Vize-Final Soruları

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Muhakemesi Hukuku Final Soruları 2007 (M. Onursal CİN)

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Muhakemesi Hukuku Final Soruları 2007 (M. Onursal CİN)


TALİMATLAR: Sınav süresi 90 dakikadır. Mevzuat kullanmak serbesttir. Cevaplar okunaklı bir yazıyla ve mutlaka gerekçeli olacaktır. Gerekçesiz cevaplar doğru bile olsa değerlendirilmez. Yanlış gerekçeyle ulaşılan doğru cevaplara puan verilmeyecektir. Gerekli yerlerde madde numarası yazılacak, madde metninin yazılması ve numaranın yanlış belirtilmesi puan kaybına sebep olacaktır. Kâğıt sınırlaması yoktur. BAŞARILAR DİLERİM…


OLAY


Avukat Zeynep Caner, uyumakta olan eşi Burak Caner’in cep telefonunu incelerken bir kadın ismiyle yollanmış mesajlar tespit eder ve eşini uyandırarak mesajlar konusunda soru sormaya başlar. Çıkan tartışma esansında Zeynep Caner, yatakta yatmakta olan Burak Caner’e yumrukla iki kez vurur ve evi terk eder.
Bağrışmalara uyanan ve Zeynep Caner’in ilk evliliğinden oğlu olan kardiyolog doktor Onur Sadıklar, Burak Caner’in fenalaştığını görmesine rağmen, annesinin intihar girişiminde bulunacağını düşünerek, bir müdahalede bulunmaksızın, annesini aramak üzere oradan ayrılır. Kronik kalp-damar hastası olan Burak Caner, hafif şekilde yaralanmış olmasına karşın zamanında tıbbi müdahale edilmemesi ve olayın “stresi ve eforu” nedeniyle gelişen kalp yetmezliği sonucu ölür.
Zeynep Caner ve Onur Sadıklar, yapılan aramalara rağmen bulunamayınca, olayın miras nedeniyle planlı bir öldürme olduğunu düşünen Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı, hakim kararı üzerine Zeynep Caner’in bürosunda kendi nezaretinde ve Baro Başkanının mevcudiyetiyle arama yaptırır. Yapılan arama sonucunda yeni alınmış bir çift cep telefonu faturası haricinde herhangi bir delil elde edilemez. Bunun üzerine savcı; elde ettiği faturadan telefonların IMEI numaralarını tespit ederek Zeynep Caner ve Onur Sadıklar hakkında, yerlerini belirlemek amacı ile CMK’nın 135. maddesindeki tedbiri uygulama kararı verir ve bu kararı derhal hakime onaylatır. Yapılan denetim sonucunda kaldıkları yer tespit edilen Zeynep Caner ve Onur Sadıklar savcılığın verdiği emir üzerine yakalanarak gözaltına alınırlar. Telefon dinlemesine ilişkin bantların çözümünde, Onur Sadıklar 16 hafta gebelik süresinde olan bir kadına kürtaj yaptığına ilişkin bilgi elde edilir. Bu bilgi, Cumhuriyet Savcısı’na iletilir. İnsan öldürme suçundan dolayı ifadeleri alınan Zeynep Caner ve Onur Sadıklar, Sulh Ceza Hakimince tutuklanır.
Onur Sadıklar hakkında ayrıca çocuk düşürtmek suçundan dolayı soruşturma başlatan Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı, Onur Sadıklar ve çocuğu düşürtülen annenin ifadesini alır. Kürtajı doğrulamaları üzerine Cumhuriyet Savcısı, Onur Sadıklar ve anne hakkında çocuk düşürtme suçundan dolayı 2 Haziran 2006 tarihli bir iddianame düzenleyerek mahkemeye verir. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme, olayın hukuka aykırı olarak elde edilen bir delille ortaya çıkarıldığı gerekçesiyle, sanıklar hakkında beraat kararı verir. Savcı, beraat kararının gerekçesinin CMK’nın 223. maddesine aykırı olduğu iddiasıyla temyize başvurur.
Burak Caner’in ölümü nedeniyle yapılan 5 Haziran 2006 tarihli duruşmada ise, savcı, Zeynep Caner ve Onur Sadıklar’ın kasten öldürme nedeniyle cezalandırılmasını talep eder. Savunma, sanıkların kasten hareket etmediklerini ve yakalanmalarının hukuka aykırı olduğunu ileri sürer.
Duruşmayı izleyen muhabir Nevzat Çalışkan, duruşmadaki konuşmaları kaydederek, haber haline getirir ve gazetenin yazı işlerine verir. Haber, gazetenin 6 Haziran 2006 tarihli nüshasının birinci sayfasında “katil tokat cezalandırılsın” başlığı ile yayımlanır. Sorumlu müdür, Feyzullah Şimşek ve muhabir Nevzat Çalışkan hakkında mahkemece 12 Ağustos 2006 tarihinde kabul edilen iddianameyle ceza davası açılır. Duruşmadaki sorguda muhabir, “duruşmada ses kaydetmenin yasaklandığını bilmediğini” ve “haberlerin başlığını kendisinin yazmadığını”, sorumlu müdür ise, “söz konusu haberin yazı işlerine verildiği anda orada olmadığını” söyler. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında; muhabirin yapmış olduğu ses kaydı, sorumlu yazı işleri müdürünün ise, Zeynep Caner’e yönelik “katil tokat cezalandırılsın” biçimindeki ifade nedeniyle cezalandırılmasını talep eder. Sorumlu müdür ve muhabirin müdafii haberin suç oluşturmadığını, müvekkilinin kusurluluğu ortadan kaldıran hataya düştüğünü ve Basın Kanunu’nun 11. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürer. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme, sanıklar hakkında mahkûmiyet hükmü verir. Karara karşı müdafii temyize başvurur.
Burak Caner davası ise, savunmanın isteği doğrultusunda sanıklar lehine sonuçlanır. Mahkeme, gerekçeli kararında, sanıkların yakalanmalarının hukuka aykırı olduğu ve ölüm sonucundan kasıtlı olarak sorumlu tutulamayacaklarını belirterek, Onur Sadıklar’ın beraatine, Zeynep Caner’in ise, taksirle ölüme sebebiyetten mahkûmiyetine karar verir. Kararı temyiz eden C. Savcısı, kararda maddi hukuka aykırılıklar bulunduğunu, hukuka aykırı addedilen yakalamanın hükme tesir etmediğini belirterek, kararın bozulmasını talep eder.


SORU


Olayda makam, merci ve taraf işlemleri ile, temyiz istemlerinin sıhhatini, bu istemlere karşı temyiz merciinin hangi gerekçelerle ne gibi kararlar alabileceğini Ceza Muhakemesi kaideleri çerçevesinde açıklayınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu