Vize-Final Soruları

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Hukuku-1 Final Soruları

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Hukuku-1 Final Soruları

SORU 1

İşveren A’ya ait 45 işçinin çalıştığı İstanbul’daki çikolata fabrikasında daha önce 4 ay süreyle çalışmış ve kendi isteğiyle ayrılmış olan insan kaynakları müdürü K, 12.10.2011 tarihinde işyerinin insan kaynakları müdür yardımcısı olarak tekrar çalışmaya başlamıştır. 23.01.2012 tarihinde ise iş sözleşmesi “işyerinde iş ortamını olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunduğu” gerekçesiyle sözlü olarak feshedilmiştir.

Aynı işyerinde 5 aydır çalışan ustabaşı U, başka bir işçinin işverene karşı açtığı işe iade davasında işveren aleyhine tanıklık yapmıştır. Tanıklık yaptığı duruşma tarihinden 2 gün sonra işveren A, işyerinde yüksek sesle telefonla konuştuğu gerekçesiyle bildirim süresi vermeksizin U’nun iş sözleşmesini feshetmiştir.

K bakımından aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

a) İş güvencesi hükümlerinin kapsamına ilişkin yasal esasları açıklayarak K’nın iş güvencesi kapsamında olup olmadığını değerlendiriniz.

b) Olaydaki fesih işlemini fesih sebebi ve fesih usulü yönünden değerlendiriniz.

c) İşe iade davası açmak için iş kanununda bir süre öngörülmüş müdür, öngörülmüş ise K’nın ne zamana kadar dava açabileceğini sürenin başlangıç tarihini de belirterek somut olay bakımından değerlendiriniz.

Ustabaşı U bakımından aşağıdaki soruyu cevaplandırınız.

d) Fesih işlemine karşı U’nun işveren A’dan herhangi bir talepte bulunup bulunamayacağını, bulunamayacaksa gerekçesini, bulunabilecekse ne ya da neler talep edebileceğini bu konudaki yasal esasları da belirterek yazınız.

SORU 2: İşyeri uygulamasının bağlayıcılık kazanması için gerekli olan koşulları sayınız

SORU 3: Ücretin gününde ödenmemesi halinde işçinin işgörmekten kaçınma hakkının doğmasına ilişkin yasal esasları Yargıtay kararlarına ve öğretideki görüşlere de değinerek açıklayınız.

SORU 4: Eşit davranma borcunun mutlak olduğu ve olmadığı halleri belirtiniz. Eşit davranma borcuna aykırılık halinde işçinin ne ya da neler talep edebileceğini yazınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu