Üniversite

Akdeniz Üniversitesi Tanıtım Yazısı

Akdeniz Üniversitesi Tanıtım Yazısı

Akdeniz Üniversitesi 1982 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal ile Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından kurulmuştur. Bünyesinde 22 Fakülte, 7 Enstitü, 3 Yüksekokul, 1 Konservatuar, 12 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesinin eğitim dili Türkçe’dir. Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi bulunan bölümlerin bazılarında en az %30 veya %100 yabancı dilde eğitim verilmektedir.

“Işık Saçan, Toplumu Aydınlatan, Bir Dünya Üniversitesi…” sloganı bulunan Akdeniz Üniversitesinin 2019 yılı itibariyle 70 binin üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.

Özellikle Tıp alanında adından sıkça bahsettiren üniversite, KPSS’de devlet üniversiteleri arasında en başarılı 7.üniversite konumundadır. Hakimlik ve Tıpta Uzmanlık Sınavlarında da en başarılı 10 üniversite arasında yer almakta. Akdeniz Üniversitesi taban puanları bağlantısını ziyaret ederek güncel taban puanlara ulaşabilirsiniz.

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü

Akdeniz bünyesinde bulunan öğrencilere, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin yanı sıra, mediko ile sağlık hizmeti de sunmaktadır. Ayrıca birçok öğrenci topluluğuna sahip olan Üniversite, öğrencilerin birbiriyle kaynaşması ve vakitlerini değerlendirmeleri için imkan tanımaktadır. Üniversite bünyesinde açık ve kapalı spor alanları bulunmakta, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, tenis, satranç, dağcılık vb. gibi birçok farklı spor dalında hizmet sunmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi merkez kampüsü içerisinde 4305 m²’lik ve 600 oturma kapasiteli kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane eğitim döneminde 7/24 açık olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Üniversite öğrencilerine 3 farklı yemekhane hizmetiyle ucuz ve kaliteli yemek hizmeti sunmaktadır. Sosyal ve Kültürel olarak yaşam alanı sürmenize imkan veren Akdeniz, merkez kampüsünde Olbia, Yakut ve Ceypark adlı 3 adet yaşam alanı sunmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Yaşam Alanları

Yakut yaşam alanı 2011’de hizmet vermeye başlamış; içerisinde yemekhane, restoran, kafe, ptt, kargo, eczane, market, banka, kırtasiye ve kuaför gibi birçok mekana ev sahipliği yapmaktadır. Yakut yaşam alanı üniversitenin kültür öğrenci girişi aşağısında, Fen Fakültesi yanında bulunmaktadır.

Olbia kültür merkezi ile birçok faaliyete ev sahipliği yapan üniversite, bu yaşam merkezi içerisinde antik tiyatro, kafeler, banka, otobüs firmaları, kırtasiye, hediyelik eşya, iyim mağazası ve Mmarket gibi birçok mekanı bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca iki ayrı kültür salonu ve öğrenci topluluk merkezlerine de yer veren Olbia, 2001 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. Olbia kültür merkezi üniversitenin Meltem kapısının biraz ilerisinde, KYK yurt binası karşısında bulunmaktadır.

Ceypark sosyal merkezi 2653 m² kapalı alana sahip genellikle kafeler bulunmaktadır. Ceypark sosyal merkezi 2017 yılında hizmete başlamıştır. Üniversitenin Uncalı kapısında yer alan Ceypark, Edebiyat Fakültesi yanındadır.

Akdeniz Üniversitesi & Barınma

Akdeniz Üniversitesi & KYK Yurtları
Akdeniz Üniversitesi kampüs içerisinde 4 adet, kampüse yakın olarak 1 adet ile toplamda 5 adet KYK yurduna ev sahipliği yapmaktadır. Kampüs içerisinde 3 kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. 3424 erkek öğrenci ve 5196 kız öğrenci barınma imkanıyla toplam 8620 yatak kapasiteli devlet yurdu imkanı sunmaktadır.

Kız Öğrenciler İçin KYK Yurtları

  • Bezm-i Âlem Kız Öğrenci Yurdu
    Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu
    Elmalılı Hamdi Yazır Kız Öğrenci Yurdu

Erkek Öğrenciler İçin KYK Yurtları

  • Muratpaşa Erkek Öğrenci Yurdu (Kampüs içi)
    Ahmet Hamdi Akseki Erkek Öğrenci Yurdu (Kampüs yakını) olmak üzere 2 yurt ile hizmet vermektedir.

Akdeniz Üniversitesi & Öğrenci evi
Akdeniz Üniversitesine yakın konumda bulunan Kültür ve Ahatlı‘da genellikle öğrenciler kalmaktadır. 2+1 evlerin kiraları 800-1000 TL arası değişmektedir.

Akdeniz Üniversitesi & Özel Yurtlar
Akdeniz Üniversitesi yakınlarında yer alan Kültür, Ahatlı ve Uncalı mevkilerinde birçok özel yurt ve apart bulunmaktadır. Aşağıdaki bağlantıları kullanarak üniversitenize yakın mesafede bulunan özel yurtları liste halinde görebilir ve yurtları detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Akdeniz Üniversitesine Yakın Kız Yurtları
Akdeniz Üniversitesine Yakın Erkek Yurtları

Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Sayısı

Birinci öğretim 48.786
İkinci öğretim 20.737
TOPLAM 69.523

Akdeniz Üniversitesi & Yemek

Akdeniz Üniversitesinde günlük 2 öğün yemek çıkmaktadır. Fast-food restoranlarda çok daha pahalıya yemek yemek yerine üniversite yemekhanesinde daha uygun fiyata sağlıklı beslenebilirsiniz.

Akdeniz Üniversitesi Yemek Ücreti

Akdeniz Üniversitesinde 2019 yılı yemek ücreti 2,50 ‘dir. İki öğün (öğle ve akşam) yemek çıkmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi & Ulaşım

Antalya otogarı ile arası 5 km olan Akdeniz Üniversitesine araba ile ulaşım 5 dakika sürmektedir. Ayrıca otogar içerisinde kalkan halk otobüsleri ile Meltem’e geçebilir ve üst geçit yardımıyla üniversiteye varabilirsiniz. Akdeniz Üniversitesi, Havaalanı arası 20 km’dir.

Ayrıca Üniversite içerisinde ring hizmeti sunulmakta, AÜ101, 102 ve 103 numaralı vasıtalarla kampüs içerisinde ücretsiz seyahat imkanınız bulunmaktadır. Halk otobüslerinde VF01 durak numaralı otobüs ile üniversite içi de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Antalya’da 2019 yılı itibariyle şehir içi otobüslerde öğrenci bilet ücreti 1,60 ₺ iken tramvay ücreti 1,50 ₺’dir.

Akdeniz Üniversitesi & Burs İmkanları

Akdeniz Üniversitesinde öğrencilerin başarılarını ödüllendirmek için çeşitli yerel, ulusal vakıf ve derneklerle, resmi kurum, özel şahıs ve işletmelerden karşılıksız burs sağlanarak etkin bir burs sistemi oluşturulmuştur. Burs ve Sosyal Hizmetler Birimi tarafından yürütülen burslara başvurular üniversitenin web sitesi üzerinden yapılmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ders dışı zamanlarını değerlendirmek amacıyla üniversitelerin çeşitli alanlarında kısmi zamanlı olarak çalışabilmektedir. Günlük en fazla 3 saat süreyle çalışarak ailenize katkıda bulunabilirsiniz. Kısmi zamanlı çalışma uygulaması bir eğitim yılı için geçerlidir ve her yıl başvuruların yenilenmesi gerekmektedir.

Ayrıca ihtiyacı olan öğrenciler yemek bursuna da başvuru yapabilir.

Akdeniz Üniversitesi Logosu

Akdeniz Üniversitesi Tanıtım Videosu

YouTube video

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu