Haberler

Özel Yetenek Sınavı Hakkında Bilgiler

Özel yetenek sınavları her üniversitenin kendi şartlarını belirleyerek yaptığı sınavlardır. Özel yetenek sınavları öğrenci adaylarını yeteneklerine göre değerlendiren bir takım testlerden oluşmaktadır. Beden eğitimi öğretmenliği, resim öğretmenliği, müzik öğretmenliği, seramik ve grafik öğretmenliği, konservatuar gibi bölümler öğrencilerini kendi hazırladıkları özel yetenek sınavları ile bölümlerine kabul ederler.

Genel Olarak Başvuru  Yapacaklar İçin Özel Yetenek Sınavına Katılma Şartları

Üniversitelerin kendi koydukları şartlar dışında YÖK tarafından konulmuş bazı özel yetenek sınavına giriş şartları vardır, bunları şöyle sıralayabiliriz;

1- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak

Yurt dışında doğmuş ancak Türk anne veya babaya sahip öğrenci adayları, vatandaşlık belgesi alarak başvuru yapabilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde doğan her birey Türk vatandaşı olarak kabul görüldüğü için onların özel yetenek sınavlarına başvurmalarında bir kusur yoktur.

2-  YGS’de Herhangi Bir Puan Türünden Taban Puanı Yapmış Olmak

Özel yetenek sınavı yapan bazı üniversiteler, ÖSYM tarafından yapılan YGS  sınavında herhangi bir puan türünden barajı aşmış öğrenciler istemektedir. Barajı aşmak zor bir iş değildir, bir kaç soru yaparak bile barajı öğrenciler rahatlıkla aşabilmektedir.

3- Lise Ya da Dengi  Bir Okuldan Mezun Olmak

Henüz okurken veya okulu bıraktıktan sonra özel yetenek sınavlarına başvurmak mümkün değildir.

Özel Yetenek Sınavı İle Girilebilecek Bölümler

Ülkemizde pek çok üniversitede özel yetenek sınavı ile alım yapan yüzlerce bölüm vardır. Özel yetenek sınavı ile alan bölümler, fakülte olarak genel başlıklar altında toplanabilir.

1- Güzel Sanatlar Fakültesi

Baskı sanatları, resim, müzik, tiyatro, heykel gibi pek çok bölümü bulunan güzel sanatlar fakültesi ülkemizde oldukça fazla tercih edilen ve ünlü sanatçıların genellikle mezun olduğu fakülteler arasında yer almaktadır.

Güzel sanatlar fakültesine girmek için üniversiteler genellikle genel kültür sınavı ve tercih edilmek istenilen bölüm ile ilgili kişinin kendini komisyon önünde kanıtlamasını içeren sözlü sınav yaparlar. Müzik bölümü okumak isteyen bir öğrenci adayının sesini veya çaldığı enstrümanı komisyon dinlemek isteyecektir.

2- Beden Eğitimi ve Spor Fakültesi

Bu bölümde antrenörlük, beden eğitimi öğretmenliği, spor yöneticiliği gibi bölümler yer almaktadır ve özel yetenek sınavları bedensel duruş ve güce dayalıdır.

Beden eğitimi ve spor fakültesine girebilmek için özel yetenek sınavlarına çok sıkı bir şekilde hazırlanmak gerekir.  Genellikle belirli bir alanda, belirli bir süre içerisinde koşuyu tamamlama tarzında sizi test eden özel yetenek sınavları neticesinde öğrenci alımı yapar.

3- Mesleki Eğitim Fakültesi

El sanatları, İç mimarlık, grafik öğretmenliği gibi bölümleri kapsayan bir fakültedir. Bu fakülteye girebilmek için elinizin ince işlere yatkın olması gerekir.

Mesleki eğitim fakültesinde yapılacak sınavlar sizlerin el becerinizi ölçmeye yönelik testlerden oluşmaktadır.

Özel Yetenek Sınavı İle Alan Bölümlerin İş İmkanı

Ülkemizde özel yetenek sınavı ile girilen bölümlerden beden dersi öğretmenliği, iç mimarlık gibi bölümlerin iş imkanı diğerlerine göre daha yüksek görünse bile tiyatro, resim gibi bölümlerden mezun olduktan sonra yetenekleriyle dünya çapında ün salmış sanatçılarımız mevcuttur. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme girmek istiyorsanız o bölümü yaşamınızın bir parçası haline getirmiş olmanız veya kazandıktan sonra getirecek olmanız gerekir. Bahsi geçen bölümlerde okuyan öğrenciler sürekli olarak kendilerini geliştirmelidirler, eğer gelişim gösteriyorlarsa iş imkanı her daim var olacaktır.

Tembellik yapacaklara göre bölümler değildir özel yetenek sınavı ile alan bölümler. Özel yetenek sınavı ile girilen bölümler kişinin hayatının büyük bir çoğunu kaplayan ve zevk aldığı iş olmalıdır. Sevilmeyen bir bölümde kişi asla başarılı olamayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu