Haberler

Gaziantep Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Türkiye’nin en iyi devlet üniversitesi listesine ilk 15’te yer alan, %100 İngilizce mühendislik bölümleriyle genellikle tercih kataloglarında öğrencilerin dikkatini çeken Gaziantep Üniversitesi, Eski ODTÜ olarak bilinen ve ODTÜ zamanından bu yana içerisinde deneyimli hocalar barındıran bir üniversitedir. Özellikle ODTÜ kadrolu profesörleri sayesinde Makine Mühendisliği bölümüyle ün salan ve İNTÖRN uygulamasına sahip nadir üniversitelerden olan bu üniversite, öğrencilerine sağladığı imkanlar ve çevre faktörüyle de ilgi çekmektedir. Bu konumuzda Gaziantep Üniversitesini kazanan öğrenciler için ön bilgilendirme sağlayacak önemli bilgiler aktaracağız;

Gaziantep Üniversitesi Kampüsleri
Gaziantep üniversitesi 4 ayrı kampüsten oluşan bir üniversitedir. Bunlar Merkez Kampüs, 15 Temmuz Yerleşkesi, Oğuzeli MYO ve Naci Topçuoğlu MYO’dur.

Merkez Kampüs
Kampüslerden en temeli şehrin merkezinde olan Şahinbey ilçesindeki Merkez kampüstür. 4 yıllık bölümlerin çok büyük bir kısmı bu kampüste yer almakta ve yoğun bir öğrenci kitlesi bulunmaktadır. Merkezi öğrenci işleri ve kayıt kabul işlemleri de bu kampüste bulunmaktadır. Kampüs oldukça geniş bir alana yapılmıştır. Fakülteler arası mesafeler yok denecek kadar az iken, genellikle dağınık bir fakülte düzeni oluşturulmuştur. Merkezi dersliklerde farklı bölümlerden öğrenciler birbiriyle buluşurken, birkaç fakülteye hitap eden ve genellikle her fakülteye yakın birkaç kafe tarzı yerlerde kampüs içerisinde yer almaktadır.

Bu kampüste bulunan 80. Yıl Kültür Merkezi ile birlikte yamaç paraşütünden, bisiklet kulübüne kadar her kulübün başvuru noktası bulunmaktadır. Bunlara ek olarak kampüs içerisine 2 adet KYK kız yurdu ve birde büyük spor kompleksi (Sporium) yer almaktadır. Sporium içerisinde yarı olimpik havuz, fitness ve body building alanı, alt katında ise bowling, masa tenisi, bilardo, satranç, masa hokeyi ve langırt oynayabileceğiniz bir eğlence alanı bulunmaktadır. Sporium kompleksi ekstradan içerisinde basketbol ve voleybol sahası, dışında ise açık futbol ve basketbol sahaları da bulunmaktadır. Oyunlar ve hizmetlerin tamamı ise ücrete tabidir. Sporium’un karşısında üniversiteye ait 200 adet bisikletin olduğu birde depo vardır. Bu depodan öğrenci kartları ile bisiklet kiralamak mümkündür. Bisiklet kiralama işlemi ücretsiz olup, yine merkez kampüste bulunan seyir tepesine bu bisikletlerle bir tur atmakta sizlere önerimizdir. Gaziantep üniversitesini kazanan herkesin hangi kampüste olursa olsun bu kampüste çokça vakit geçireceği kesindir.

ULAŞIM: Üniversite’nin önünden tramvay kalkmakta ve şehir içi  otobüslerle istediğiniz her yere ulaşmak mümkündür. Üniversite durak Gaziantep ulaşımının 3 yöne açılan en temel ulaşım merkezidir. Bu yüzden de bu kampüse ulaşmak için oldukça fazla seçenek vardır. Fakülteler içinde ulaşım için ise üniversite içinde Ring araçları bulunuyor.

YEMEK VE EĞLENCE ALANLARI: Üniversite çevresi yemek çeşidi açısından oldukça fazla seçeneğe sahiptir. Başta dönerciler ve kebap salonları olmak üzere aradığınız her türlü yemeği üniversite çevresinde bulmanız mümkündür. Bunun yanı sıra kafeler ve eğlence merkezleri de birçok farklı alternatifiyle bu kampus çevresinde bulunmaktadır.

15 Temmuz Yerleşkesi
Darbe girişimi sonrasında kapatılan Zirve Üniversitesi binası geçtiğimiz sene Gaziantep Üniversitesine tahsis edilirken bu kampüs 2016 itibariyle 15 Temmuz Yerleşkesi olarak hizmete başladı. Şu anda mühendislik öğrenciler için Hazırlık sınıfı eğitimi bu kampüste verilmektedir. Buna ek olarak İktisat, Güzel Sanatlar, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi de bu kampüs içerisinde yer almaktadır. Eski Zirve Üniversitesinin sadece isim değiştirmesiyle oluşturulan bu kampüs içerik bakımından oldukça zengin ve bir devlet üniversitesine göre oldukça lükstür. Amfileri ve sınıfları oldukça güzel, kampüs çevresi oldukça zengin imkanlarla çevrilidir. Kütüphanesinde özel çalışma sınıfları ve Apple bilgisayarlar bulunan bu kampüs için tek sıkıntı merkez kampüse ya da KYK yurtlarına olan uzaklığı ve ulaşımın zorluğudur. Aynı zamanda kampüste çok az sayıda insan bulunduğundan üniversite havası tam olarak hissedilememektedir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu kampüsünde canlanacağı düşünülmektedir.

ULAŞIM: 15 Temmuz yerleşkesinde ulaşım sadece halk otobüsleri ve tramvay aktarma otobüsleri ile yapılmaktadır. Genellikle Çarşı-15 Temmuz yerleşkesi ve Üniversite(Merkez Kampüs) – 15 Temmuz yerleşkesi hatları üstünde çalışma yapılmaktadır. Civar ilçelerden bu kampüse geçmek isteyen kişilerin bu hatlara aktarma yaparak ulaşması gerekmektedir.

YEMEK ALANLARI: Zirve Üniversitesinin kapanmasıyla birlikte birçok kafe ve restoran yerini kapatırken bu kampüste dışarıda yemek yemek için uygun mekan bulmak epey zor oluyor. Aynı zamanda konumu bakımından tepe bir yerde olması bu alanların sayısını da kısıtlıyor.  Yemek için öğrenciler genellikle kütüphane kompleksinin bulunduğu ‘’Student Center’’ kısmının ilk katındaki yemekhaneleri veya ikinci katındaki yemek alanlarını kullanabiliyor.

Gaziantep Üniversitesi Oğuzeli MYO
İki yıllık fakültelerin %80’lik bir kısmını içeren bu kampus şehrin diğer bir ucunda, havalimanına yakın bir alanda bulunuyor. Fakülte olarak çok gelişmiş olmayan ve imkanları sıkıntılı olan bu fakültede ciddi bir öğrenci kitlesi de bulunuyor. Ulaşım olarak okulun merkeze uzaklığı büyük bir sıkıntı olarak görülürken, öğrencilerin aktiviteler için yeniden merkez kampüse inmesi gerekiyor.

ULAŞIM: Ulaşım havalimanı otobüsleri ve özel halk otobüsleri ile yapılıyor. Bunun dışına farklı bir hat veya ulaşım aracı ile aktarma yapılamıyor. Fakat bu havalimanı araçlarına ulaşım için Karataş-Üniversite üzerinden bir hattı kullanmak gerekiyor.

YEMEK ALANLARI: Üniversite kütüphanesi ve çevredeki birkaç yemek alanından bu kampüs içerisinde yararlanmak mümkünken, merkez kampüs gibi geniş bir seçeneği ne yazık ki bu kampüste de bulamıyoruz.

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu MYO
Gaziantep üniversitesine bağlı olan fakat kendi okul dönemi ve sınav dönemini uygulayan, akademi takvime bağlı kalmayan bu kampüs 3 dönemli eğitim sistemini uygulayan bir model okul konumunda yer alıyor. Sanayi bölgesinde konumlandırılan bu okul küçük bir kampüse sahipken, öğrenciler için her sene staj ve teknik eğitimiyle dikkat çekiyor.

ULAŞIM: Ulaşım için üniversite ve Karataş bölgesinden geçen otobüsleri kullanmak gerekiyor.

YEMEK ALANLARI: Sanayi bölgesine bulunan bir yer olduğu için genellikle yemek alanları kısıtlı olan bu kampüste öğrenciler kampüs içinde bulunan yemek alanlarını kullanıyor.

Gaziantep Üniversitesi Ev Ve Yurt İmkanları

Ev tutucak kişilerin eğer ki aktivite ve üniversite yaşamına ilgiliyseler kampüse yakınlıktan çok merkez kampüs çevresinde ev tutması gerekiyor. Merkez kampüs etrafına genellikle küçük çaplı çok sayıda stüdyo daireler yer alıyor. Fiyatlar ise üniversiteye yakınlığından dolayı yüksek olurken, 1+0 450 – 550 TL, 1+1 550-750 TL, 2+1 800 – 1200 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.

Erkekler için özel yurt ve KYK yurtları imkanı bulunuyor. Erkekler için 2 adet yarı özel KYK yurdu bulunurken, bu yurtlarda aylık 265 TL ücret alınıyor. Odaları 2 kişilik olan 2400 kişilik toplam kapasiteye sahip bu yurtlar Karataş 1. Bölge mevkisinde ve yan yana bulunuyor. Ulaşım için tramvay ve otobüsler bu yurdun önünden kalkıyor. 15 Temmuz yerleşkesine giden öğrenciler için ise sabahları özel servisle veya tramvayla üniversiteden aktarma yapmak gerekiyor. Özel yurtlar ise üniversite çevresinde bulunurken genellikle 500 TL’den başlayan fiyatlarla öğrenci alıyor.

Kızlar için ise özel yurtlar ve 3 adet KYK yurdu bulunuyor. KYK yurtlarından 2’si merkez kampüs içerisinde yer alırken, 1 tanesi de İbrahimli mevkisinde tramvay durağı hattına yakın bir konumda yer alıyor. 3 yurt içine 265 TL’lik bir aylık ücret bulunurken, yurt konforları yarı özel statüde gözüküyor. Özel kız yurtları ise merkez kampüs çevresine yer alırken fiyatları erkek yurtları gibi 500 TL’den başlayarak değişkenlik gösterebiliyor.

15 Temmuz yerleşkesinin içerisine özel erkek yurdu ve kız yurduda bulunuyor. Genellikle bu kampüs içerisinde okuyan öğrencilerin tercihi olan bu yurtta 3 kişilik odalar 350 TL, 2 kişilik 500 TL ve 1 kişilik odalar 600 TL olarak fiyatlandırılmaktadır. http://yurt.unibilgi.net sitesinden Gaziantep’te bulunan özel yurt, apart ve pansiyon listesine ulaşabilir ve yurtları Google Street View özelliğiyle detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Gaziantep’te Yapılabilecek Aktiviteler

Gaziantep üniversitesi gece hayatı bakımından metropol şehirlere oranla oldukça fakir bir şehirdir. Genellikle gece hayatı gece 2’ye kadar sürerken, öğrencilerin geneli merkez kampüste yer aldığı için bu bölgede yaşantı olabiliyor. Gezilecek yerler bakımından çarşısı, kalesi ve birkaç parkıyla dikkat çeken bu şehir genellikle yemek yerleri ve ünlü yemekleriyle insanları çekiyor. Tatlı yemek veya kebap yemek için çeşitli yerlere giderek aktiviteler yapabilirken, büyük çaplı Sanko, Forum Gaziantep, M1 ve PrimeMall gibi büyük AVM’lerine giderekte sinema, lazertag, bowling, poligon, go-kart ve bu gibi çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Gerçekten harika bilgiler verilmiş, antep üniversitesinde okuyan birisi olarak takdir ettim. Yalnız ilgimi çeken tek şey o fotoğraf sanırım antep üniversitesine ait değil :(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu