Haberler

KPSS’ye Hangi Kaynaklardan Çalışmalıyız

 

KPSS’ye Nasıl Çalışılır?

KPSS, uzun soluklu çalışma isteyen süreçtir. Özellikle alan grubu ve eğitim bilimleri sınavlarına girecek adaylar için özverili bir çalışma gerektirir. Bunun için çalışmaya başladığınız ilk günden itibaren düzenli olarak konuları tekrar etmeli ve tekrar ettiğiniz konu ile ilgili olarak sürekli soru çözmelisiniz. KPSS’de yüksek puan almak için günde 6-7 saat çalışmak gereksizdir. Düzenli olarak günde 2-3 saatlik bir çalışma ile KPSS’den istediğiniz puanı alabilirsiniz.

KPSS’yi kazanmak için kursa gitmek şart mı?

Üniversitelerde öğretilen eğitim KPSS’ye yönelik olmadığı için özellikle iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, ÖABT, eğitim bilimleri gibi dersleri öğrenciler tek başına öğrenmekte güçlük çeker. Örneğin bazı üniversitelerde iktisat, maliye, hukuk gibi dersler ingilizce gösterilmektedir. Bu sebeple öğrenciler ezberleyerek bu dersleri geçer fakat mantığını anlamakta zorlanır. Bunun için kpss kursuna yazılmanız önemlidir.

Maddi imkansızlıklar yüzünden ya da vakit bulamadığı için kpss kursuna gidemeyen öğrenciler için ise alternatif çalışma yolları vardır. Bunlardan ilki online kpss dershaneleridir. Özellikle dershanelerin kapanma süreci sonrasında kpss kurslarının da kapanma ihtimalini gözönünde bulundurarak dershaneler, online dershaneler kurarak yeni bir eğitim sektörü geliştirdiler. PEGEM Akademi, İhtiyaç Akademi, Murat yayınları gibi bir çok kpss dershanesi online eğitim sektörüne adım attılar. Kurs ücretlerinin yarı fiyatına satılan ders paketlerini alarak evde rahatça ve tekrarlayarak kpssye yönelik dersleri öğrenebilirsiniz.

Türkiye’de özellikle üniversite öğrencileri için yaşam çok zordur. Ev kirası, üniversite masrafları, yol, yemek derken öğrenci aylık asgari ücretten daha fazla para harcamak zorunda kalır. Bu sebeple kursa yazılmak için gerekli parayı toplayamayabilir. Bu durumda KPSS’ye çalışan öğrenci için birkaç alternatif daha vardır. Bir diğer alternatifse KPSS kitaplarıdır. Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmış kpss kitaplarını satın alarak ders çalışabilirsiniz.  

KPSS’ye hangi kitaplardan çalışmalıyım?

Türkçe dersine hangi kitaplardan nasıl çalışmalıyım?

Okumayı söktüğümüz ilk günden itibaren Türkçe ile ilgili bilgiler öğrenmekteyiz. Buna rağmen bir çok konu ve soru kalıbı bizleri şaşırtmaktadır. KPSS ve benzeri sınavlarda Türkçe dersinden soru kaçırmayı en aza indirmek için sürekli soru çözmeliyiz. Konuları anlamada güçlük çekiyorsanız önce konu anlatımlı piyasada bulunan birkaç kitap alarak bu eksiğinizi gidermeli ardından sürekli soru çözerek soru kaçırmayı minimum düzeye indirebilirsiniz. Türkçe sorularının bir çoğu anlama ve yorumlama tekniğiyle çözelebileceği için bol bol kitap okumalısınız.

Matematik dersine nasıl çalışmalıyım?

Öğrencilerin en fazla güçlük çektiği ders şüphesiz matematiktir. Öğrencilerin bir çoğu bu dersten korktuğu için yapamaz. “Matematiği yapacağım” demek yerine “nasıl olsa yapamıyorum” diyerek kolaya kaçarlar ve matematikten çok az soru yaparlar. Oysa temel derslerden en kolayı matematiktir. Bir kere sonucu kesindir. “Şu da olabilir mi acaba?” demeniz gerekmez.

“Matematikten hiçbir şey anlamıyorum” diyen öğrenci arkadaşlarım için kısa kısa tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle matematiğe dair temel bilgileriniz olmalı. Bu sorunu liselere giriş kitaplarıyla halledebilirsiniz. Ardından konuları öğrenmek için internet ortamında popüler olmuş ve size matematiği sevdirecek hocalardan ücretsiz ders alabilirsiniz. Şenol hoca ve Ekol hoca bu alanda bir numaradır. Matematiğin kolay olduğunu basit fakat öğretici yöntemlerle anlatan Ekol hoca ve Şenol hoca derslerini izleyerek bu sorunu kökünden halledebilirsiniz.

Coğrafya dersine nasıl çalışmalıyım?

Coğrafya, ezber gerektiren bir ders olduğu için konu anlatımlı bir kitap alarak önce konu çalışmalıyız. Ardından diğer derslerde olduğu gibi sürekli ve düzenli olarak soru çözmeliyiz. Bu işlemi sürekli yaptığımızda coğrafyaya dair tüm bilgileri ezberlemiş olacağız. Eğer konu anlamada güçlük çekiyorsanız internet ortamında bulunan ücretsiz derslerle bu açığınızı kapatabilirsiniz. Coğrafyaya dair bir diğer önemli konu da bu dersin gündemle alakalı olmasıdır. Örneğin 2014 yılında Hakkari’nin Çukurca ilçesinde bağlı Irak sınırında Üzümlü Sınır Kapısı açılmıştır. Bu bilgiyi sıcağı sıcağına kitaplardan öğrenmek mümkün değildir. Bunun için sürekli gündemi takip etmelisiniz.

Tarih dersine nasıl çalışmalıyım?

KPSS’de Genel Kültür bölümünün can damarı tarihtir. 60 Genel kültür sorusunun 27 tanesi tarih dersinden çıkmaktadır. Sizlere bu kısımda kendi düşüncelerimle birkaç öğütte bulunacağım. Dershanelerin kapanma sürecinin ardından kpss kurslarının da kapanması gündeme gelebilir. Bunun ilk sinyallerini 2014 KPSS’de aldık. Nasıl mı? Örneğin coğrafya, tarih, matematik, türkçe gibi derslerde önceki yıllarda kpss kursları şöyle bir ilan yayardı: KPSS Türkçe’de 15 soru tutturduk, KPSS tarihte tam 20 soru tutturduk” Fakat 2014 KPSS sonrasında hiçbir kpss dershanesinden böyle bir ilan gelmedi. Benzer şekilde üniversiteye hazırlık sınavı olan YGS ve LYS’de de dershanelerin böyle bir reklamı olmadı. Ben bu olayı ÖSYM’nin dershane ve kurslara talebin önünü kapatmak istemesine yorumluyorum.

Peki tarih dersine kaynaklardan çalışmalıyız? sorusuna gelince kesinlikle piyasada dershane ve kurslarla ilgisi olmayan kişilerin hazırladığı kitapları yutmanızı tavsiye ederim. Örneğin 2014 KPSS’de tarih bölümünde çıkan 27 sorunun 24 tanesi Tarihin Pusulası kitabından çıkmıştır. KPSS’de çıkan soruların benzeri değil tıpatıp aynıları çıkmıştır.

Buradan tarihin pusulasında çıkmış sorulara bakabilirsiniz.

Kaynak dışında yine internetten ücretsiz olarak tarih dersleri izleyebilirsiniz. Tavsiye olarak size tarihi sevdirecek bir hoca ile tanıştıracağım. Hakan Dede, öğrencinin anlayabileceği basitlikte ara ara espiriler yaparak size tarihi sevdirecektir.

Vatandaşlık dersine nasıl çalışmalıyım?

Vatandaşlık, anayasa hukukuyla paralellik gösteren bir derstir. Bununla birlikte tarih ile de içiçedir. Türk Anayasal gelişmeleri, temel hukuk bilgisi, yasama, yürütme ve yargı erkleri, anayasada temel hak ve hürriyetler, sosyal yaşamı düzenleyen kurallar bütünü vatandaşlık dersinin temel konularıdır. Bu konuları piyasada bulunan vatandaşlık kitaplarından öğrenebilirsiniz. Yine hukuk ile içlidışlı bir ders olması münasebetiyle vatandaşlık dersini anayasa hukuku kitaplarından öğrenebilirsiniz.

KPSS’de güncel soruları nasıl yapacağım?

KPSS genel kültür kısmında bulunan güncel sorular çoğu öğrenci için kabustur. Öğrenci bu alanla ilgili genellikle “G-7 zirvesi 2014 yılında nerede yapılmıştır?”, “2014 Türk dünyası kültür başkenti neresidir?” tarzı sorularla öğrenebileceğini sanmaktadır. Fakat ÖSYM öğrencinin gündemi takip edip etmemesini ölçmektedir. Bunun için güncel sorular kısmında daha çok bulunduğunuz yıl içindeki doğal afetleri, siyasi olayları irdelemekte fayda var. Nitekim ÖSYM, KPSS 2014’te Ukrayna-Rusya çatışmasında Kırım bağımsızlık liderinin adını sormuştur. Yine aynı yıl çıkan güncel soru “Malezya’dan kalkan ve bilimeyen bir yerde düşen uçağın varış noktası neresidir?”i sormuştur.

En başta da belirttiğim gibi KPSS uzun soluklu, düzenli çalışma isteyen bir süreçtir. Haftanın bazı günleri 6-7 saat çalışarak değil her gün düzenli olarak 2-3 saat konu tekrarı ve soru çözümü yaparak bu süreci kayıpsız atlatabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda KPSS alan grubu öğrencileri için bilgiler vereceğim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu