Haberler

Erzurum’da Üniversite Okumak

Erzurum’da Üniversite Okumak

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş illerinden olan Erzurum, ülkemizin 16 büyükşehrinden birisidir. Erzurum, Türkiye’nin en büyük üçüncü üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. 400 bine yakın nüfusa sahip Erzurum’da 70 bine yakın öğrenci eğitim görmektedir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, başka şehirlerden Erzurum’a gelerek eğitimlerini sürdürmektedir.

Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu, Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulu gibi bölümler barındıran Atatürk Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, YURTKUR’a bağlı yurtlarda, özel yurtlarda veya dairelerde kalabilmektedir. 70 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Erzurum’da ortalama 35 bin öğrenci yurtlarda kalmaktadır. 35 bin öğrencinin 20 bin kadarı kampüs içerisindeki merkezi yurtlarda konaklamaktadır.

Atatürk Üniversitesi’nde eğitimlerini sürdüren öğrenciler, genellikle 1. Sınıfı tamamladıktan sonra bölüm arkadaşlarıyla veya başka bölümde okuyan arkadaşlarıyla ev kiralamaktadır. Ev kiraları Erzurum’da semtten semte göre, evin yaşına ve ulaşım güzergahına göre değişkenlik göstermektedir. Öğrencilerin kaldığı kiralık evlerin ücretleri ortalama 350-700 TL fiyat aralığındadır. Genelde öğrenciler 3-4 kişi kalmaktadır. Bu da en az 150-200 TL’lik bir kira ücretine tekabül etmektedir. Ayrıca Erzurum’un soğuk hava şartları nedeniyle ısınma ücretleri de bir hayli pahalıdır. 3+1 evlerin doğalgaz faturaları aylık 250-500 arasında değişmektedir.

Sosyal yaşam yönünden doğu illerine oranla çok daha aktif bir kent olan Erzurum’da öğrenciler, spor ve kültürel faaliyetlerde bulunabilirler. Üniversiteye bağlı kulüplerde veya özel kulüplerde çeşitli alanlarda spor faaliyetlerine katılabilen öğrenciler, dilerlerse Erzurum Belediyesi’nin düzenlediği kurslara da ücretsiz katılabilirler. Erzurum’da son 6 yılda yapılmış 2 büyük alışveriş merkezi mevcuttur. Sinemalar, Go Kart Pisti, Buz Hokeyi Pisti, Kayak Merkezleri, bölümler arası gerçekleştirilen organizasyonlar, çevre illere ve ilçelere geziler, mesleki geziler gibi aktivitelere katılmak mümkün.

Öğrenciler Erzurum’da part time işlerde çalışarak, ek harçlık çıkarabilirler. Alışveriş Merkezlerinde, Sinemalarda, Anketörlük Firmalarında, Reklam Ajanslarında, Üniversite içerisinde veya dışarısında kurulan standlarda eğitimlerine engel olmadan çalışabilirler. Bu sayede kendilerini geliştirdikleri gibi ailelerine bağlı kalmadan da geçimlerini sürdürebilirler. Atatürk Üniversitesi’nde eğitimlerini sürdüren öğrenciler, ayrıca bölümlerinin gerektirdiği kurslara katılabilir, staj yapabilir; bu sayede kendi bölümlerinde okuyan diğer öğrencilerden daha donanımlı hale gelebilirler. Bölümde hazırlık veya İngilizce dersleri görmeyen öğrenciler, üniversitenin veya özel dil kurslarının düzenlediği programlara katılarak, yabancı dillerini geliştirebilirler.

Ülkemizde soğuk iklim şartlarının en sert geçtiği kentlerden birisi olan Erzurum’da yerliler, öğrencilere karşı biraz önyargılı davranış sergileyebilirler. Kültürel farklılıktan dolayı böyle bir durumun gözlemlenmesine öğrenciler birkaç ayda alışacaktır. Yemek kültürleri de diğer şehirlerden oldukça farklı olan Erzurum’da kafe ve restoranlarda istediğiniz yemeği bulamayabilirsiniz. Ancak Üniversitenin bünyesinde faaliyet gösteren yemekhanelerde oldukça cüzi fiyatlarda istediğiniz türden yemekler yiyebilir, bu sayede fazla para harcamaya gerek kalmadan geçinebilirsiniz.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu