Haberler

Aviyonik Mühendisi Nasıl Olunur? Aviyonik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Aviyonik mühendisliği son dönemde popüler olan mesleklerdendir. Hem havacılık hem de elektronik alanlarıyla uğraşırlar. Aynı zamanda uzaydaki gelişmeler içinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Çünkü uzay araçlarındaki elektronik sistem de olmazsa olmaz bir sistemdir.

Füze ve hava araçlarında bulunan elektroniğinde de söz sahibidir. Birçok konuyla bağlantılı olması nedeniyle kapsamlı bir iş koludur. Son dönemler çok konuşulan bu meslek grubu, gelecekte daha da hayatımızda rol oynayacak gibi gözükmektedir. Bundan kaynaklı olarak ilerleyen dönemlerde bu meslek şimdikine oranla daha fazla ilgi görmeye başlayacaktır.

Aviyonik Mühendisi Nedir?

Aviyonik, havacılık elektroniği anlamına gelen bir havacılık terimidir. Bu kavram uçak ve uzay araçları gibi hava araçlarının tüm elektronik sistemini kapsamaktadır. Aviyonik alanı navigasyon sistemleri, haberleşme araçları, göstergeler ve kontrol panelleri gibi konuları içerirler.

Aviyonik Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgi kontrol sistemlerinde, göstergelerde, hava araçlarının elektronik sistemlerinde ve bu sistemlerin çalışabilirlik durumlarının kontrolunu sağlamada görev alırlar. Hava araçlarının yenilenmesinde ve geliştirilmesinde sorumludurlar. Uçuş güvenlik sistemleri, navigasyon sistemleri ve uçuş-iniş takımlarındaki sorunlar ile ilgili araştırmalarda bulunurlar.

Aviyonik mühendislerinin diğer bir görevi ise hava araçlarının elektronik sistemi için gereken ekipmanların donanım ve yazılım modellerinin tasarlanmasını ve geliştirmesini gerçekleştirirler.

Donanım ve yazılım alanlarıyla ilgili olarak yazılım mühendisleri ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirirler. Aviyonik çalışmalarda test işlemlerinin kullanılması ve durum tanımlamasını yapmaktan sorumludurlar.

Aviyonik Mühendisi Nasıl Olunur?

Fakültelerin elektrik elektronik, bilgisayar, mekatronik, makine ve uçak mühendislikleri gibi mühendislik bölümlerinin birinden eğitimleri tamamlamaları gerekir. Ayrıca kontrol ve otomasyon mühendisliğinden de mezun olan kişiler de aviyonik mühendisi olabilme imkanına hak kazanabilir.

Aviyonik Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Lisan eğitimi tamamlandıktan sonra Disiplinlerarası Aviyonik Mühendisliği adında ki tezli yüksek lisans eğitimine başvurup bu eğitimi tamamlamaları takdirde aviyonik mühendisi olmaya hak kazanırlar. Bu programda aviyonik sistem programlama, aviyoniğin temelleri ve veri iletişimi gibi temel konularla ilgili dersler yer alır. Bunun yanında donanım entegrasyonu, seysüsefer sistemleri, uçak dinamikleri ve kontrolü gibi dersler de bulunmaktadır.

Aviyonik mühendisi olmak isteyen kişiler uzman olmak istedikleri alanla ilgili olarak en az 2 ders aviyonik ile ilgili olmak üzere toplamda 4 dersin eğitimini tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca saha görevlerinde çalışabilme donanımına sahip olmalılardır.

Aviyonik Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?

Bu mühendislerin maaşları tecrübelerine ve çalıştıkları süreye bağlı olarak 3.500-13.000 lira arasında değişiklik gösterir. Fakat ortalama 8.500 TL maaş alırlar. Eğitimlerini yüksek başarıyla tamamlayan kişiler büyük avantaj sağlamış olurlar. Kendilerini geliştirmeye devam ettikleri sürece aldıkları ücretle doğru orantılı olarak artacaktır.

Her alanda olduğu gibi burada da dil çok önemli bir faktördür. Örneğin bir şirkette çalışan iki aviyonik mühendisini karşılaştırarak bunu daha iyi anlayabilmek mümkündür. Biri ileri derece bir dil bilirken diğeri ileri derece üç dil bilmesi alacakları ücrette haliyle büyük oranda etki edecektir. Özetle alacağınız maaş sizin kendinizi ne kadar geliştirmenize bağlıdır.

Aviyonik Mühendisi İş İmkanları Nelerdir?

Aviyonik mühendisleri hava araçları üretim şirketlerinde görev yapabilirler. Havelsan başta olmak üzere Aselsan gibi büyük şirketlerde de iş imkanları bulunmaktadır. Aviyonik sistemler, askeri havacılık alanında çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca en fazla ücrette bu alanda harcanmaktadır.

Ülkemizde bu konuda çalışmalar yürüten firmalardan olan Aselsan, Vestel, Havelsan bulunmaktadır. Dünyada ise aviyonik sistemlerde faaliyet gösteren önde gelen şirketlere Honeywell Aerospace ve Rockwell Collins önemli yere sahip örneklerdendir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu