E-ticaret Sitelerinde SEO Stratejisi Nasıl Olmalıdır?
E-ticaret sitelerinde SEO stratejisi, işletmeler için uzun vadeli ve sürekli olarak kazandıran bir yatırım unsuru olarak görülebilir. Bunun nedeni ise bazı ürünler, sayfalar veya ketegoriler için reklamdan ziyade, yapılan SEO çalışmalarının çok daha etkili sonuçlar vermesidir. E-ticaret sitelerinde yapılan SEO optimizasyonları, arama motorlarında çok daha üst sıralarda olmak ve çok daha güvenilir bir trafik elde etmek demektir. Üstelik bu trafik doğal bir şekilde elde edilir ve herhangi bir şekilde reklama ihtiyaç duyulmaz. Nitekim, e-ticaret sitelerinde SEO’nun en önemli detaylarından biri de tam olarak bu durumdur. İşletmeler başarılı SEO stratejileri sayesinde uzun vadede reklama dahi gerek kalmadan doğal bir trafik elde ederek, sitelerine doğal ziyaretçiler kazandırabilirler. Böylelikle reklam bütçesi konusunda da çok ciddi anlamda tasarruf elde edebilirler.
E-ticaret sitelerinde SEO stratejileri ise sadece birkaç detayla sınırlı kalmamalıdır. Kusursuz bir e-ticaret sitesi SEO optimizasyonu demek, sadece arama motorlarında öne çıkmak ve daha çok trafik elde etmek demek değildir. Aynı zamanda sektördeki rakiplere karşı da her zaman için bir adım daha önde olmak anlamına gelir. Peki, e-ticaret siteleri nasıl SEO stratejileri belirlemelidirler? E-ticaret sitelerinin başarılı SEO stratejileri neler kazandırır?
E-ticaret Sitelerinde SEO Ne Kazandırır?
E-ticaret sitelerinin başarılı bir SEO stratejisi sonucunda elde edebilecekleri birçok kazanım vardır ve bu kazanımları kısaca aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:
- Doğal trafik elde etmek mümkündür ve bu trafik için sürekli olarak reklam ücreti vb. ücretler ödemeye gerek kalmaz.
- Reklam bütçenizi daha çok eksik olduğunuz noktalara kaydırmanıza olanak sağlar ve SEO anlamında güçlü olduğunuz noktalar için ekstra reklam ücreti ödemeniz gibi bir durum ortadan kalkar.
- E-ticaret sitenizin arama motorlarında kalıcı bir değer kazanması söz konusu olur. Böylelikle içerikleriniz çok daha hızlı indexlenir ve site otoriteniz rakiplerinize göre daha üstün olur.
- E-ticaret sitelerinde SEO gerekliliklerinin kusursuz uygulanması, aynı zamanda kusursuz bir kullanıcı deneyimi anlamına gelir. SEO, zaten kullanıcı dostu bir web deneyimi adına ortaya çıkmış kavramdır.
- E-ticaret siteniz bir yerden sonra kendi hedef kitlesine kendi kendine erişmeye başlar. Sizin müşterilerinize birtakım emekler veya çalışmalarla ulaşmanız yerine, müşterileriniz direkt olarak sizi bulurlar.
- E-ticaret sitelerinde SEO stratejisi konusu herhangi bir problem olması, sitenin ve işletmenin marka değeri açısından büyük önem taşır.
- Sitenizin çok daha derli, toplu, güvenli, kullanımı kolay ve tercih edilebilir bir hal alması söz konusudur.
E-ticaret Siteleri için SEO Stratejileri
E-ticaret siteleri için en etkili ve en gerekli SEO stratejilerinin, sitenin her detayıyla ve her noktasıyla ilgili olduğunu söylemek mümkündür. Nitekim, aşağıda yer alan e-ticaret siteleri için SEO stratejileri de bu durumu net bir şekilde ortaya koyar. E-ticaret siteleri, SEO konusunda kusursuz bir çevrim içi satış mağazasına sahip olmak istiyorlarsa, sitelerinde mutlaka aşağıdaki detayları bulundurmalıdırlar veya sitelerini bu detaylara göre optimize etmelidirler:
Doğru Anahtar Kelime Seçimi
E-ticarette SEO’ya başlarken ilk adım anahtar kelimeden geçecektir. Bir anahtar kelime yığını üzerinde yoğun olmadığınız sürece ne yazık ki sağlam bir SEO stratejinizin olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır. Anahtar kelime ve doğru anahtar kelime seçimi, e-ticaret sitelerinin SEO yapılarının temelini oluşturur.
Öncelikle doğru anahtar kelime seçimi yaparken, genel anahtar kelimelerden uzak durulması gerekir. İlk etapta, direkt olarak ürünlerinize, kategorilerinize ve hizmet verdiğiniz sektöre hitaben anahtar kelime araştırması yapmanız önemlidir. Sitenizin SEO anlamında belirli bir noktaya geldiğini gördüğünüz zaman biraz daha yüksek rekabetin olduğu ve trafik hacmi de yüksek olan anahtar kelimeler hedeflenebilir. Anahtar kelime seçimi konusunda ince ancak önemli bir detay ise anahtar kelimenin niyetidir. Örneğin; “en iyi masaüstü bilgisayar” anahtar kelimesi ile “Exper Active masaüstü bilgisayar” anahtar kelimeleri arasında ciddi farklar vardır. İlk anahtar kelimede kullanıcılar daha karar vermemiştir ancak ikinci anahtar kelimede özel bir arama olduğu için karar verilmiş ve direkt ürün araştırma ya da satın alma aşamasına geçilmiştir. Anahtar kelime araştırması ve seçimi yapılırken de bu detaya göre hareket edilmesi son derece önemlidir.
Anahtar kelime seçimi konusunda özen gösterilmesi gereken bir diğer nokta ise ürünlerde ticari amaçlı anahtar kelimelere odaklanmak, blog yazılarında “nasıl yaparım?” sorusuna cevap olacak ya da bilgilendirici içeriklere ulaştıran anahtar kelimeler kullanmak ve site genelinde de site sektörüne özgü anahtar kelimeler tercih etmektir. Ticari anahtar kelimeler olarak “kamera satın al”, “indirimli v yaka tişört” vb. ifadeler kullanılabilir. Blog kısmında ise “kamera nasıl kullanılır? Kamera kurulumu nasıl yapılır?” gibi ifadelere yer verilebilir. Sitenin sektörüne dair de “kamera fiyatları”, “profesyonel fotoğraf makinesi”, “erkek içgiyim” vb. şekillerde anahtar kelimeler üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.
Kolay Site Mimarisi
Kolay site mimarisinin en önemli tarafı, site içerisindeki ziyaretçilerin ana sayfada yer alan menülerden ürüne kadar en fazla üç tıkla ulaşmalarıdır. Aksi bir durum ise o site mimarisinin karışık ve kullanıcı deneyimi konusunda yetersiz kaldığını gösterir. Site genelinde kullandığınız menüler, en fazla 1 adet daha alt kategori ya da alt menü içermelidir. Eğer bir alt kategori için farklı bir alt kategori daha gerekiyorsa, o noktada yeni kategori açmanız gerektiğini söylememiz mümkündür. Site mimarisinin kolay olması, bireylerin sitede çok daha hızlı bir şekilde ürünlere ya da kategorilere ulaşmaları anlamına gelir. Sitenizin kullanıcı dostu bir yapıya sahip olması durumunda ise SEO konusundaki artılar, direkt olarak arama motorları tarafından hanenize eklenecektir. Site mimarisi konusunda yapılmaması gereken hata ise yanlış kategori konumlandırmalarıdır. Kategori konumlandırması sırasında, art arda iki kategorilendirme işleminden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde ürünlere ya da kategorilere olan ulaşım çok ciddi anlamda zorlaşacaktır. E-ticaret sitelerinin kolay site mimarisine sahip olabilmeleri için rakiplerini araştırmaları ve özellikle arama motorlarında iyi konumda olan rakiplerini bu konuda örnek almaları, çok daha yeterli olacaktır.
Sayfalara Özel SEO
Sayfalara özel SEO, e-ticaret sitelerinin en önemli başlangıç noktalarından biridir. SEO konusunda arama motorlarında belirli bir değere ya da otoriteye sahip olabilmek adına, sayfalara özel SEO çalışmaları yapılması, e-ticaret sitelerinin bağlantılı bir şekilde diğer sayfalarına, ana sayfasına ve ürünlerine de destek sağlaması anlamına gelir. Sayfalara özel SEO kavramı ise herhangi bir kategori, ekstra sayfa veya ürün sayfalarına dairdir. Örneğin; “akülü araba modelleri” sayfasına dair, kusursuz bir içerik oluşturulmalıdır. Sayfada akülü araba modellerine dair içerikler yer almalı ve kaliteli, mümkünse özgün görsellere yer verilmelidir. Bunun yanı sıra sayfa diğer sayfalara yönlendirme yapılmalı ve “akülü araba modelleri” özelinde en iyi içeriğe sahip sayfa hedeflenmelidir. Özellikle rekabetin düşük olduğu veyahut içerik anlamında yetersiz gördüğünüz konular için sitenizi en iyi şekilde hazırlayarak, rakiplerinizin bir adım daha önüne geçebilirsiniz.
Her Ürün için Özgün Ürün Açıklamaları
Her ürün için özgün ürün açıklamaları, e-ticaret sitelerinin olmazsa olmaz SEO stratejilerinden biri olmalıdır. Bir e-ticaret sitesinin itibarını ve kalitesini, rakiplerine göre çok daha üstün olmasını sağlayan en önemli unsurların başında ürün açıklamaları gelir. Ürün açıklamalarının iyi bir şekilde dizayn edilmesi durumunda, e-ticaret sitenizin rakiplerinize göre daha üstün olduğunu ve aynı zamanda arama motorları tarafından çok daha kaliteli bir şekilde index aldığını görmeniz kaçınılmaz sonuçlardan biri olacaktır. Peki, ürün açıklamaları için ne gibi detaylara ürün sayfaları içerisinde yer verilmelidir.
Ürün Açıklamalarında Yer Verilmesi Gereken Detaylar:
- Ürün açıklamaları ne az 600 kelime ve mümkünse 1000+ kelime dolaylarında olmalıdır.
- Ürün açıklamalarında her ürün için ayrı, özgün ve ürünü detaylarıyla birlikte anlatan metinlere yer verilmelidir.
- Ürün açıklamalarıyla birlikte görsellerinin de kusursuz bir şekilde olması gerekir. Ürün görsellerinin ürüne dair her detayı sunması önemlidir.
- Ürün açıklamaları içerisinde ürüne dair anahtar kelimeler kullanmak da önemlidir.
- Ürün açıklamalarıyla birlikte eğer varsa ürünün videolu tanıtımı da sunulmalıdır.
- Ürünün teslimat sürecine, iade sürecine, satın alma işlemlerine, ödeme seçeneklerine ve opsiyonlarına dair açıklamaların da yer alması önerilir.
Site Yükleme Hızının Üst Düzey Olması
Site yükleme hızı, aslında sadece e-ticaret sitelerinde değil, tüm internet sitelerinde önem taşıyan detayların başında gelir. E-ticaret sitelerindeki site hızı ise e-ticaret firmalarının rakiplerinden ayrılmasına ve iyi bir noktaya gelinmesi durumunda ciddi anlamda fark yaratmalarına yol açar. Bunun nedeni ise arama motorlarının, internet kullanıcıları nezdinde kullanıcı deneyimine dair en çok önem verdikleri noktaların başında site yükleme hızının gelmesidir. Site yükleme hızının üst seviyede olması, ziyaretçilerin sitedeki içereklere çok beklemeden ve anlık tepkilerle ulaşabilmeleri, o sitenin SEO konusunda önemli bir adım attığı veya avantaja sahip olduğu anlamına gelir.
Site hızının önemi sadece arama motorları nezdinde ortaya çıkmaz. Aynı zamanda kullanıcıların da site hızına çok ciddi anlamda önem verdikleri bilinir. Site hızının çok düşük olması durumunda ve bir sayfanın yavaş yüklenmesi durumunda, ziyaretçilerin verdikleri ilk tepki o siteyi terk etmektir ve hatta mümkünse bir daha o siteye uğramamaktır. Site hızı ise birçok detayla birlikte kusursuz hale getirilebilecek noktaların başında gelir. Site hızını etkileyen en önemli unsurların başında sitede yer alan görsel öğeler gelir. Görsel öğeler mutlak suretle yüksek boyutlu olmamalı ancak görsel anlamda da ziyaretçileri tatmin edecek seviyede olmalıdır. Bunun yanı sıra sitede kullanılan yazılımın ya da temanın, kod yükü ise olabildiğince hafif ve yeterli bir noktada olmalıdır. Öte yandan sitede gereksiz kod yığınlarının olmaması, gereksiz sorguların çalışmaması ve olabildiğince sade bir kod içeriğinin olması gibi birçok detay, sitenin hızını arttıracaktır.
E-ticaret sitelerinin site hızını arttıracak bir diğer detay ise sunuculardır. E-ticaret siteleri, hitap ettikleri müşterilerin bölgelerine en yakın ve en hızlı hizmet veren sunucuları tercih etmelidirler. Örneğin; Çin’de hizmet veren bir e-ticaret sitesinin, Amerika’daki potansiyel müşterilere çevrim içi satış hizmet vermek isterken, sunucularını Çin’den tercih etmesi durumunda site hızının Amerika’da yaşayan kullanıcılar için çok vasat bir seviyede olması anlamına gelir. Amerika’yı hedeflerken, Amerika’da yer alan sunucuları tercih etmek önemlidir. Bunun yanı sıra birden fazla kıta veya ülke için de global sunucular ya da Cloudflare gibi teknolojilerden faydalanmak da önemli bir avantaj sağlayabilir.
Sitenin Mobil Uyum Düzeyi
Artık internet trafiğinin %70’i ve hatta daha fazla mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir. Hatta öyle ki; Google gibi büyük arama motorları, arama yaparken kullanıcıların karşılarına çıkan arama önerilerini dahi mobil cihazların yeteneklerine göre şekillendirmektedirler. Arama motorları için böylesi önem taşıyan bir kriter için e-ticaret siteleri ve hatta tüm web siteleri adına da geçerli olduğu bilinen bir gerçektir. Mobil uyumlu bir temaya veya yapıya sahip olmayan e-ticaret siteleri, ne yazık ki arama motorları gözünde çok geride kalacaklardır. Zaten mobil cihazlar üzerinden siteye ulaşan kullanıcılar, sitede tasarım adına pek başarılı bir sonuçla karşılaşmayacak ve hemen siteyi terk edeceklerdir. Haliyle bu durum da site itibarını zedeleyecek unsurların başında gelir.
E-ticaret siteleri ise SEO anlamında arama motorlarına ve internet kullanıcılarına tam uyumlu olabilmek adına tasarımlarında mobil uyuma öncelik vermelidirler. Sitenin mobil anlamda herhangi bir sorunu olmamalı ve tüm mobil cihazlarda site başarılı bir şekilde çalışmalıdır. Mobil uyum düzeyinin artmasıyla birlikte sitenin arama motorlarında ve müşterileriniz gözünde itibarı da hızlı bir şekilde yükselecektir.
Backlink Çalışmaları
E-ticaret sitelerinin özellikle başlangıçta, belirli bir noktaya gelebilmeleri ve itibar açısından zengin bir noktada olabilmeleri açısından backlink çalışmalarının önemi büyüktür. Backlink çalışmaları ise mutlaka itibar anlamında belirli bir seviyede olan internet siteleriyle birlikte yapılmalıdır. Siteniz, belirli aralıklarla en azından 10 adet backlink çalışması sayesinde çok daha hızlı bir şekilde hak etmiş olduğu değere yükselebilir. Yüksek profilli ve belirli bir arama motoru itibarı olan web siteleri tarafından sitenize doğru backlink çalışması yapılması, o yüksek profilli internet sitenizin, e-ticaret sitenize arama motorları nezdinde referans olması anlamına gelir. Böylelikle e-ticaret sitenizin itibarı çok daha hızlı bir şekilde ulaşması gereken noktaya yükselir.
Güvenli Bir Siteye Sahip Olun (SSL Sertifikası)
E-ticaret dönüşüm oranlarının önemli bir kısmını güven unsuru oluşturur. Güven unsurunun sadece müşterilerinizin sitenizi güvenmesi veya marka itibarınıza güvenip alışveriş yapması olarak algılamamanız gerekir. Aynı zamanda sitenizin gerçek güvenlik protokollerine ve önlemlerine sahip olması da önemlidir. İşte tam olarak bu noktada SSL sertifikası devreye girer. SSL sertifikasının olmadığı bir internet sitesinde bağlantıların başında “HTTP” ibaresi yer alır. SSL sertifikasının olduğu bir internet sitesinde ise bağlantılar “HTTPS” ile başlar. HTTPS ibaresi ise o internet sitesinde verilerin özel bir şifreleme protokolü ile taraflar arasında sağladığını gösterir. Haliyle bu durum; kart verileri, kullanıcı verileri, site verileri ve daha birçok verinin üçüncü şahıslar tarafından çözülemeyeceği anlamına gelir.
SSL sertifikalarının ücretli veya ücretsiz olarak satın alınması söz konusudur. Bunun yanı sıra sitenize ek güvenlik önlemleri eklemenizi de önermek isteriz. IP korumaları, ekstra güvenlik doğrulamaları, kullanıcıların gerçekliğini doğrulayan unsurlar ve çok daha fazlası sitenizde yer almalıdır. Böylelikle gerek kullanıcılarınız gerekse arama motorlarının nezdinde sitenizin güvenilirlik seviyesi ciddi anlamda artacaktır. Ekstra olarak siteniz dış etkenlere karşı çok daha korunaklı olacak ve veri kaybı ya da veri sızması gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra sitenizin düzenli olarak verilerinin yedeklenmesi de önemli bir yükü ortadan kaldıracak ve veri güvenliği konusunda da sitenize üst düzey bir rahatlık katacaktır.
Rakiplere Göre SEO Çalışmaları
E-ticaret sitelerinin SEO stratejisi belirlerken en çok dikkat etmeleri gereken noktalardan biri, rakiplere göre SEO çalışmaları yapmaktır. Rakiplerin yaptıkları SEO çalışmalarını analiz etmek ve bu doğrultuda hareket etmektir. Rakiplerin SEO çalışmalarını analiz ettikten sonra, bu SEO çalışmalarının nasıl çok daha üstüne çıkılabilir ve nasıl çok daha iyi bir seviyeye ulaşabilir gibi detaylar özelinde farklı SEO stratejileri de elde edilebilir.
E-ticaret sitelerinin SEO stratejisi belirlen rakiplerinin sitelerinde incelemesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hangi kaynaklardan backlink alıyorlar?
- Nasıl bir içerik stratejileri ve yapıları var?
- Fotoğraflandırma ve ürün içeriği konusunda ne durumdalar?
- Site mobil uyumlu mu?
- Site hızı ne durumda?
- Arama motorlarına dair ne gibi meta açıklamalarına yer veriyorlar?
- Hangi anahtar kelimelerde ön planda olmayı amaçlıyorlar ve bu amaçlar doğrultusunda neler yapıyorlar?
- Blog çalışmaları konusunda ne durumdalar?
- Sektörel anlamda sitelerin kullandıkları ekstra argümanlar neler?
- Sitelerinin yapısal anlamda eksikleri neler?
- Sitelerinde mevcut olan SEO çalışmalarının önüne geçebilmek adına ne gibi adımlar atılmalıdır?
Çeşitli SEO Araçlarından Yararlanma
E-ticaret sitelerinin SEO stratejisi konusunda çok daha sağlam adımlar atmaları ve temellerini iyi bir şekilde oturtmalarının en önemli adımlarından biri de gerekli ve doğru SEO araçlarından yararlanmaktır. Birçok e-ticaret sitesinin bu tür araçlardan yararlanmadan, amatör ve şans odaklı bir çalışma yürüttükleri görülebilir. Haliyle bu durum da SEO araçlarının günler içerisinde sitenizi getireceği noktayı, aylarca ulaşsanız dahi bulamamanızla sonuçlanabilir. E-ticaret sitelerinin en çok faydalanabilecekleri ücretli ve ücretsiz SEO araçları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Google Anahtar Kelime Düzenleyicisi
- SemRush
- io
- Ahrefs
- Google Analytics
- Copyspace
- Beam Us Up ya da Screaming Frog
- Title Tag Pixel Width Checker
- Barracuda Panguin Tool
- Google Search Console
Kategori ve Blog SEO Çalışmaları
E-ticaret sitelerinde SEO stratejisi konusunda en çok eksik kalınan noktaların başında kategori ve bloglara dair SEO çalışmaları gelir. E-ticaret sitelerinin genel olarak kategori sayfalarını sanki hiç yokmuş gibi görmeleri, SEO konusunda çok büyük bir yoksayım yapmalarına yol açar. Kategori sayfalarında mutlaka kaliteli içerikler yer almalıdır ve bu sayfalarda dahi kullanıcıların maksimum düzeyde bilgilenmeleri amaçlanmalıdır. Görsel öğelere yer verilmeli ve kaliteli metinlerle ziyaretçilerin bu metinlere olan ilgileri arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra e-ticaret sitelerinin blog kısmında ise mutlak suretle bilgilendirici içerikler bulunmalıdır. Hatta markaya dair uzmanlıkları öne çıkaran içeriklerin paylaşımı da yapılabilir. Blog içeriklerinin de SEO kurallarına uygun olması önemlidir. Öte yandan hem blog hem de kategorilerin URL yapıları bakımından da SEO uyumlu olmaları gerekir. Örneğin; kurşun kalemler kategorisinin URL yapısı, “www.anasayfa.com/kursun-kalem” şeklinde olmalıdır. Blog içeriklerinde ise “Kurşun Kalem Seçimi Nasıl Yapılır?” başlığında ise “www.anasayfa.com/kursun-kalem-secimi-nasil-yapilir” şeklinde bir URL tercihi son derece önemlidir.
Site Trafiğinin Analiz Edilmesi
Site trafiğinin sürekli olarak analiz edilmesi ise bir sonraki adım için size bir öngörü sağlayacaktır ya da bir sonraki adımda neler yapmanız gerektiğinin sonucunu verecektir. Site trafiğinin iyi bir şekilde analiz edilmesi durumunda, hangi noktalarda eksiğiniz var ve hangi noktalar, arama motorları nezdinde ya da SEO anlamında güçlü yanlarınız gibi durumların analizi yapılabilir. Öte yandan hangi içerikleri oluşturmanız gerektiği ve SEO olarak ne şekilde ilerlemeniz gerektiği gibi durumlar da site trafiğinizin analizi sonucunda size değerli sonuçlar verecektir.
Site trafiğinizin analiz edilmesi konusunda en önemli araçlar ise Google Analytics ile Google Search Console gibi araçlardır. Google Analytics ile site trafiğinizin detaylarını ve kaynaklarını öğrenebilirsiniz. Google Search Console vasıtasıyla da anahtar kelime yapılarına dair araştırmalar ve analiz yapabilir, ilerleyen süreçlerde ise hangi anahtar kelimelere dair çalışmalar yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
URL Yapılarının Basit Tutulması
URL yapıları, e-ticaret sitelerinde SEO anlamında en önemli detayların başında gelen yapılardır. Mutlak suretle URL yapılarında karmaşıklıktan uzak durulmalı, uzun URL’lerden kaçınılmalı ve en önemlisi de basit yapılardan URL’ler kullanılmalıdır. URL yapılarına dair yapılması gerekenler ise şu şekildedir:
- Ürünler için URL yapısı: siteadi.com/urun-adi ya da siteadi.com/kategori/urun-adi
- Kategoriler için URL yapısı: siteadi.com/kategori-adi
- Blog içerikleri için URL yapısı: siteadi.com/blog-icerik-basligi ya da siteadi.com/blog/blog-icerigi-basligi-adi
- Hakkımızda vb. marka hakkında bilgi veren sayfalar için URL yapisi: siteadi.com/hakkimizda, siteadi.com/gizlilik-politikasi, siteadi.com/kunye
URL yapısı konusunda yukarıdaki gibi basit ve sadece yapıları kullanmak, sitenizin çok daha anlaşılır ve SEO uyumlu bir hal almasına yol açacaktır. URL yapılarında; tarih, anlamsız karakterler, ekstra sayfa ya da kategori isimleri vb. URL yapısını uzunlaştıracak ya da URL yapısında herhangi bir artısı olmayan tüm karakterlerden kaçınmak son derece önemlidir.
Google için Şema İşaretlemeleri
Google ve arama motorlarının geneli, içeriklerin anlaşılabilirlik yapısı konusunda bazı detayları çok dikkate alırlar. Bunlar ise şema işaretlemeleri ya da zengin içerik objeleri olarak tanımlanabilirler. Söz konusu işaretlemelerin kullanılması, SEO anlamında rakiplerinize göre çok daha üstün bir hal almanıza yardımcı olacaktır. Google için şema işaretlemeleri ise şu şekillerde kullanılabilir:
- Ürün Bilgilendirmeleri: Ürün bilgilendirmeleri; ürüne dair, stok, fiyat, görsel ve daha birçok içeriği barındırır. Direkt olarak ürünün arama motorları tarafından sunulması ve alışveriş bölümünde değerlendirilmesine olanak sağlar.
- İnceleme Puanı: Ürünün kullanıcılar tarafından yapılan deneyimlemelere göre kaç puan aldığını ve deneyimlerinin ne kadar olumlu olduğunu gösterir. genel olarak 5 yıldız üzerinden değerlendirme yapılır ve özellikle bu bilgi Google sonuçlarında kullanıcılara gösterilerek, sitenizin ya da ürününüzün çok daha dikkat çekici bir hal almasına yol açar.
- Fiyat Şeması: Ürünün Google nezdinde fiyat aralıklarında yer alması ve kullanıcılara sunulması konusundaki araca, fiyat şeması ya da meta verisi adı verilebilir. Fiyatın öncelikli olduğu aramalarda çok daha ön planda olmanıza olanak tanır.
Site Haritası
Site haritası, bir internet sitesinin kuşbakışı görüntüsünü sağlayan en önemli unsurların başında gelir. Bir nevi internet sitenizin görsel anlamda dijital bir temsili olarak da ifade edilebilir. Site haritanızda, sitenizin ana sayfadan başlayıp, kategori sayfalarına, ürün sayfalarına ve diğer sayfalarına dair link verileri yer alır. Sitenize dair tüm link veya içeriklerin kuşbakışı olarak listelendiği bir unsurdur. Site haritasının ise manuel olarak ya da otomatik olarak oluşturulması söz konusudur. Çoğu gelişmiş e-ticaret sitesi hem otomatik hem de dinamik olan site haritalarını tercih ederler. Google dahi site haritası konusunda sitelere birtakım araçlar sunarak, site haritalarını oluşturmalarına izin verir. Site haritasının dinamik bir yapıda olması çok önemlidir. Böylelikle siteye eklenen her türlü içerik, aynı zamanda site haritasına da eklenir. Site haritasına eklenmesiyle birlikte de sitenizi ziyaret eden ve kontrole gelen arama motoru robotlarının, yeni içeriklere çok daha kolay bir şekilde ulaşmaları ve bu içerikleri hızlı bir şekilde indexlemeleri söz konusu olur.
Site haritası olmayan bir e-ticaret sitesinin SEO’dan tamamıyla uzak ve SEO kaygısı olmayan bir internet sitesi olarak tanımlanması mümkündür. Nitekim, arama motorları da site haritası olmayan internet siteleri için bu şekilde bir yaklaşımda bulunurlar. Haliyle bu yüzden site haritası olmayan veya dinamik bir site haritası bulundurmayan internet sitelerinde çok ciddi index problemleri ortaya çıkar.
Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya kullanımı ve bir e-ticaret sitesinin; ürün, kategori, blog ve diğer içeriklerini sosyal medya paylaşması, SEO konusunda çok ciddi etki sağlamasa da genel itibar anlamında önemli katkılar sağlar. Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanımı ve sosyal medyada düzenli bir şekilde siteye link çıkılması, sitenin genel itibarını belirli bir noktaya çıkaracaktır. Özellikle sosyal medyadan elde edilen trafik neticesinde e-ticaret sitelerinin itibar kazanma hızında ciddi bir artış görülecektir. İçeriklerinizi veya e-ticaret sitenize dair ziyaret edilmesini istediğiniz her türlü sayfayı, sosyal medya üzerinden otomatik bir şekilde paylaşabileceğiniz araçlar kullanabilirsiniz. Böylelikle takip etmeye veya vakit harcamaya gerek kalmadan, sosyal medyanın gücü ile sitenizin itibarının otomatik bir şekilde yükselmesine imkan tanıyabilirsiniz.
Fotoğrafların SEO Uyumlu Hale Getirilmesi
Fotoğrafların SEO uyumlu hale getirilmesi, e-ticaret sitelerinde en çok atlanan ve göz ardı edilen unsurların başında gelir. Birçok e-ticaret sitesinde ne yazık ki fotoğraflar, özensiz ve optimize edilmeden siteye yüklenir. Ana sayfadaki yönlendirici fotoğraflar, ürün fotoğrafları, kategori fotoğrafları ve daha birçok fotoğraf, gelişigüzel bir şekilde e-ticaret sitesine yüklenebilir. Fotoğrafların SEO uyumlu hale getirilmesi, site hızının fotoğraflar nedeniyle en az şekilde etkilenmesi anlamına gelir. Ayrıca fotoğrafların SEO uyumlu hale getirilmesi durumunda “Google Görseller” kısmından dahi trafik elde etmeniz ve site itibarınıza katkı sağlamanız söz konusu olur.
E-ticaret sitelerinin SEO konusunda itibar kazanabilmeleri adına fotoğraflarını SEO uyumlu hale getirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken detaylar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Fotoğrafların adlarının anahtar kelimeye, ürüne adına, kategoriye ve diğer unsurlara göre isimlendirilmesi, fotoğrafların SEO uyumlu hale getirilmesi konusunda önemli adımlardan biridir. Örnek: polo-v-yaka-tisort-l-beden.jpg, erkek-tisortleri.png
- Fotoğrafların alt açıklamalarında alakasız ibareler girmek yerine direkt olarak sayfaya ya da ürüne dair anahtar kelimeler kullanmak gerekir. Örnek: İran Halısı yüklenecek ise bu halının alt açıklaması mutlaka “X marka İran Halısı” ya da “İran Halısı” şeklinde olmalıdır.
- Fotoğrafların boyut olarak da SEO uyumlu hale getirilmesi önemli detayların başında gelir. Bir fotoğrafın 3 MB olarak yüklenmesi, o internet sitesi için anti-SEO anlamına gelir. Zaten 3 MB boyutunda yüklenen bir fotoğraf ise sayfa açılış hızının ciddi anlamda düşüş yaşamasına neden olacaktır. Photoshop gibi uygun optimizasyon araçları sayesinde fotoğrafların boyut olarak düşürülmesi, minimum kalite kaybı ile gerçekleştirilmelidir. Böylelikle görselin ürün içeriği olarak faydası kaybolmayacak ve site hızında da düşüş meydana gelmeyecektir.
Sosyal Medya Paylaşım Butonları
Sitenizde içerik değeri taşıyan her türlü sayfada mutlaka sosyal medya paylaşım butonları yer almalıdır. Sosyal medya paylaşım butonları sayesinde ziyaretçileriniz tarafından sitenizde yer alan içeriklerin başka insanlarla paylaşımı söz konusu olacaktır. Bu durum da direkt olarak tarafınıza doğal trafik kazandıracak ve aynı zamanda referanslı itibar sağlayacaktır. Sosyal medya paylaşım butonlarının en önemli detayı ise mutlak suretle sitede yoğun bir kod yüküne neden olmamalarıdır ve görsel anlamda da hafif boyutlarda olmalarıdır. Sitenin hızını etki etmeleri durumunda, sağlayacakları faydanın e-ticaret siteniz için SEO anlamında herhangi bir anlamı kalmayacaktır.
Site İçi Bağlantılar ve Yönlendirmeler
Site içi bağlantılar ve yönlendirmeler de e-ticaret siteleri konusunda en önemli unsurların başında gelir. Bir ürün içeriğinde, bir blog sitesi içeriğinde veya herhangi bir kategori içerisinde, metin ya da görsel öğelerle site içerisinde kullanıcıların farklı sayfalara yönlendirilmeleri, arama motorları nezdinde son derece faydalı bir harekettir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken detaylar ise yapılan yönlendirmelerin veya site içi bağlantıların, alakalı noktalarda yapılmasıdır. SEO anlamında kazanım sağlamak adına sürekli olarak site içi bağlantıların kullanılması ve alakasız yönlendirmeler yapılması, ne yazık ki hanenize bir artı değil, eksi olarak yansıyacaktır.
Doğal Müşteri Yorumlarına Teşvik Sağlayın
Müşteri yorumları, sitenizin SEO’su açısından ve itibarı açısından en çok önem taşıyan unsurların başında gelirler. Müşteri yorumlarının e-ticaret sitelerinin temel yapı taşları olarak anılması ise doğru olacaktır. Sitenizde yorumlar her zaman için açık olmalı ve yorumlar bir noktada kontrolünüz altında olmalıdır. Bunun yanı sıra sitenizde düzenlediğiniz kampanyalar vb. unsurlarla sitenizde yorum teşviğini arttırmanız, doğal yorum sayısına olumlu yönde büyük bir katkı sağlayacaktır. Yorumların doğallığı ve gerçek kullanıcılar tarafından yapılması ise yorum sayısı az olan veya yorumları olmayan rakiplerinize karşı ciddi bir fark yaratmanıza yol açacaktır.
Site Hatalarının Çözümü
Site hatalarının çözümü ise e-ticaret sitelerinde SEO anlamında en çok atlanan noktaların başında gelir. Hiçbir internet sitesi kusursuz değildir ve elbette ki sürekli olarak geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve yeni özellikler kazandırılması gerekir. Aksi takdirde bu e-ticaret sitelerinin yerlerinde sayması ve her gün gelişen rakiplerine karşı yetersiz kalmaları kaçınılmaz olacaktır. Site hatalarının çözümü için de öncelikle site hatalarını bulmak gerekir. Nitekim, bu konuda birçok araç karşınıza çıkacaktır ancak Google Search Console, kullanıcı deneyimine gölge düşürebilecek olan tüm hataları sizlere sunmaktadır. Google Search Console tarafından belirtilen tüm site hatalarının hızlı bir şekilde çözümü kavuşturulması ise site itibarınızın hızlı bir şekilde hak ettiği noktaya ulaşmasına olanak sağlayacaktır.
Google Search Console tarafından belirtilen site hatalarının, kullanıcı deneyimini zedeleyen hatalar olmasından ötürü, bu hataların giderilmesi ise kullanıcı deneyimi kusursuz hale getirecektir. Haliyle bu durum sadece sitenizin SEO itibarını değil, aynı zamanda hedef kitleniz, ziyaretçileriniz ve müşterileriniz nezdinden de itibarını ciddi anlamda yükseltecektir.
Site İçi Aramanın Kusursuz Bir Şekilde Optimize Edilmesi
E-ticaret sitelerinin önem verilmesi gereken ancak en az önem verilen noktalarının başında arama çubukları yer alır. Hemen hemen her e-ticaret sitesinin header, footer ve çeşitli widget bölümlerinde arama çubukları görülebilir. Arama çubuklarının aktif olarak çalışması, en temel şartlardan biridir. Arama çubuklarının göstermelik olması ve herhangi bir şekilde çalışmaması, ne yazık ki e-ticaret sitelerinin SEO itibarlarını ciddi anlamda düşürecektir. Bunun yanı arama çubuklarının, arama önermeleri sağlamaları, ürün önermeleri sağlamaları, hatalı aramaları düzeltmeleri ve site içerisinde aranılan nesneye doğrudan ulaşım sağlamaları gibi durumlar da SEO açısından önemli detaylardır.
E-ticaret sitelerinde, arama çubuklarına dair en büyük yapılan hatalardan biri de arama çubuklarının aşırı sorgulara boğulmalarıdır. Genel olarak arama çubuklarının kusursuz sonuçlar verebilmesi adına yüklü kod yığınlarıyla birlikte çalışmaları sağlanır. Haliyel bu durum da sitenin çalışma hızına etki edecek ve site performansını ciddi anlamda düşürecektir. Site içi aramanın kusursuz bir şekilde optimize edilmesi ise doğru kod yığınlarıyla, siteye en az ağırlık yapacak şekilde en doğru sonuçların alınabilmesidir.
E-ticaret Siteniz ve İşletmeniz için Google Business Hesabının Oluşturulması
E-ticaret sitelerinin veya markalarının, SEO anlamında ve arama motoru itibarı konusunda atlamaları gereken en önemli adımlardan bir diğeri ise Google Business hesabı oluşturmaktır. Business hesabınıza dair kartlar, hemen Google aramalarında sağ kısımda yer alır. Bu kısımda internet site veriniz, telefon numaranız, çalışma saatleriniz gibi unsurlar bulunmaktadır. Kısacası, işletmenize dair kısa ancak önemli bir bilgi birikimi Google Business hesabı ile oluşturduğunuz arama sonucu kartlarında yer almaktadır. Özellikle bu kısımda yer alan web sitesi bilgisi sayesinde, site itibarınızın yükselmesi kaçınılmaz bir hal alacaktır ve siteniz SEO anlamında hanesine büyük bir artı kazandıracaktır.
Sıkça Sorulan Sorular Sayfası Oluşturma
E-ticaret siteleri ve markaları, zamanla ziyaretçilerinden birçok konuda soru alacaklardır. Bu soruların bir kısmı aynı olacaktır ve bu sorular ise e-ticaret sitenizde cevaplandırmanız gereken sorulardır. SSS (sıkça sorulan sorular) olarak adlandırılan bu bölümün, müşterilerinize birçok konuda bilgi vermesi söz konusu olacaktır. Bu bölüm, sitenizde e-ticaret operasyonlarınıza dair birçok bilgilendirici içerik sunmanıza olanak sağlarken, aynı zamanda arama motorlarına da önemli bir mesaj verir. Verdiği mesajda ise kullanıcı deneyimine ne kadar önem verdiğiniz ve bu yüzden de sitenizde SSS bölümü bulundurduğunuz yönündedir. Haliyle e-ticaret sitenizin SEO’su konusunda hanenize önemli bir artı da yine bu sayfa veya içerik bütünü ile sağlanacaktır. SSS bölümünü sadece sitenizin belirli bir kısmına değil, aynı zamanda her ürüne ya da kategoriye eklemeniz konusu da SEO anlamında olumlu bir etki sağlayacaktır.
İade ve Uzaktan Satış Sözleşmesi Sayfaları
SSS bölümü kadar önem taşıyan ve kullanıcı deneyimine hitap eden sayfalardan bir diğeri ise iade hakkında bilgilendirici sayfalar ya da uzaktan satış sözleşmesi sayfalarıdır. Bu sayfalar sayesinde müşterilerinizin tam anlamıyla akıllarında herhangi bir soru işareti olmadan alışveriş yapmalarına olanak sağlarsınız. Öte yandan arama motorları da e-ticaret sitenizde bu tarz sayfaların olup olmadıklarına önem verir. SSS sayfaları gibi bu tarz verilerin ya da bilgilerin yer aldığı sayfalar da kullanıcı deneyimine olumlu yönde etki eden sayfalardır. Haliyle bu sayfaların sitenizde yer alması durumunda, arama motorları SEO hanenize bir artı daha ilave edeceklerdir.
Etkin Meta Açıklamaları
Kategori sayfalarında, ana sayfada, ürün sayfalarında ve her türlü içerik sayfasında etkin meta açıklamalarına özen göstermenizi önermekteyiz. Bu durumun en önemli nedeni ise arama motorlarının, sonuçlar özelinde sırlamanızı belirlerken meta açıklamalarına büyük önem vermeleridir. İyi meta açıklaması olan ve bazı detayları içeren meta açıklamaları, her zaman çok daha ön planda olacaklardır. Meta açıklamalarının etkin ve arama motorları nezdinden ideal bir forma gelebilmesi adına da her zaman için sayfaya dair bir anahtar kelime içeriyor olması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra meta açıklamalarında, sonuçları görüntüleyen kullanıcıları cezbedecek ya da onlara istediklerini sunacak olan ifadeler yer almalıdır. Böylelikle arama motorlarının sonuçlarında SEO anlamında başarılı olmak ve rakiplerinize göre çok daha üst sıralarda yer almanız söz konusu olur.
Ürün İnceleme Videoları
Ürün inceleme videoları, e-ticaret sitelerinin ne yazık ki en sık atladıkları noktaların başında gelir. Özellikle özgün ve tarafınızca üretilmiş olan ürün inceleme videoları, e-ticaret sitenize SEO anlamında birçok kazanım sağlayacaktır. Ürün inceleme videolarının ise mutlaka ürün açıklamalarında paylaşılması gerekir. Özellikle Youtube’ye yüklenen ürün inceleme videoları, ürün sayfalarında çok daha rahat bir şekilde paylaşılabilir. Bunun nedeni ise sitede herhangi bir ağırlığa neden olmamalarıdır. Ürün inceleme videolarının Youtube üzerinden tarafınıza hem trafik hem de itibar kazandırması söz konusudur. Bunun yanı sıra ürün inceleme videoları, arama motorlarının da dikkat ettikleri unsurların başında gelir. Ürün inceleme videosunun olduğu bir sayfa ile ürün inceleme videosunun olmadığı bir sayfa, arama motorları nezdinden hiçbir şekilde aynı değildir.
Sesli Aramalara Göre İçerik veya Anahtar Kelime Optimizasyonu
Sesli aramalar, geleceğin en popüler arama türlerinden biridir. Özellikle günümüzde halen daha sesli aramaların tam anlamıyla kullanılmaya başlanmadığı ve gelecekte büyük bir talep göreceği aşikardır. Sesli aramaların ise yazılı aramalara göre çok daha farklı oldukları ya da temel bazı farklılıklar içerdikleri görülebilir. E-ticaret sitelerinde anahtar kelime hedefleri ve optimizasyonları da sesli aramalara göre şekillendirilmelidir. Özellikle e-ticaret sitelerinin bu yöndeki anahtar kelime, içerik ve sayfa optimizasyonları, rakiplerine göre çok daha üstün olmalarına neden olacaktır. Haliyle SEO anlamında da üstünlükleri ve öncelikleri, arama motorları nezdinde çok farklı bir hal alacaktır.
İçindekiler