Haberler

Harddisk Veri Kurtarma Nedir

Veri kaybı birçok şekilde olabilir: yanlışlıkla silme, sabit sürücü arızası, yazılım arızası, veri bozulması, bilgisayar korsanlığı vb. Basit bir elektrik kesintisi bile verilerinizi kaybetmenize neden olabilir. Ve elbette, bir uçak kazasından sonra harddisk veri kurtarma gibi daha uç durumlar da vardır; Şaşırtıcı bir şekilde, veri kurtarma uzmanları neredeyse tamamen yok edilmiş depolama ortamından verileri kurtarabilir.

Daha önce bir sabit sürücü, SSD, USB sürücü, RAID veya başka bir depolama ortamında verileriniz varsa, verilerinizi geri yüklemek için başka birini işe alabilir (veya veri kurtarma yazılımı satın alabilirsiniz). Basitçe söylemek gerekirse, hard disk veri kurtarma, kaybolan verilerin kurtarılması ve onarılmasıdır.

Verileri kurtarmak elbette her zaman mümkün değildir. Bazen veri depolama aygıtı hasar görür veya bozularak veri kurtarmayı imkansız hale getirir. Ancak, veri kurtarma teknolojisi çok gelişmiş hale geldi.

Normal bir sabit sürücüde, sildiğiniz dosyalar başka bir dosyanın üzerine yazılana kadar sürücünüzde kalır. Bu, hızlı hareket ederseniz dosyaları kurtarma şansınızın yüksek olduğu anlamına gelir. Dosyanın silinmesi durumunda TestDisk gibi dosya kurtarma programlarını kullanabilirsiniz. Bu ücretsiz ve açık kaynaklı veri kurtarma aracı, dosyaların fiziksel olarak nerede depolandığını belirlemek için sabit sürücüde kalan bilgileri analiz etmek için karmaşık bir algoritma kullanır. Doğru tahmin ederse, rekoru geri alırsınız. Değilse, şansınız kalmaz.

Ancak, bilgisayarınızda herhangi bir şey yapmanız dosyanın üzerine yazılmasına ve muhtemelen sonsuza kadar kaybolmasına neden olabilir. Web’de gezinmek bile, burada çerezlerin veya önbellek dosyalarının saklanmasına ve almayı beklediğiniz bilgilerin üzerine yazılmasına neden olabilir. Verilerinizi denemek ve kurtarmak için dosya kurtarma yazılımı yüklemek bile aynı şeyi yapabilir. Dosyanın üzerine yazılmazsa, dosyayı kurtarma şansı, dosya sistemi biçiminize bağlı olarak değişir.

Örneğin, Windows NTFS sistemleri bir dosya silindikten sonra dosya tanımlayıcı bilgilerini saklar, bu da dosya kurtarma yazılımının dosyayı bulmasını nispeten kolaylaştırır. Ancak, UTF ve FAT gibi diğer sistemler, dosya silindiğinde dosya hakkında daha fazla bilgiyi yok eder ve dosya kurtarma algoritmalarının dosyanın diskteki konumunu tahmin etmesini zorlaştırır.

Harddisk veri kurtarma

Öncelikle şu uyarıyı verelim disk yere düşerse gücü açıp cihazı  test edip çalışıp çalışmadığını test edin, sebebi nedir? Çünkü sabit disk yere düştüğünde, disk okuyucular zarar gördüğünden, hafif bir bükülme bile verilerin saklandığı metal plakayı çizebileceğinden, veri kurtarma işlemi çok pahalıya mal olacak ve kurtarma başarısız olacaktır. oranı düşecektir.

Günümüzde en çok kullanılan sabit disk markaları seagate, toshiba, wd. Bu üç marka en çok satan ve en çok kullanılan modellerdir. Ancak son zamanlarda üreticiler ince ve ince tasarımlara geçiş yaptı, bu da diskin yapısının çok hassas hale geldiği anlamına geliyor. Özellikle seagate modellerinde sadece hafif bir darbe ile kalkan hemen çizilir ve veri kurtarma imkansız  hale gelir.

Harici bir çıkarılabilir sabit sürücü veya normal bir sabit sürücü yere düştüğünde, sürücüden anormal sesler çıkacaktır, nedenleri aşağıdaki gibidir. Sürücüden “bip bip”, “tık” veya “ovma” gibi garip sesler geliyorsa, sürücünüzün fişini hemen çekin, aksi takdirde hasarlı sürücü uç plakayı ovalar ve plakaları şeritlerle bağlayın.

Hemen hemen tüm markalarda yere düşen sabit diskler aynı şekilde arızalanır. Genel olarak, harici sabit sürücüler taşınabilir olduklarından, bilgisayarlardan ve diğer aygıtlardan tekrar tekrar takıp çıkardıklarında başarısız olurlar.

Bozulan Yere Düşen Harddisk Tepkileri

Yere düşen bir harici sabit disk, ucundaki hasara ve metal plaka parçasındaki hasarın boyutuna bağlı olarak farklı tepkiler verir. Öncelikle diskiniz hiçbir şekilde dönmüyor ve bip sesi diskten küçük bir ses eşliğinde geliyor. Bu, okuyucunun tabla üzerine yerleştirildiği ve motorun dönmesini engellediği anlamına gelir. Aslında bu hasar, diskinizi döndürmediği için daha fazla hasarı önler.

Diskiniz tek tıkla dönmeyi durduruyor: Bu sorunu yaşıyorsanız, verilerin saklandığı metal plaka üzerinde küçük ve derin çizikler olabileceğini unutmayın. Bu sesi duyarsanız, sürücünüzü hemen bilgisayar bağlantısından çıkarmalısınız.

Tıkırtı ve gıcırtı sesleri: Bu ses, birden fazla tahrik kafasının hasar gördüğü ve tahrik kafasının eğilip plakayı çizdiği anlamına gelir. Bu tür problemlerde, verilerin tamamının değil, bir kısmının kurtarılma olasılığı yüksektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu