Haberler

Eczacı Teknisyeni Nasıl Olunur? Eczacı Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Eczacı olmak çoğumuzun hayali bana göre çok güzel bir meslek hem esnafsın hem de sağlıkçı bu gerçekten mükemmel bir duygu eczacı oldunuz dükkân açtınız bide teknisyene ihtiyacınız var bu yazımızda eczacı teknisyeni nedir? Eczacı teknisyeni ne iş yapar? Eczacı teknisyeni nasıl olunur? Eczacı teknisyeni olma şartları nelerdir? Eczacı teknisyeni maaşları ne kadar? Eczacı teknisyeni iş imkânları nelerdir? Bunları inceleyeceğiz.

Eczacı Teknisyeni Nedir?

 Eczacı teknisyeni adından anlaşılacağı üzere teknisyen sağlık konusunda bulunan doktor, diş hekimi ve eczacı gibi meslek gruplarının yanında bulunup yardımcı olan kişiye teknisyen denir. Eczacı teknisyeni de sadece eczacıların yanında bulunan kişiye denir.

Eczacı Teknisyeni Ne İş Yapar?

Eczacı teknisyenleri daha önce söylediğimiz gibide eczacının yanında bulunup yardımcı olan kişilerdir. Eczacı teknisyeninin ilk işi eczacının gözetimi ve sorumluluğunda olmalıdır. Daha sonrasında eczanede bulunan tıbbi gereçleri saklama ve istenildiğinde temin etme gibi işleri de yapar ayrıca tıbbi malzemelerin son kullanma tarihine de dikkat etmek onların işidir. Başka bir işi ise eczanede bulunan malzeme ve cihazların eczane laboratuvar malzemelerinin kaydını tutup bi eksik varsa not etmesi ve son olarak eczanenin mali işleri ve süreçlerini takip eder. Eczaneye gelen müşterileri karşılar. Eczanede bulunan mistral ilaçların hazırlanmasında yardımcı olur. İlaçlar hakkında hastayı bilgilendirir. Eczanenin düzeni ve temizliği işe ilgilenir. Reçete kayıtlarını bilgisayar sistemine girmek ve eksik olan ilaçları depodan istemek.  Eczane teknisyenleri bu işlerle ilgilenir.

Eczacı Teknisyeni Nasıl Olunur?

Eczacı teknisyeni olmak için şunlar gerekir.

  1. Üniversitelerin 2 yıllık eğitim verdiği meslek yüksekokulundaki eczacı hizmetleri bölümünü okumak
  2. Türkiye de bu bölüm Anadolu üniversitesi, Hacettepe üniversitesi, İnönü üniversitesi, Ankara üniversitesi ve mersin üniversitesi bu bölüm için eğitim verir.
  3. Ya da ülkemizde bulunan eczane teknisyeni kurslarına katılabilirsiniz. Bu kurslar 15 gün ile 3 ay arasında bir süreleri vardır. Eğitimler sonrası verilen belgeler ile meslek yapılabilir.

Eczacı Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?

Eczacı teknisyeni olmak isteyen kişilerin öncelikle bilmeleri gereken şey soğukkanlı olmak eczanenize her türde insan gelebilir. Bu konuda soğukkanlı olmanız oldukça avantaj sağlar. Ezberinizin çok iyi olması gerekmektedir. Şu dönemimizde bütün ilaçlar bilgisayarda kayıtlı olmuş olsa da iş görüşmelerinizde ihtiyacınız olacaktır. Bir sonraki ihtiyacınız olan şey ise hız eczanenize gelecek olan fazla hasta durumlarında size yardımcı olacaktır.

Eczacı Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Eczacı teknisyeni maaşları çalıştıkları eczaneye göre değişiklik göstermektedir. Eczacı teknisyeni olan kişi yüksek maaş ortalama maaş ve yeni başlayanlar için düşük maaş olarak üçe ayrılır. Eczane teknisyeni en düşük maaşı 2.320 TL olarak bilinir. Eczacı teknisyeni ortalama maaşı 2.860 TL olarak bilinir. Eczacı teknisyeni en yüksek maaşı 3.480 TL olarak bilinir. Bu maaş belirlemeleri öncelikle çalıştığı önceki yerlere göre ya da daha önce çalışmamışsa yani ilk çalışacağı yerse eğitim aldığı yerde maaş belirlenmesinde önem taşır. Kısaca anlatacak olursak tecrübe ve eğitim aldığı yer maaş belirlenmesi için çok önemlidir.

Eczacı Teknisyeni İş İmkânları Nelerdir?

Eczacı teknisyeni iş imkânı ülkemizde yüksektir. Kişinin aldığı eğitim çok önemlidir. Üniversitenin eczacı teknisyeni bölümünden mezun olan kişilerin kamu hastanelerinde bağlı eczanelerde, üniversitesi hastanelerine bağlı eczaneler, özel eczaneler, ilaç üretim ve ilaç satış firmaları ve ilaç depolarındaki iş ilanlarına başvurarak iş imkânı sağlaya bilirler. Ancak devletin sunduğu kurslardan eğitim almış kişiler ise belirli eczanelerde veya kimya laboratuvarlarında yardımcı eczacı teknisyeni olarak çalışabilirler.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu