İnceleme

Angular Nedir – Yeni Başlayanlar İçin Angular

Yazılım konusuna bir ilginiz varsa Angular Nedir sorusuna karşılık bir fikriniz var demektir. Angular’ı duymuş olma ihtimaliniz çok yüksek. Yazılım geliştiricilerinin dinamik ve SPA (Single Page Application) uygulamalar geliştirmesine olanak sağlayan en popüler Javascript kütüphanelerinden birisidir.

Angular’ın Tarihçesi

2009 — Angular ilk olarak Google çalışanı Misko Hevery tarafından kişisel bir proje olarak geliştiriliyor. Kütüphane’nin Github reposunu incelemek için tıklayın.

2010 — Sonrasında Angular AngularJS isminde https://angularjs.org web adresinde yayınlanıyor.

2016 — Geçen yıllar arasında yazılımcılar tarafından ilgi gören Angular kütüphanesinde 2016 yılında köklü bir değişikliğe gidiliyor. Bu değişiklik ise geliştirme dilinin Javascript’ten TypeScript’e geçiş yapılıyor olmasıdır. Eski sürümle ilgili tüm geliştirmeler ve destekler artık durdurulmuştur. Hatta internet sitesinin domain adresi bile bu değişiklikle birlikte https://angularjs.org yerine https://angular.io/ olmuştur. Angular artık bu değişiklikle birlikte en popüler web tarayıcıların ve cross-platformlar ile uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir.

SPA Nedir?

SPA’nın açılımı Single Page Application’dur. Single Page Application (SPA), geleneksel uygulamalardaki gibi yüklenen her yeni sayfaları HTML olarak yüklemek yerine mevcut sayfada değişen DOM kısımlarını değiştirerek dinamik olarak uygulama geliştirme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımla tasarlanmayan geleneksel uygulamalarda, index.html sayfası üstünden yönlendirmeyle yeni bir sayfaya geçişte sunucuda yeni bir HTML sayfası oluşturulur ve tarayıcı üstünden görüntülenir. Bu geçiş esnasında beyaz ekran oluşması ve gecikmeler geleneksel uygulamaların en büyük problemlerinden birisidir. Ancak SPA yaklaşımıyla geliştirilmiş websitelerde yönlendirme işlevi back-end tarafında değildir. Yönlendirme client tarafta halledilmektedir. Bir adet index sayfası bulunuyor ve client tarafında sayfalar yönlendirme ile değiştiriliyor. Aynı zaman render ediliyor. Bu çalışma mantığıyla birlikte kullanıcı yeni bir sayfaya geçmiş gibi hissediyor.

Angular en çok kullanılan diğer kütüphanelere nazaran daha eski ve daha deneyimlidir. Bunun sebebi Facebook tarafında geliştirilen React 2013 yılında, Evan You tarafından geliştirilen Vue.js ise 2014 yılında yayınlanmıştır.

Angular Nedir?

Angular uygulamalarınızı parçalara bölerek modüler bir yapıda çalışmanıza olanak sağlar. Diğer rakiplerine göre daha esnek bir yapıya sahiptir.  Diğer uygulamalardan en büyük farkı ise paketler ile birlikte gelmesidir. Temiz ve zengin uygulamalar geliştirmek için çok iyi bir alternatif olan Angular hala geliştirilmekte ve yazılım sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır.

Angular’ın özelliklerini listelemek gerekirse:

  • Yazılım sektöründe önemli bir husus olan az kod ile çok iş yapabilme yeteneği bulunmaktadır.
  • Çift yönlü veri iletişimi sayesinde View ve Controller katmanları arasında kolayca bağlantı kurulabilmektedir.
  • Cross-Platform desteği sayesinde eş zamanlı olarak aynı anda web, desktop ve mobil platformlarına uygulamalar geliştirebilirsiniz.
  • Modüler mimarisi sayesinde uygulamaları parçalara bölerek sonrasında tekrar kullanımı sağlanabilmektedir.

Angular ile ilgili takip etmek isteyebileceğiniz Twitter hesapları:

Angular ile ilgili takip isteyebileceğiniz YouTube kanalları:

Bu kanallar Angular haricinde ayrıca React, Vue.js, Vanilla JS gibi konularda da içerikler üretmektedirler. Ayrıca Angular konusunda YouTube’da Türkçe içerik ve ders yayınlayan birçok yayıncı, geliştirici bulunmaktadır. YouTube’da “Angular Dersleri” olarak arama yaparsanız birçok ders kaydına ulaşabilirsiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu