Sağlık

GSS Kaç Yaşında Başlar?

Genel Sağlık Sigortası 5510 sayılı kanunun 60.maddesinde şöyle tanımlanmıştır: “Kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleriyle karşılaşmaları halindeyse oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortadır.” Yani herhangi bir sigortalılığa tabi olmayıp da sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak için belli şartları taşımanız halinde farklı GSS hükümlerine göre ücret ödeyerek hastane hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kaç yaşında başlar? sorusu en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Öğrenim ve yaş şartı ile birlikte detaylıca bu konuyu açıklayalım;
Anne veya babanız sigortalıysa, isteğe bağlı sigortalı değilseniz ve de kendi sigortalılığınız nedeniyle gelir veya aylık almıyorsanız ve de aşağıdaki şartları taşıyorsanız anne-babanız üzerinden GSS’ye tabi olacak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanacaksınız.

    • Herhangi bir eğitim görmüyorsanız 18 yaşını doldurana kadar sigortalı anne veya babanızdan bakılmaya devam edersiniz.
    • Lise öğrenimi gördüyseniz 20 yaşına kadar ana-babanız üzerinden bakılmaya devam edersiniz.
    • Üniversite öğrenimi gördüyseniz de 25 yaşına kadar sigortalı ebeveynleriniz üzerinden bakılmaya devam edersiniz. Yani GSS primi ödemezsiniz.
    • Ana-babanız üzerinden bakılmaya devam etmek için kız-erkek fark etmeksizin evli olmamanız gerekir. Örneğin 21 yaşında üniversitede okuyorsanız evliyseniz ana-babanız üzerinden bakılmanız sona erer ve GSS primi ödemek zorunda kalırsınız.

Yukarıda belirtilen lise öğrenimi görülmesi halinde 20 ve üniversite öğrenimi görülmesi halinde 25 yaş sınırı mezun olduğunuz tarihi kapsayacağı için mezun olunduğu takdirde bu süreler işlemeyecektir. Yani üniversiteden mezun olduysanız mezun olduğunuz tarihten itibaren 2 yılı geçmemek üzere 25 yaşına kadar C-1 statüsünden GSS primi ödersiniz. C-1 statüsünden GSS primi ile ilgili bilgiyi yazının alt kısmından ulaşabilirsiniz. 

  • 22 yaşında mezun olduktan sonra 2 veya 4 yıllık (önlisans/lisans) bölümü okumaya devam ederseniz 25 yaşına kadar ana-babanızdan bakılmaya devam eder ve GSS primi ödemezsiniz.

Kanunda 20 yaşını geçmeden liseden mezun olan ve öğrenimine devam etmeyen kişiler için de esneklik tanınmıştır. Örneğin 19 yaşında liseden mezun olduysanız normalde ana-babanız üzerinden bakılmanız sona erer. Ancak 2012 yılında yapılan değişiklikle;

  • Lise ve dengi okullarda okumakta olan ve ana-babası üzerinden sağlık hizmetinden faydalanan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak şartıyla mezun olmalarını izleyen 120 gün süreyle ana-babası üzerinden sağlık hizmetlerinden (GSS’den) yararlanmaya devam eder. Ancak bu madde 20.yaşın doldurulduğu tarihte sona erer.

Örneğin; liseden 30.06.2018 tarihinde mezun olan ve mezun olduğu tarihte 18 yaşında olan Ahmet isimli genç 120 gün daha ana-babası üzerinden GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

GSS C-1 Statüsü ve Öğrencilik Durumu

Lise veya üniversiteden mezun olduktan sonra sigortalı anne veya babalarının üzerinden sağlıktan faydalanamayan çocuklar (kız-erkek fark yok) lise için 20, üniversite için 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren en fazla 2 yılı süreyle gelir testine tabi tutulmaksızın C-1 statüsünden genel sağlık sigortalı sayılırlar.

C-1 nedir?

5510 sayılı kanunun 60.maddesinde Genel Sağlık Sigortasından (GSS) bahsedilmiştir. C-1; brüt asgari ücretin üçte birinden daha az geliri olanları tanımlamaktadır. Yeşil kart uygulamasına son verildiği için artık bu statüdeki kişiler C-1 statüsünde tanımlanmaktadır.

C-1 statüsünde olanlar GSS primi ödemez. Primleri devlet tarafından karşılanır. Yani maddede açıklanan öğrenciler söz konusu yaşları (lise için 20, üniversite için 25) doldurmamak şartıyla toplamda 2 yıl boyunca GSS primi ödemeden sigortalı anne veya babaları üzerinden sağlıktan bakılmaya devam ederler.

Önemli not: Üniversiteden kasıt 2 veya 4 yıllıktır. Önlisans, lisans farketmez. Yüksek lisans veya doktora öğrencileri de 25 yaşını doldurmaları halinde sigortalı anne veya babaları üzerinden bakılmaktan çıkarlar ve GSS primi öderler. 

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu