Haberler

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Elektronik haberleşme teknolojisi bölümü nedir sorusu, iletişim ve haberleşme alanlarında kariyer oluşturmak isteyen üniversite adaylarının araştırdığı bölümlerin başında gelmektedir. İlgi çekici bir isme sahip olmasına karşın kaliteli ön lisans bölümlerinden biri olduğu için yetkin uzmanlar yetiştirmeyi vadeden bu bölüme kayıt yaptırarak birçok sektörde aktif olarak yer alabilirsiniz. Bizler de bu içeriğimizde tüm detaylarıyla elektronik haberleşme teknolojisi bölümü nedir, ders programı nasıldır ve mezunları ne iş yapar gibi en çok sorulan soruları yanıtlandıracağız.

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Bölümü Nedir?

Elektronik haberleşme yönetimi bölümü, tüm sektörlerde haberleşme noktasında kullanılan teknolojilerin, sistemlerin ve anlayışların yönetimi ile yönlendirilmesinden sorumlu bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Haberleşme alanının teknik noktasında uzmanlık veren bu bölümde alt sınıf çalışanlar ile yöneticiler arasındaki bağı kuran, mühendislik ve haberleşme teknolojilerine hâkim kişilerin tüm sektörlerde yer alması mümkün hale gelmektedir. Ürün ve hizmetlerin hatasız bir şekilde ortaya konması ve pazarlanması noktasında da gerekli eğitimler verilmektedir.

Elektronik Haberleşme Teknikeri olarak adlandırılan bireyleri yetiştiren bu bölümde sistem tasarımı ve yönetimi, personel yönetimi, kaynak planlaması, yönetim becerileri, inceleme ve raporlama yetkinlikleri, haberleşme sistem arızalarının çözülmesi gibi çıktılar bulunmaktadır. Yani bölümde eğitim alan ve başarıyla tamamlayan her öğrenci belirtilen alanlarda yetkinliklere sahip olmaktadırlar. Bu durum da yukarıda bahsettiğimiz gibi neredeyse her sektörde iş bulabilmelerinin önünü açmaktadır.

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Bölümü Ders Programı

Elektronik haberleşme teknolojisi bölümü nedir sorusuna daha net bir cevap arıyorsanız, bu bölümde verilen dersleri ve eğitimleri de öğrenmeniz gerekiyor. Böylece uzman hale gelinecek olan alanların neler olduğunu ve üniversite hayatı boyunca ne tür konularla uğraşılması gerektiğini daha net bir şekilde görebilirsiniz. Örnek olarak Mersin Üniversitesinin Elektronik Haberleşme Teknolojisi bölümü ders programı şöyledir:

  • Doğru Akım Devre Analizi
  • Bilgisayar Beceri ve Uygulamaları
  • Elektronik Ölçme Tekniği ve İş Güvenliği
  • Alternatif Akım Devre Analizi
  • Analog Elektronik I-II
  • Kalite Güvence ve Standartlar
  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Telefon Anahtarlama ve İşletim Sistemleri
  • Analog Haberleşme
  • Gelişen Haberleşme Teknolojileri
  • Antenler ve Mikrodalga Teknolojisi
  • R/F Tekniği

Tüm bu derslerin yanında staj yaparak mesleki bilgiyi geliştirme ve uzmanlaşmak istenilen alana göre seçmeli dersleri alma fırsatınız da bulunacaktır. Böylece ister elektronik alanında isterseniz de haberleşme alanında uzmanlığınızı bir adım öteye taşıyabileceksiniz. Ayrıca daha sonrasında DGS ile birlikte Elektronik Mühendisliği, Enerji Öğretmenliği, Uzay Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Meteoroloji Mühendisliği gibi bölümlere de geçiş yapabilirsiniz.

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Bölümü Taban Puanları

Önlisans bölümlerinden biri olarak nitelendirildiği için iki yıllık eğitim süresine sahip olan Elektronik Haberleşme Teknolojisi, günümüzde ülkenin önde gelen birçok üniversitesinde yer alıyor. Bu üniversiteler arasından TYT puanınıza göre tercih yapabilir ve yerleştirmelerin yapılmasını bekleyebilirsiniz.

  • Marmara Üniversitesi – 292,50 TYT Puanı / 530000 Sıralama
  • Ege Üniversitesi – 256,00 TYT Puanı / 859000 Sıralama
  • Dokuz Eylül Üniversitesi – 247,50 TYT Puanı / 954000 Sıralama
  • Kocaeli Üniversitesi – 240,20 TYT Puanı / 1040000 Sıralama
  • İstanbul Üniversitesi – 270,50 TYT Puanı / 710000 Sıralama
  • Mersin Üniversitesi – 226,50 TYT Puanı / 1210000 Sıralama

Görüldüğü üzere düşük bir puan ortalamasına sahip olan bölümümüze kayıt yaptırmayı düşünüyorsanız, mutlaka elektrik elektronik kavramlarına karşı ilginizin olduğundan emin olmanız gerekiyor. Aksi taktirde beklediğinizi bulamayabilir ve istenmeyen iki yıllık meslek yüksekokulu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?

Elektronik Haberleşme Teknolojisi mezunları, eğitimi alınan derslerden yola çıkarak birçok sektörde elektronik veya haberleşme departmanlarında görev alabilmektedirler. Kariyerini geliştirmek isteyen bireyler ise yukarıda da belirttiğimiz gibi DGS ile mühendisliğe adım atmaktadırlar. Fakat yalnızca elektronik haberleşme teknolojisinden mezun olan kişiler genellikle aşağıdaki meslekleri yapmaktadırlar.

  • Radyo ve televizyon ile ilgili firmalarda haberleşmeden sorumlu tekniker olarak
  • RTÜK gibi devlet kurumlarında elektrik teknisyeni veya haberleşme uzmanı olarak
  • Telefon, televizyon ve bilgisayar gibi araçların satışının yapıldığı noktalarda uzman olarak
  • Kablo üretim, dağıtım ve tesisat alanlarında elektrik uzmanı olarak
  • Uluslararası noktalarda ülkeler arası haberleşme ve iletişim yönetimi teknisyeni olarak

Uzman olunan alana göre daha spesifik alanlarda da çalışabilmek mümkündür. Ayrıca elektronik haberleşme teknolojisi teknisyenlerinin kazançları tahmin edilmedik seviyede yüksek olabilmektedir. Fakat net bir rakam verebilmek maalesef mümkün değildir.

Umarız sizler de burada Elektronik haberleşme teknolojisi bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar gibi sorulara detaylı yanıtlar bulabilmişsinizdir. İlgili üniversitelerin programlarını daha detaylı bir şekilde inceleyerek ve Youtube gibi platformlar üzerinden tanıtım videolarını izleyerek bölüm hakkında daha net bir görüşe sahip olabilirsiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu