Üniversite

Bilkent Üniversitesi Tanıtım Yazısı

Bilkent Üniversitesi Tanıtım Yazısı

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 1984 yılında Ankara’da kurulan Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kuruluş amacı “eğitim kalitesi ve bilimsel araştırma faaliyetleri açısından dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almak” olarak açıklanmış; bu sebeple üniversiteye “Bilim Kenti”nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

Bilkent, çeşitli kriterlere göre hazırlanan (THES QS, Times Higher Education) listelerde dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında yer almaktadır. 50 yaş altı en iyi üniversiteler sıralamasında ise dünyanın en iyi 26.üniversitesi konumundadır.

Değerli üniversite adayları Bilkent’i başarı anlamda daha fazla irdelemeye lüzum görmüyoruz. Zira Bilkent, ülkemizin en iyi eğitim veren 3 kurumundan biridir. Bu sebeple yazının devamında başarıdan daha çok yemek, ulaşım, barınma, hazırlık sınıfı ve dersler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Hepinize başarılar diliyoruz. 😍

Yazıya başlamadan önce Bilkent Üniversitesi taban puanları bağlantısından bölümlerin güncel taban puan, başarı sıralaması, kontenjan bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bilkent Üniversitesi & Hazırlık Sınıfı

Bilkent’te eğitim dili İngilizce’dir. Yalnızca Türkçe, tarih ve hukuk fakültesindeki bazı dersler Türkçe’dir. Bu yüzden tüm bölümlerde hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Bilkent’i yeni kazanan öğrenciler COPE adı verilen hazırlık atlama sınavına girmektedir. Cope’tan “C” ve üzeri not alan öğrenciler bölümlere geçmeye hak kazanırken, sınavda başarısız olan öğrenciler İngilizce hazırlık programına katılır.

  • IELTS akademik sınavının her bölümünden 5,5 puan almak koşuluyla genel ortalamadan 6,5 puan,
  • TOEFL İBT (internet-based) sınavından 87 ve üzeri puan alırsanız İngilizce hazırlıktan muaf olursunuz. COPE sınavına girmeden direk bölüme geçersiniz. 

Bilkent İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı (COPE) reading, listenin, writing ve speaking bölümlerinden oluşur. Sınavı geçmeniz için “C” ve üzeri puan almanız gerekmekte. Bu sınavı atlayamazsanız sizi 1 yıllık bir hazırlık sınavı beklemektedir ki Bilkent’i kazananlar genellikle bu sınavdan başarısız olup hazırlık okumaktadır. Bilkent’in hazırlık sınıfında çok kaliteli bir eğitim veriliyor. Dersleri düzenli takip edip, İngilizce’yi zor da olsa severseniz kalıcı bir yabancı diliniz olur. Bölüm dersleri de İngilizce olduğu için mutlaka yabancı dilinizi daha iyi yapmak için gayret gösterin.

İngilizce Hazırlık Programı’nın normal süresi bir yıldır; başarısızlık nedeniyle ders tekrar etmek durumunda kalan lisans öğrencileri için bu süre 2 yıla uzayabilir. Programa daha üst düzeylerden başlayan öğrenciler için ders tekrarı durumuna göre programın süresi bir yarıyıldan dört yarıyıla kadar değişebilir.

İngilizce Hazırlık Programını 2 yılda bitiremeyen lisans öğrencilerinden İngilizce Hazırlık Programında kayıtlı oldukları en son yarıyıl içinde almaları gereken dersleri almış ve bu derslerin devam yükümlülüklerini yerine getirmiş olanlar, Bölüm öncesi (Pre-Faculty) dersini tamamlamamış olsalar dahi izleyen yarıyıl başında yapılan iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na girebilir. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler kabul edildikleri eğitim programlarına başlar. Başarılı olamayan veya sınava girmeyen öğrencilerin üniversiteyle ilişkisi kesilir.

Bilkent Üniversitesi Öğrenci Sayısı

Birinci öğretim 12.508
İkinci öğretim 0
TOPLAM 12.508

Bilkent Üniversitesi & Ulaşım

Bilkent, Ankara-Eskişehir yolunun 12.km’sinde 5 bin dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır.

  • Bilkent Üniversitesi kampüsüne ulaşım, Ankara’nın iki ana noktasından (Tunus Caddesi ve Sıhhiye), saatte bir hareket eden özel servis araçlarıyla sağlanmaktadır. Özel servis araçları Bilkent öğrencileri için ücretsizdir.
  • Üniversiteye ayrıca  metro, otobüs veya dolmuşla ulaşabilirsiniz.
  • Belediyeye ait toplu taşıma araçlarında 2019 yılı öğrenci bileti 1,75 ₺‘dir.
  • Kampüs içinde 20 dakikada bir ücretsiz ringler kalkmaktadır. Hem kampüsler arası hem de lojman-yurt-kampüs arası güzergaha sahiptir.

Bilkent Üniversitesi & Barınma

Bilkent Üniversitesinin Doğu kampüs ve merkez kampüste toplamda 26 binadan oluşan yaklaşık 4.500 öğrenci kapasiteli öğrenci yurtları bulunmaktadır.

  • Yurt odaları 1, 3, 4 kişiliktir. Ayrıca suit oda seçeneği de bulunmaktadır.
  • Odalarda tekli yatak veya ranza, elbise dolabı, kitaplık, çalışma masası, mini buzdolabı, merkezi TV yayını ve internet bulunmaktadır.
  • Ortak kullanım alanları ise mutfak, çamaşırhane, etüd odası, TV odası ve oyun odalarını kapsamaktadır. Ortak alanlardaki uvalet & banyo yeterli sayıdadır.
  • Yurdun tüm alanları merkezi ısıtma sistemiyle ısıtılmakta olup 24 saat sıcak su imkanı mevcuttur.
  • Yurt bölgesinde açık/kapalı spor alanı, yeşil alanlar, kafe & restoranlar ile otopark yer almaktadır.

Bilkent Üniversitesi Yurt Ücreti

  • Aşağıda belirtilen yurtların ücretleri 2019-2020 eğitim-öğretim yılına aittir.
  • Yurt fiyatları oda tipi ve odalarda kalan öğrenci sayısına göre değişiklik göstermektedir.
  • Listede belirtilen yurt fiyatları yarıyıl olarak belirlenmiştir. Yıllık değildir.
  • Kapsamlı burs sahibi öğrencilere, burslarının geçerli olduğu süre boyunca Bilkent Üniversitesi yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı sağlanır. Ankara’da oturan öğrenciler de bu olanaktan yararlanabilir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu artırılır.

Bilkent Üniversitesi & Yemek

  • Bilkent Üniversitesi yemek ücreti öğün başı 5,50 ₺‘dir. Öğün hakkı kahvaltı ve/veya yemek olarak kullanılabilmektedir.
  • Öğün haklarının kullanımında süre sınırlaması yoktur.
Öğün Yemek ücreti Yemek planı
Kahvaltı 7,60 ₺ 5,50 ₺
Fiks (4 çeşit) 11,00 ₺ 5,50 ₺
Seçmeli (4 çeşit) 14,50 ₺ 11,00 ₺

Bilkent Üniversitesi & Burslar

Bilkent’te okuyan öğrencilerin yaklaşık %65’i bursludur. Üniversitede 3 tip burs bulunmaktadır. Bunlar; Tam burslu (%100), Yarı burslu (%50) ve tam burslu olan öğrenciler üniversitenin belirlediği başarı kriterlerini sağlamaları halinde kapsamlı burslu olurlar.

  • Tam veya %50 burslardan yararlanma süresi İngilizce hazırlık sınıfında en fazla 2 yıl, hazırlık sonrası lisans bölümünde ise en fazla 6 yıldır.
  • Kapsamlı burstan yararlanma süresi ise hazırlık sınıfında en fazla 2 yıl, lisans bölümünde ise 5 yıldır. Lisans eğitimini 5 yıldan fazla uzatan kapsamlı burslu öğrencilerin bursu 6.yılın başında tam bursa dönüşür.

%50 Burs

  • Yarı burslu öğrencilerden yukarıda belirtilen süre boyunca eğitim ücretinin yarısı alınmaktadır. Süreleri aşan öğrencilerden tam ücret alınmakta.
  • %50 burslu öğrenciler, hak kazandıkları takdirde üstün başarı bursu da alabilmektedir.
  • Yetenek Bursu, yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü karşılar ve karşılıksızdır. Yetenek burslarının sürekliliği öğrencinin akademik başarısına bağlıdır.

Üstün Başarı Bursu

Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yükünü almış, yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,30 veya daha yüksek olan, kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk %5’e girmiş ücretli öğrenciler ve kendi programındaki %50 Burslu öğrenciler arasında ilk %3’e girmeyi başaran %50 Burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanır. Üstün Başarı Bursu, öğrencinin kendi grubunda hangi yüzde birlik dilim içinde bulunduğuna bağlı olarak, eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü karşılar.

Tam Burs

  • Tam burslu öğrencilerden yukarıda belirlenen başarı ve yıl kriterleri boyunca eğitim ücreti alınmaz.

Kapsamlı Burs

  • Bilkent’e tam burslu olarak yerleştirilen öğrencilerden, 0,12 OBP katsayılı başarı sıralaması, yerleştirilmiş olduğu SAY, EA veya SÖZ puan türünde 10.000 veya daha iyi olanlar ile DİL puan türünde 250 veya daha iyi olanların bursu üniversiteye kayıt sırasında doğrudan Kapsamlı bursa yükseltilir.
  • Kapsamlı bursun içeriğinde tam bursa ek olarak 900 tutarında aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve iki kişilik ranzalı veya karyolalı odalarda ücretsiz yurt olanağı vardır. Yurtta kalmayı tercih etmeyen kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 1.200 ’ye  yükseltilir.

Bilkent Üniversitesi Kampüsü

Bilkent, %60’ı ağaçlık alandan oluşan 5.000 dönümlük arazi üzerine kurulmuş bir kampüs üniversitesidir. Vadilere bölünen bu geniş arazide üç kampüs bulunmaktadır.

  • Merkez kampüs (Üniversite bölümleri, lojman ve yurtlar)
  • Orta kampüs (Akademisyen lojmanları, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi)
  • Doğu kampüs (Hazırlık sınıfı, Meslek Yüksekokulu, lojman ve yurtlar)

Kampüs içinde geniş yeşillik alanlar, konser salonu, sergi salonu, kütüphane, açık/kapalı spor alanları, sağlık merkezi, kafe, restoran ve teknopark vardır.

Bilkent Üniversitesi Tanıtım Videosu

Öğrenci gözüyle çekilmiş kampüs turu ve yurt tanıtım videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz.

YouTube video

YouTube video

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu