Haberler

Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Yaşanlar Ne Yapmalı?

Nerdeyse öğrencilerin genelinde aynı sorun vardır. Ancak bir öğrencinin de illaki ders çalışırken dikkati başka noktalara kayıyorsa bu hiperaktivite ya da dikkat eksikliği gibi bir rahatsızlık yaşıyor olması değildir. Yani sorunun kaynağı bu iki neden olmadan da dikkat dağınıklığı yani odaklanma sorunu yaşana bilir.

İnsanların dikkatlerinin dağılması noktasında birçok neden sayabiliriz örneğin biyolojik yapı buna müsaittir yani avcılık ve de toplayıcılık psikolojisi. Bu insanı direk olarak sese yönelten en büyük özelliğidir. Ses ne taraftan gelirse o tarafa bir yönelim söz konusudur. Bu yüzden de özellikle ders çalışırken daha sessiz ve dikkati dağıtmayacak alanların seçilmesi önemle belirtilir. Ancak şimdiki dönemde çevremizde artan uyaranların sayısı da az denilmeyecek kadar fazladır. Örneğin televizyon veya cep telefonu büyük bir uyarandır. Bulunduğunuz bir ortamda televizyon varsa mutlaka sesi kısılmışta olsa görüntü hareket ettiği için dikkatinizi dağıtacaktır. Ya da çalan veya mesaj gelen bir telefon sizin tüm odağınızı dağıtacaktır. Bu yüzden bu ikisinin özellikle ders çalışırken hayatınızdan çıkmış olması gerekir.

Dikkat sorunu çeken bir öğrenci her şeyden önce kendisine bir çalışma alanı ve çalışma planı oluşturmak zorundadır ancak bu şekilde dikkatini dağıtan unsurlardan bir nevi uzaklaşabilir. Karışık bir çalışma planı ve düzensiz bir oda sizi ister istemez odaklanmanız gereken konudan uzaklaştıracaktır.

Günümüzde genellikle anne ve baba çalışan bireylerdir dolayısıyla çocuk ya da genç okul sonrasında veya hafta sonunda kursa gidiyor doğal olarak ortada bir sevgi eksikliği sorunu yaşanacak ve çocuk bu durumu öfke ve sinirlilik haliyle ortaya koyacaktır. Bu durumda beraberinde huzursuzluğu getirir.  Huzursuzluk ise dikkat dağınıklığının en büyük tetikçisidir. Olaya bilimsel olarak bakacak olursak yetiştirme yurdunda bulunan öğrencilerin en büyük başarısızlık nedenlerinin başında bu durumun geldiği belirlenmiştir. Bu yüzden ailenin mutlaka fırsat bulduğu her an çocuğu ile ilgilenmesi hatta ders çalışırken onun yanında olması doğru olan bir yaklaşım tarzıdır.

POZİTİF STRES DİKKATİ ARTTIRIR

Eğer ki stres altında çalışıyorsanız vücut noradrenalin denen madde salgılar ve bu maddenin etkisiyle motivasyon ve dikkat bozukluğu ortaya çıkar. Bu madde sayesinde karamsarlık ve başarısızlık hissi uyanacaktır.   Ancak noradrenalin az miktarda salgılanırsa bu kez dikkat toparlamak daha fazla olacaktır. Yani bir şekilde başarısız olacağından korkmakta bu maddenin salgılanmasında faydalıdır. Bu sayede odaklanma ve dikkat toplama biraz daha artacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu