Haberler

2020 YKS Değerlendirmesi

Uzun bir maratonun sonuna geldik. Verdiğiniz emeklerin karşılığını alacağınızı ümit ettiğimiz bir sınavı geride bıraktınız. Bu yazımızda YKS soru değerlendirmesi, puan ve sıralamaların düşüp düşmeyeceğiyle ilgili bilgilerle birlikte tecrübelerimize dayanarak birtakım önerilerde bulunacağız. Umarız sizler için yol gösterici, faydalı bir içerik olur.

2020 YKS soru değerlendirmesi

Pandemi sebebiyle YKS tarihinin önce ertelenip sonra geri bir tarihe çekilmesi sınava girecek adayların psikolojisi olumsuz etkiledi. Ancak sınav tarihinin birden fazla değiştirilmesini yorumlarsak bu durum tüm öğrencileri etkilediği için bireysel olarak bir kaybınızın olduğunu düşünmüyorum.

YouTube video

Pandemi sebebiyle 12.sınıf 2.dönem konuları olan ve bize göre Alan Yeterlilik Testinin (AYT) en zor konularının sınava dahil edilmeyişinin ise bir grup öğrencinin lehine olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin AYT Matematik testinin en zor konuları limit, türev ve integral. 2019 yılında AYT Matematik testindeki 40 sorunun 10 tanesi limit, türev ve integral konularından gelmiş. Yani AYT matematik testindeki soruların %25’i değişmiş durumda. Mezuna kalan adaylar genellikle 12.sınıf 2.dönem konularında zorluk çekiyor ve yıl boyu çalışmalarını bu konulara yoğunlaşarak yaptılar. Bu yüzden pandemi sürecinin mezuna kalan adaylar için dezavantaj; YKS’ye ilk defa girecek adaylar içinse bir avantaj yarattığını söyleyebiliriz.

YIL Başvuru yapan aday sayısı
2015 YGS: 1.987.488
LYS: 1.368.949
2016 YGS: 2.255.386
LYS: 
2017 YGS: 2.265.844
LYS: 1.506.504 (LYS’ye girmeye hak kazanan öğrenci sayısı)
2018 TYT: 2.381.412
AYT: 2.019.564
YDT: 131.423
2019 TYT: 2.446.051
AYT: 1.985.689
YDT: 134.323
2020 TYT: 2.433.219

2020 TYT Soru Değerlendirmesi

İki aşamalı sınavlarda öğrencilerde her zaman şu psikoloji olmuştur: “İlk sınav kötü geçerse ikincisinin bir önemi yok.” Nispeten bu görüş doğru olsa da AYT’nin YKS puanınıza etkisinin %60 olduğunu düşünürsek AYT’den istediğiniz netleri yapmanız durumunda iyi puan alabilirsiniz.

Açıkçası sınavdan önce TYT’nin zor olacağını düşünüyorduk. Bunun iki nedeni var. İlki TYT süresinin 135 dakikadan 165 dakikaya çıkartılması. İkincisi de Alan Yeterlilik Testinde (AYT) belirleyici soruların yer aldığı konulardan sorunun gelmeyeceğinin açıklanması.

TYT & AYT’nin YKS Puanına Etkisi
TYT AYT
%40 %60

TYT SORULARI DEĞERLENDİRMESİ

2020 TYT Türkçe Soruları Değerlendirmesi

Türkçe’de son yılların çıkmış sorularını çözdüğünüzde her yıl soruların zorluk derecesinin arttığını göreceksiniz. YKS’ye hazırlanan öğrencilerin geneli “Türkçe’yi nasıl olsa yaparım” mantığıyla hareket ediyor. Oysa Türkçe testinin katsayısı %33 ve matematik testiyle aynı katsayıya sahip. Yıl boyunca matematiğe nasıl çalıştıysanız Türkçe’ye de aynı şekilde çalışmanız gerekirdi.

TYT’de sizi zorlayacak en önemli olgu zaman. Sınavı yetiştiren adayın zaten sınavı iyi geçmiştir. Sınavı yetiştirebilmenin anahtarı da Türkçe testinden geçiyor. Yıl boyunca paragraf sorusu çözerek soru çeşitliliğine aşina olan adaylar soruları daha hızlı çözdü ve diğer testlere daha çok zaman ayırdı.

Son 6 yılda TYT’ye giren öğrenci sayısında yaklaşık 500 bin artış yaşandı. Bu yüzden özellikle Türkçe testinde paragrafı algılama kabiliyetinin önemi daha da arttı. Çünkü ÖSYM yığılmanın önüne geçmek için daha seçici sorular hazırladı.

Sınava giren adayların yorumlarına göre 2020 TYT Türkçe sorularının geçtiğimiz yıllara nazaran daha zordu. Zorluğunun bir sebebini sınav süresinin 30 dakika uzatılması olarak yorumlayabiliriz. Paragraf soruları çok uzun ve anlaması güç, ezbere dayalı paragraf sorularına nispeten daha kolay çözülebilecek dil bilgisi sorularının sayısıysa geçmiş yıllara göre daha azdı. %33 katsayısı, zorluğu ve standart sapmasının yüksek olması sebebiyle Türkçe’nin TYT puanınızı belirleyecek test olduğunu söyleyebiliriz.

Yıllara göre TYT Türkçe Testi Net Ortalamaları
YIL Net ortalaması
2018 16,179
2019 14,673
2020 TYT Matematik Soruları Değerlendirmesi

TYT matematik testindeki sorular geçen yıla göre daha zordu. Bunun nedeni ise ÖSYM’nin bilgiye dayalı kısa sorulardan karmaşık problem sorularına geçişidir. Örneğin önceki yıllarda “20+5×2=?” tarzı sorular vardı. Çarpma işleminin işlem önceliği olduğunu bildiğimizde otomatik olarak cevabı 30 buluyorduk. Ancak probleme dayalı sorulara geçişle birlikte ÖSYM matematik sorularına bariz bir şekilde Türkçe’yi de dahil etti. Az önce örneğini verdiğimiz soruyu şu şekilde sormaya başladı: “Ailesiyle mutlu bir şekilde çiftlikte yaşayan Ali’nin 5 ineği ile 5 tavuğu vardır. Ali’nin sahip olduğu hayvanların toplam kaç ayağı bulunmaktadır?” Cevabı aynı olan soruyu çözebilmek için;

  • İnek ve tavuğun kaç ayağının olduğunu bilmeniz gerekiyor.
  • Soru daha uzun olduğu için soruyu okumak için daha fazla vakit harcıyorsunuz.
  • Soruda odaklanmanız gereken inek ve tavuğun ayak sayısıyken diğer cümleler odaklanmanız gereken anahtar kelimeleri bulmanızı zorlaştırıyor.

TYT Türkçe sorularının incelemesine tekrar dönüş yapacak olursak paragraf sorularında zorlanmayan adaylar matematik testindeki soruların cevaplarına kolay ulaşacaktır.

Matematik testinin TYT puanına etkisi %33 olduğu için TYT puanınızı çok fazla etkileyecektir. Kısaca toparlamak gerekirse 2020 TYT matematik testinde seçici ve elemeye yönelik soru sayısı fazlaydı. Bu yüzden net ortalaması geçen yıllara nazaran daha az olacaktır.

Yıllara göre TYT Matematik Testi Net Ortalamaları
YIL Net ortalaması
2018 5,642
2019 5,672
2020 TYT Sosyal Bilimler Soruları Değerlendirmesi

20 soruluk Sosyal Bilimler testinde tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü derslerinden 5’er soru çıktı. Soruların bir kısmı bilgi bir kısmı da yoruma dayalıydı. Özellikle sözel ve eşit ağırlık öğrencilerinin tarih ve coğrafyada bilgiye dayalı sorularda zorlanmaması gerekirdi. Din kültürü genel olarak kolaydı ancak felsefe soruları ciddi anlamda zordu. Bir bütün olarak değerlendirdiğimizde sosyal bilimler testinin zorluğunu “orta derecede” olduğu söylenebilir.

Sosyal bilimler testinin TYT puanına etkisini %17’dir. Sınavda her soru altın değerinde olsa da katsayısı yüksek olan Türkçe ve Matematik testlerinden yapacağınız netler puanınızı daha çok etkileyecektir.

Yıllara göre TYT Sosyal Bilimler Testi Net Ortalamaları
YIL Net ortalaması
2018 6,003
2019 6,687
2020 TYT Fen Bilimleri Soruları Değerlendirmesi

Fen bilimleri testi de sosyal bilimler testi ayarındaydı. Bilgiye ve yoruma dayalı kolay ve zor sorular vardı. Sosyal bilimler testinin TYT puanına ETKİSİ %17’dir. Sayısal öğrencilerinde rekabet daha fazla olduğu için doğru yapılacak her fen bilimleri sorusu hedefe bir adım daha yaklaşmak demek.

Yıllara göre TYT Fen Bilimleri Testi Net Ortalamaları
YIL Net ortalaması
2018 2,828
2019 2,243
TYT Testlerinin Ağırlıkları (Soru katsayıları)
Puan Türü Türkçe Matematik Sosyal Bilimler Fen Bilimleri
TYT %33 %33 %17 %17

AYT SORULARI DEĞERLENDİRMESİ

2020 AYT Matematik Testi Değerlendirmesi

AYT Matematik testinin en zor konuları olan limit, türev ve integralden soru gelmedi. Bu yüzden geçmiş yıllara göre net sayısında bir artış bekliyoruz. Sınava giren adaylar genel anlamda AYT matematik testinin beklenenden kolay olduğunu söylüyor.

Geometride soru sayısı geçen yıla göre artmış. 12.sınıf 2.dönem konularının sınava dahil edilmeyişinin geometri testini daha önemli kıldığını söyleyebiliriz. Geometri sorularının zorluğu genel anlamda orta seviyedeydi.

2020 AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 Testi Değerlendirmesi

40 soruluk Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde çıkan 24 edebiyat sorusu maalesef bilgiyi ölçmüyordu. Çalışanla çalışmayanın ayırt edilebileceği soru sayısı çok azdı. Edebiyat testinde geçmiş yıllarda olduğu gibi roman özeti, karakter tahlili, yazar-eser gibi soru yoktu. Her yıl mutlaka bu tarz sorular eleyici sorular gelirdi.

TYT zaten yoruma dayalıydı bu yüzden AYT’de bilgiyi ölçen sorularla sınava çalışan ve çalışmayanların bariz bir şekilde ayırt edilmesi gerekirdi.

Sosyal Bilimler-1 testinde yer alan tarih ve coğrafya soruları da TYT sorularının bir tık üstü ayarındaydı. Hem yorum hem de bilgi soruları vardı. Tarih ve coğrafyaya dair çok az bilgisi olan öğrenciler bile bazı yorum sorularını kolaylıkla yapabilirdi. Eleyici soru sayısı Sosyal Bilimler-1 testinde neredeyse hiç yoktu.

2020 AYT Sosyal Bilimler-2 Testi Değerlendirmesi

Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu ve Din Kültürü derslerinden toplam 40 sorunun bulunduğu AYT Sosyal Bilimler-2 testi geçtiğimiz yıla oranla daha kolaydı.

  • AYT tarihte yorum soruları kolay; bilgi soruları orta seviyedeydi.
  • AYT coğrafya genel olarak kolaydı. Bilgiye dayalı soru sayısı azdı ve yoruma dayalı sorular kolaydı.
  • AYT felsefe grubu sorularının zorluk seviyesi ortaydı. Daha karmaşık sorular bekleniyordu ancak dünkü TYT sınavında yer alan Türkçe soruları AYT felsefe grubu sorularından çok daha zordu.
2020 AYT Fen Bilimleri Testi Değerlendirmesi

AYT Fen Bilimleri Testinde fizik bilgi ve yorum, kimya işlem, biyoloji ise direkt bilgi istiyordu. Fiziğin zorluk derecesini ortalama üstü değerlendirebiliriz. Kimya soruları işleme dayalı olduğu için kolay sayılırdı. Biyoloji soruları çeldiriciydi bu yüzden zordu.

2020 YKS’nin genel değerlendirmesi

Genel bir değerlendirme yaptığımızda TYT zordu ancak AYT orta derecedeydi. AYT’de özellikle eleyici, bilgiye dayalı soru sayısı çok azdı. Bu yüzden belli puan aralığında çok fazla yığılmanın olacağını tahmin ediyoruz. Örneğin 2019 yılında 399 ile 400 puanları arasında 10 bin aday varsa 2020 yılında 399 ile 400 puanları arasında 10 binden daha fazla aday olacaktır.

2020 üniversite puanları düşer mi?

TYT’nin zorluğu, AYT’nin geçen yıllara nazaran daha kolay olması puanları dengeledi. Bu yüzden üniversitelerin taban puanlarının aşırı oynama yapmasını beklemiyoruz. Ayrıca puan bazlı düşünmeyin. Önemli olan sıralama.

Maraton sona erdi. YKS sonuçları 28 Temmuzda açıklanacak. En azından 1 ay kafa dinleyin ve güzel bir tatil yapın. Değerlendirmemizin sonuna geldik. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Geleceğiniz güzel olsun, hoşçakalın.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu