Vize-Final Soruları

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Borçlar Hukuku Vize Soruları 2012

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Borçlar Hukuku Vize Soruları 2012


OLAY 1
Bay (M), sahibi olduğu apartman dairesini adi yazılı şekilde düzenlenen bir sözleşmeyle Bay(A)’ya satar. Satım sözleşmesinin yapılmasından hemen sonra Bay(A) dairenin bedelini öder, Bay(M)’de daireyi Bay(A)’ya teslim eder. Ancak Bay(A) dairede oturmaya başladıktan bir süre sonra daha uygun fiyatlı başka bir daire bulur ve Bay(M) ile aralarındaki sözleşmenin şekle aykırılık sebebiyle geçersiz olduğunu ileri sürer. Bay(M)’den parasını iade etmesini isteyen Bay(A), yeni bulduğu ve satın almayı düşündüğü daireye geçene kadar Bay(M)’nin dairesini boşaltmayı da reddetmektedir.

 

1. Bay(M) ile Bay(A) arasındaki sözleşme gerçekten de Bay(A)’nın iddia ettiği gibi geçersiz midir? Bay (M) ile Bay (A) arasındaki sözleşmenin geçersiz olması varsayımında, Bay (M)’nin parayı iade etmekten kaçınması hukuken mümkün müdür? Somut olayın şartlarını da dikkate alarak açıklayınız.

OLAY 2
Bay (A), 500.000 liraya kadar olan hukuki işlemlerinde Bay (T)’yi yetkili kılan bir yetki belgesi düzenleyerek Bay (T)’ye verir. Ancak Bay (A) , Bay (T)’nin temsil yetkisinin devam ettiği bir sırada geçirdiği trafik kazası sonucunda ölmüştür. Bay (A)’nın hayattaki tek yakını olan oğlu Bay(O), ölüm haberini alır almaz derhal Bay (T)’yi arayarak babasının öldüğünü ve Bay (T)’nin azledildiğini söyler. Ancak Bay (T) buna rağmen, durumdan habersiz X şirketi ile yapılan 400.000 liralık satım sözleşmesini, yetki belgesini de ibraz ederek, Bay (A) nam ve hesabına imzalar.

 

2. X şirketi kime veya kimlere karşı ne gibi taleplerde bulunabilir? Açıklayınız.

OLAY 3
Bay (A), B bankasından 40.000 Euro tutarında araba kredisi almış; Bay (R) söz konusu borç için kendi arabası üzerinde bir rehin tesis etmiş ve bir süre sonra Bay (K)’da aynı bor için B bankasına karşı Bay (A)’ya kefil olmuştur. Sözleşmeye göre Bay (A), B bankasına olan borcunu faiziyle birlikte 4 taksitte ödeyecektir. Bir süre sonra işleri bozulan Bay (A) almış olduğu kredinin son taksitini ödeyemez duruma gelir ve son taksit için belirlenmiş olan 23.04.2012 vade tarihini geçirir. Bu esnada Euro’nun değerinde Türk Lirası karşısında ani bir artış olur.

 

3. Bay (A), B Bankasına karşı borcunu 29.04.2012 tarihinde Türk Lirası üzerinden ve vade günündeki kur üzerinden ödemek istese, B Bankası bu ödemeyi kabul etmek zorunda mıdır? Kabul etmediği takdirde alacaklı temerrüdüne düşer mi?
4. Bay (A)’nın borcu vadesinde ödememesi üzerine Bay (R), bu borcu B Bankasına ödemiş olsaydı somut olay bakımından bunun hukuki sonucu ne olurdu? Bu ödemeyi Bay (K)’nın yapması halinde bu soruya vereceğiniz yanıtta bir değişiklik olur muydu?

OLAY 4
17 yaşındaki Bay (A), yaz tatilini geçirmek için eniştesi Bay(E)’nin Çeşme’deki yazlığına gider. Bay(A)’nın babası, Bay(E)’ye Bay(A)’nın ehliyetsiz araba kullanmaktan daha önce birden fazla ceza aldığını bu yüzden Bay(A)’ya karşı dikkatli olması gerektiğini söyler. Bir akşam Bay(A), yazlıkta yemek yerken, arkadaşı Bay(K) onu telefonla arar ve Alaçatı’da bulunan bir gece kulübüne gitmeyi teklif eder. Gece kulübünün bulunduğu yere toplu taşıma aracı bulunmadığını ve taksi masrafının da fazla olacağını düşünen Bay (A), herkes uyurken eniştesi Bay(E)’nin araba anahtarını bıraktığı salondaki masadan gizlice anahtarı alır. Arabayı çalıştırdıktan sonra Bay(A), derhal Bay(K)’yı arayarak, eniştesinin arabasını kullanmasına izin verdiğini, on dakikaya Bay(K)’yı yazlığının önünden alacağını söyler. Bay(A) ve Bay(K) sabaha karşı gece kulübünden çıkarlar. Dönüşte, Bay(A) fazla alkol aldığı için, onun kadar alkol almamış Bay(K), arabayı kullanır. Günün ağarmaya başlaması nedeniyle, farları yakmaya gerek görmeyen Bay(K), yolda giderken, yaya geçidinden geçmeye çalışan şarkıcı Bayan (Ü)’yü son anda fark eder. Bayan (Ü)’yü ezmemek için direksiyonu kıran Bay(K) virajı alamaz ve hem Bayan(Ü)’ye çarpar hemde otomobil şarampole yuvarlanır. Kaza sonucunda Bayan(Ü), omuriliği zarar gördüğü için felç olmuş; Bay(A) ve Bay(K) ise kazadan yara almadan kurtulmuşlardır. Bay(E)’nin arabasının zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmaktadır.

 

5. Bayan (Ü)’nün yaralanmasından kim veya kimler hangi sebeplerle sorumlu tutulabilir? Birden fazla kişi sorumlu olması halinde bu sorumluluğun bir özelliği söz konusu olur mu? Bu yaralanmadan sorumlu tutulabilecek kişi ya da kişiler hangi şartlar altında sorumluluktan kurtulabilirler? Açıklayınız.
6. Bayan(Ü)’nün;

-Nişanlısının,

-Bağlı bulunduğu müzik firmasının patronunun, manevi tazminat talebinde bulunma imkânı var mıdır? 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu açısından ayrı ayrı değerlendirerek açıklayınız.

7. Uğradığı maddi zararların kapsamını belirttikten sonra, Bay(E)’nin zararın tazminini kim ya da kimlerden, hangi sebep veya sebeplere dayanarak, ne kadar süre içinde talep edebileceğini açıklayınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu