ilanı açmaktadır. Alım genellikle P-40, P54 ve P57 olmak üzere üç farklı puan türünden en az 80 üstü alan adayların başvurusu üzerine olmakla birlikte çok fazla alım yapılacaksa eğer bu puan 75’e kadar düşmektedir. Örneğin 2013 yılında 5000 VMY alımı yapılmıştı. Ancak 2016 yılında 400 VMY ilanı gelmiş sınav ve mülakat süreci sonucunda yalnızca 200 kişi başarılı olarak göreve başlamaya hak kazanmıştı.

VMY sınavına başvuru yaparken kullanılan puan türlerinden biri olan P-40 puan türünde testlerin yüzdelik etkileri şu şekildedir; Genel kültür %10, Genel yetenek %20, YDS %10, Hukuk %15, Maliye %15, Muhasebe %15 ve İktisat %15’dir.

VMY kurum sınavı ise klasik usulde yapılmaktadır. Klasik sınavda adaylar maliye, muhasebe, iktisat ve hukuk derslerinden sorumludur. Sınavda hangi konulardan sorumlu olunduğuna dair açıklama aşağıdaki gibidir;
HUKUK: Anayasa Hukuku, İdare Hukukunun Genel Esaslar, İdari Yargı, Ceza Hukuku,Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku hariç), Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku

İKTİSAT: Mikro İktisat, Makro İktisat, İktisadi Düşünceler Tarihi, Para Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar

MALİYE: Maliye Teorisi, Maliye Politikası, Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi

MUHASEBE: Genel Muhasebe, Şirketler Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi

Klasik sınavda her testten en az 50 puan almalı ve ortalama puanınız da 65′in üzerinde olmalıdır. Genel olarak hukuk testinde konuları ana hatla bilmek yeterlidir. İktisat testinde ise genel olarak grafik yorumlama şeklinde sorular çıkmaktadır. Bu sebeple bolca grafik yorumlamalısınız. Diğer sözel iktisat derslerinde de KPSS’ye benzer sıkı bir çalışma yapmalısınız. Bunun yanında Türkiye ekonomisine dair gündemle alakalı makale okumanız faydalı olacaktır.

Maliye ve muhasebe testi sınavın genel belirleyicisi olmaktadır. Maliye testinde salt bilgi sorusu çok az sorulmaktadır. Daha çok yoruma dayalı soru çıktığı için maliye politikalarının uygulanabilirliğiyle alakalı makaleler okumanızı tavsiye ederim. Muhasebe ise KPSS sürecinde test soru görmeye alışan adaylar için klasik olduğu için zorlayıcı bir derstir. Klasik muhasebe sorularına alışabilmek için sürekli düzenli kayıt tutmanız gerekmektedir.

Sınava hazırlanırken kötü olan derslere yoğunlaşmanız 50 puanı aşmanızı sağlayacaktır. 3 testten 90 üstü puan alsanız bile kötü olduğunuz tek dersten 50’nin altında puan almanız sınavdan elenmeniz anlamına gelecektir.

Klasik sınavı da geçtikten sonra sözlü mülakata girmeniz gerekmektedir. Genellikle sorular VMY sınavına çalışırken gördüğünüz konular üzerinden sorulmaktadır. Mülakat sürecini de aşan adaylar Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak Ankara’da eğitim gördükten sonra ve de yeterlik sınavını geçtikten sonra göreve başlayabilirsiniz.  Vergi müfettiş yardımcılığının sürecinin uzun olduğunu söyleyebiliriz arkadaşlar. Göreve başladıktan sonra 3 yıl daha ders çalışmanız gerekmektedir. Her yılın sonunda da toplamda 3 kez yeterlik sınavı yapılmakta ve başarısız olan adaylar için sıkıntılı bir süreç başlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu