Haberler

Mezun Olunan Bölümlere Göre İşsizlik Oranları

Üniversite mezunu 657 bin işsiz var. Üniversiteli işssizlerin anlattıkları, hem eğitimdeki nitelik sorununu hem de pek çok bölümdeki arz talep dengesizliğini ortaya koyuyor.

Muğla Üniversitesi İktisat Bölümünü bitiren D.B. iki yıldır işsiz. O da, diğer üniversiteli işsizler gibi adını vermek istemiyor. Ailelerinin, arkadaşlarının işsizlikle ilgili sorularından bunaldıklarını, kimliklerinin açıklanmasını istemediklerini söylüyorlar.

D.B. mezuniyetten sonra garsonluk, sekreterlik gibi geçici işler yaptı. Yeniden KPSS’ye hazırlanıyor. Biri atama bekleyen öğretmen, diğeri iktisat mezunu olup bir mağazının deposunda çalışan iki kardeşi ile birlikte oturuyor.

“Sigortasız günde 20 TL’ye çalıştım”

D.B., üniversitede okurken akademisyenlerin, “Bankacılığa tenezzül etmeyin, en son seçeneğiniz olsun” dediğini hatırlıyor. Şimdi ise bankacı olarak bile iş bulmanın çok zor olduğunu anlatıyor:

“Öğrenciyken garsonluk yapıyordum. Mezun oldum iş bulamayınca bir süre devam ettim. Günde 20 TL’ye sigortasız çalışıyordum. Öğrenciyken yaptığın bir işe devam etmek çok acı. Bir süre de restoranda kasiyer olarak çalıştım. Şimdi işsizim. Bankalara başvurdum ama iş bulamadım. Muhasebe, insan kaynakları departmanında çalışabilirim ama başvurularım olumlu sonuçlanmadı. Muhasebeci olarak işe almak isteyenler 500 TL’ye stajyer gibi çalıştırmak istiyor. Büyük bir marketin insan kaynakları bölümü ile görüşme yaptım. Çok iyi geçti. Ancak torpilin adı referans olmuş. İş bulmak kolay değil. KPSS’yi kazansanız da sonrasında mülakatlarda torpil dönüyor. ”

“Pratik yok, dil yok”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezun sayısının çok fazla olduğunu söyleyen D. B., “Üniversiteye girdiğim yıl bir de kontenjanları artırmışlardı. Zaten bir sürü mezun var, hangi mantıkla bu planlamayı yapıyorlar? Üniversitede staj zorunluluğu yoktu, derse girme zorunluluğu da. Yabancı dil eğitim yoktu. Eğitimin içi boşaldı. Teorik eğitim alıyoruz. Gerçek hayat nasıl işliyor bilmiyoruz ” diye eğitimin niteliğinden de yakınıyor.
mezun-olunan-bolumlere-gore-issizlik-orani

Kaynak: memurlar.net

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu