Haberler

Üniversite adaylarına tavsiyeler

– Hangi bölüm olursa olsun “yata yata geçersin” sözüne aldanmayın. Bölümlerin çoğu ciddi manada emek ve çalışma ister.

– Derslerde devam zorunluluğu olmasa bile derslere girmeye çalışın. Hem bilgi kapasiteniz artar, hem olaylara yorum getirebilirsiniz, en önemlisi de “asosyal”likten kurtulursunuz.

– Çan eğrisi olsa bile notlarınızı arkadaşlarınıza vermekten çekinmeyin. Ben emek harcıyorum vs. demeyin. Sınıfın pintisi gözüyle bakılmak istiyorsanız orası ayrı.

– Arkadaş çevrenize dikkat edin. “İçki tüm kötülüklerin anasıdır” hadisini düstur edinin. Sigara içmemeye özen gösterin. Sağlığınızı bir kenara bırakaraktan ailenizin size gönderdiği parayı sigaraya yatırdığınızı düşünün. Günde 1 paket sigara sizi aylık ortalama 200 TL eksiye düşürür.

– Üniversitede sınıflar genellikle 100 kişinin üzerindedir. Hepsiyle tanışıncaya kadar mezun oluverirsiniz, bu yüzden arkadaşınızı iyi seçmelisiniz.

– Üst sınıflardan bir arkadaş edinin. Not, kitap, hocalar hakkında bilgi edinmek için en iyi yöntem budur.

– Şehir dışında okuyorsanız makarna ve yumurtaya alışmalısınız. Bunlar öğrenci yemeği dışında pratik yemeklerdir. Bunların dışında yemek yapmayı öğrenin. En azından deneyin.

– Titizseniz, gürültülü ortamı sevmiyorsanız yurt hayatı çekilmez. Bu yüzden eve çıkmanızı öneririm. İlk sene mecburiyetten yurtta kalabilirsiniz ama diğer sene kafanıza uygun bir arkadaşla eve çıkın.

– Özel yurtlar çok pahalıdır. Yakınından bile geçmeyin.

– Eve çıkmak en meşakatli iştir. Hafife almayın. Kirasıydı, depozitosuydu, emlak komisyonuydu, eşyasıydı derken çok fazla para harcarsınız. Bu da sizi epey bir süre sıkıntıya sokar.

–  Ev arkadaşınızı iyi seçin. En yakın arkadaşınızla eve çıksanız dahi eğer karakteriniz uyuşmuyorsa bir süre sonra sıkıntı çıkar. Tecrübeyle sabittir.

– Yarı zamanlı da olsa bir iş tecrübeniz olsun. Paranın kıymetini ancak o zaman anlayabilirsiniz.

– Efendi olun, efendilik her zaman sizin için +’dır. Zira üniversite olgun insanlar içindir.

– Bölümünüzle alakalı kurumlarda zorunlu olmasa dahi staj yapmayı deneyin. Gerçekten ufkunuz açılıyor ve geleceğe dair plan kurmaya başlıyorsunuz.

 

– Bol bol kitap okuyun. Üniversitede fikir savaşları var. Kaybetmek istemiyorsan bilgili olmak zorundasın.

– Sosyal ol, ama dozunu iyi ayarla. Üniversite toplulukları bunun için ideal yerdir. Hemen sana uygun bir topluluğa üye ol ve etkinliklerini kaçırma.

– İnternetten hemen burs başvurusu yapmayı deneyin. Görüşmeye gidiyorsanız eğer temiz giyinin, diksiyonunuza dikkat edin.

–  Üniversitede sınav yok; vize ve final var. Bunlara alışın. Kopya çekmeye çalışmayın; “6 ay uzaklaştırma cezası” olduğunu bilmenizde fayda var.

– Sosyal medyada hocalar hakkında atıp tutmayın. Bunun da cezası okuldan uzaklaştırmadır.

– Çok fazla arkadaşınız olmasın, kendinize zaman ayırmakta güçlük çekebilirsiniz.

– Yapacağınız her işte ailenizi düşünün. Para harcarken, zaman öldürürken vs. anne ve babanızı düşünün. Onlar size para göndermek için “simit-çay” ile kahvaltı yaptıklarını unutmayın. Zenginseniz o ayrı.

– Gösterişten uzak durun. Mütevazi olmak her zaman iyidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu