Haberler

YÖK’ün Taslağı Kabul Edilirse Üniversiteler Kapatılabilecek

Yüksek Öğretim Kurumu, internet sitesinde tartışmaya açtığı konu üzerinde bir karar alınırsa üniversiteler artık kapatılabilecek. Sayıları her yıl artan özel üniversiteler daha önce Atatürk ilke ve inkılapları ile laiklikle bağdaşmayan bir durumun tespitinde kapatılabiliyordu.

YÖK, internet sitesinde açtığı yeni tartışma ise “ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline gelme” gibi madde ile de özel üniversitelerin kapanması gündemde. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise muğlak ifadelerle özel üniversitelerin kapatılması ya da devlet yönetimine girmesinin eğitimi sekteye uğratacağından şikayetçi. Demokrasi olgusunda bu tarz söylemlerin gündeme bile gelmemesi gerektiğini söyleyen Yeşildere, özerk üniversitelerin iktidara ters düşen bazı uygulamaları sonucunda kapatılabileceğini ve bu durumun da demokratik devlet yönetimine aykırı olacağını belirtti.

İçerikte yer alan 11 madde şunlar;

1- Üniversiteler, ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağına geldi bahanesiyle tamamen kapatılabilecek.

2- Özel üniversiteler akademik, idari, mali ve ekonomik konularda YÖK’ün denetimine tabi olacak, üniversitelerin özerkliği ortadan kalkacak.

3- Özel üniversiteler yıl içerisinde belirli bir döneme bağlı olmaksızın her zaman denetlenebilecek.

4- Üniversitenin yönetim organındaki değişiklikler ve mali tablo değişimleri en geç bir ay içinde YÖK’e bildirilmezse, üniversitelere karşı geçici kapatmaya kadar giden önlemler alınabilecek

5- Daha önceden YÖK’ün denetim yetkisi olmadığı mali ve ekonomik durum bahane edilerek üniversitelerin program açma, akademik birim kurması askıya 1 yıl süreyle engellenecek.

6- Denetim ve inceleme sırasında işbirliği yapılmaması, bilgi ve belge verilmemesi halinde üniversitenin öğrenci alımı 2 yıla kadar yüzde 40 oranında azaltılabilecek ya da tamamen durdurulabilecek.

7- Maliye Bakanlığı’nın da görüşüyle özel üniversitelerinin mali durumunun zayıf olduğu iddiasıyla üniversitelerin faaliyeti 3 yıla kadar durdurulabiLECEK.

8- Geçici olarak üniversitelerin faaliyetinin durdurulması halinde rektör ve mütevelli heyetinin görevi sona erecek. Aynı ildeki devlet üniversitesinin rektörü yönetime getirilecek.

9- Kapatılan üniversitenin öğrencileri aynı ücreti ödemek koşuluyla devlet üniversitelerine gönderilecek.

10- Kapatılan üniversitenin taşınır ve taşınmaz tüm malları ile tüm ayni ve nakdi hakları devrolduğu üniversiteye geçecek.

11- Yönetmelikle Bakanlar Kurulu kararıyla hazineye veya kamu tüzel kişilerine ait arazi ve tesisler tahsis edilebilecek. Böylece iktidara yandaş vakıflara arazi verilmesi kolaylaşacak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu