Haberler

CE işareti olmazsa ne olur?

Ürün üretmek, pazarlamak, daha fazla müşteriye sahip olmak ve daha da önemlisi üretimlerle insan sağlığı ve güvenliğini riske atmamak, bir üretici için önemli olan detaylardır. Bunların oluşabilmesi için ise bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bugün Avrupa Birliği (AB), ülke sayısı 30 kadardır ve ülkelerin toplam nüfusu 500 milyon dolayındadır. Bu rakam, insan kalabalığının toplu olarak yaşadıkları bir bölgenin dünyanın en büyük yeri olduğunu gösterir. Avrupa Birliği’nin sahip olduğu toplam gayri safi hasılasının toplam büyüklüğü dünyanın %30’luk bir bölümünü tutmaktadır. İşin özeti olarak dünyanın en büyük Pazar payı Avrupa ülkelerindedir. Dolayısıyla üretici bir firmanın dünyaya kendini tanıtabilmesi için öncelikle AB ülkelerinde ürünlerini pazarlayabilmesi gerekir. Peki, bu öyle kolay mıdır? Yani her üretici tasarladığı, geliştirdiği elektrikli ve elektronik ürünlerini istediği gibi AB’de pazarlayabilir mi? Tabi ki hayır! Çünkü buranın büyüklüğü karşısında insanların hayat haklarının gasp edilmemesi, sağlığın korunması ve güvenliğin herhangi bir şekilde riske atılmaması için geliştirilen bazı yasalar bulunmaktadır. 1985 yılında AB uyumluluk yasasının getirdiği mecburiyet, dışarıdan ithal edilen ürünlerin CE belgesi sahibi olması gerekir. CE işareti olarak da adlandırılan bu işaretin sahip olduğu ürünlerin; insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmadığını, doğru kullanım ile herhangi bir güvenlik sorunu teşkil etmediği anlaşılır. Ülkemizde de satın alınan elektronik eşyaların üzerinde bu işaret bulunmaktadır.

CE işareti olmazsa…

Bir üretici, “ürünlerimin üzerinde CE işareti olsa ne olur, olmasa ne olur?” şeklinde düşünüyorsa, ya ürünlerine güvenmiyordur veya büyüme aşamasında herhangi bir mesafe kat etmek istemiyordur. Ancak günümüz üreticilerinin büyük bir çoğunluğu, tasarladığı ürünlerin farklı ülkelerde de kullanılmasını ister. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın diğer ülkelerinde de ürünlerinin bilinmesini isteyen bir üreticinin tam da bu noktada dikkatli davranması gerekmektedir. Ülkemizden çıkış yapan ürünler, sadece havalimanına götürülerek yol alamaz veya gümrükten istediği gibi geçemez. Bazı şartlar, ürünlerin geçiş hakkına sahip olmasını engeller ve herhangi bir şekilde pazarlanmasına veya satılmasına izin vermez. CE belgesi de tam olarak budur. Örneğin üretimini ve tasarımını kendiniz yaptığınız bir elektronik cihazın Avrupa Birliği üye ülkelerinde satılması için birliğin belirttiği bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Ürünlerin insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etki bırakmadığını kanıtlamak, kullanıcı belgesine göre kullanıldığında herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmadığını ispatlamak üreticinin yerine getirmesi gereken şartların başında gelir. Bu minvalde üretilen ve tasarlanan ürünlere, AB tarafından akredite edilmiş kurumlar CE işareti verirler ve üreticiler, sahip oldukları ürünleri AB ülkelerinde kolaylıkla pazarlayabilir, reklama açabilir ve daha geniş müşteri kitlesine ulaşabilirler. Tüm bunları yerine getirmeyen üreticiler ise kısa süreliğine iç pazarda ürünlerini satabilseler bile tespit edilmesi durumunda, iç pazarda da ürünlerini satamazlar.

CE belgesi nasıl alınır?

Ürünlere CE işareti alabilmek için yukarıda belirttiğimiz kurallar çerçevesinde tasarlanmaları ve üretilmeleri gerekir. Doğru şekilde ve politikalara uygun şekilde üretilen ürünlere verilen CE belgesi sahibi olmak için ürünlerinizin belli testlerden, analizlerden geçmesi gerekir. Bu testleri yapmaya yetkili olan bir kurum ile görüşerek gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir. Bu alanda uzun zamanların deneyimine sahip olan kurumumuz ile görüşerek CE işareti hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir, ürünleriniz için alınması konusunda destek talebinde bulunabilirsiniz. Geniş bir dünyada daha fazla iş hacmine sahip olmak için arayın.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/ce-belgesi/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu