Haberler

İİBF Mezununun Atanma İhtimali!

unibilgi.net sitesinin yöneticisi aynı zamanda emektar bir İİBF’liyim.  KPSS A Grubu sınavına girip yüksek puan alan adaylarla yıl içinde hemen hemen aynı şeyleri yaptım. Bu haberi okuyan ve atama değil ilan bekleyen arkadaşlar da bu haberde kendilerini görecekleri düşüncesindeyim. Bize dair yazılacak çok şey olduğu için yazı biraz uzun olacak. Umarım sıkılmazsınız.

2015’in ağustos ayında ders çalışmaya başladım. Havalar sıcak, tabi ki hayaller için her şeye değer. Günde 2 saat ile başlayan süreçte birkaç ay kendime de vakit ayırabildim. Eylül ayı geldiğinde tempoyu yavaş yavaş arttırdım ve yıl sonuna doğru günde minumum 5 saat ders çalışmaya başladım. Aynı süreci hepiniz yaşadığınız için bu metni okuyup da İİBF’li olmayan okuyucuların da halimizden anlaması için 1 yıllık ders çalışma sürecini abartısız anlatmaya çalışacağım.

Memleketimde ders çalışma ortamı olmadığı için Ankara’da kaldım. Benle birlikte 7-8 kişilik arkadaş grubuyla sürekli Milli Kütüphanedeyiz. Yer kapabilmek için 9’da sıraya giriyoruz. Kar, yağmur, sıcak, soğuk demeden o sırayı bekledik. Günde 5 saat çalışmak için günün yaklaşık 8-9 saatini kütüphanede geçirmek gerekiyor. Bu süreçte ev kirası, faturalar, yol parası, her gün en az 2 öğün yemek parası… Ailemden para istemeye utanır oldum. Eminim aynı sorun KPSS’ye hazırlananlarda vardır. Tabi A Grubu emekçilerinde bu durum daha belirgin. Zira KPSS’den yüksek puan alınsa bile kurum sınavları vs. atanma yaklaşık 1.5-2 seneyi buluyor. Örnek vermek gerekirse son yapılan İl Göç Uzman Yardımcılığı sınavı 2016 temmuz ayında yapıldı. Tabi ki bu sınava girmeye hak kazanan adaylar 2015 Eylül ayından beri ders çalışıyor. Ve bu sınavı kazananlar şubat ayında açıklandı. İşe başlamaları da tahminen mayıs-haziran 2017’yi bulacak. Kabaca hesaplarsak 2 yıl. Bu süreçte bildiklerimizi unutmamak adına sürekli ders çalışmak zorundayız. Farklı bir işe girmek tüm hayalleri ertelemek hatta yok etmek anlamına geliyor. Hal böyle olunca da sürekli kaba tabirle “baba parası” yemek zorunda kalıyoruz.

YÜKSEK SINAV ÜCRETLERİ
Geçenlerde üşenmeden ÖSYM’nin tahmini yıllık gelirini hesapladım. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi de kabaca bir İİBF’linin yıllık sınav ücretleriyle alakalı giderini hesaplayalım.
Kurs ücreti 3.000 TL
Yıl içinde yapılan gider 2.000 TL
KPSS sınav ücreti 165 TL
Sayıştay, Hakimlik, Kaymakamlık sınavından ikisine girenler ve bu sınavlara şehir dışından gelenler için yol, konaklama ve sınav ücreti 1.000 TL
İki kurum sınavına giren adaylar için 1.000 TL
Bir mülakata giren adaylar için 500 TL
Toplam 7.665 TL
Yaptığınız gider bu rakamın altında veya üstünde olabilir.

SÜRECİN UZUNLUĞU
Sosyal medyada sürekli öğretmen atamalarıyla ilgili gündem yapılıyor. Ara ara atılan tweetlere bakıyorum. Neden bu kadar yakındıklarına anlam veremiyorum. Bir çok branşta atanma olasılığı yıl içinde düzgün çalışan adaylar için çok yüksek. Kaldı ki yakın çevremde 65 puanla öğretmen atanan (beslenme ile alakalı) kişiler var. Üstelik A Grubu dışındaki uygulanan merkezi atama sistemi ile adaylar hızlı bir şekilde göreve başlıyor. Yukarıda örnekle açıkladım. Yine de kısaca değinmek istiyorum. A Grubu adayları için atama 3 aşamalı. Buna “zaman” kavramını da eklersek 4 oluyor. Önce KPSS’den 80 hatta 85 üstü almak. Sonra kurum sınavına katılmak. Kurum sınavın geçtikten sonra da mülakatta başarılı olmak. Kaldı ki bu 3 aşama arasındaki süre 1.5 yıl. Bu süreçte bildiklerini unutmamak adına sürekli ders çalışmak zorundasınız.

GKGY-Hukuk-Maliye-Muhasebe-İktisat-ÇEKO-Kamu Yönetimi-Uluslar Arası İlişkiler-İşletme
Evet başlık uzun oldu farkındayım. Ancak tüm bu derslerden sorumluyuz. Üstelik A Grubuna hazırlanan arkadaşların büyük çoğunluğu bu dersleri okulda üstün körü ya aldı ya almadı. Sıfırdan başlayıp bu derslerden başarılı olmak gerçekten takdir edilesi. İddia ediyorum A Grubuna hazırlanıp 80 üstü puan alan arkadaşlar sıfırdan çalışıp TUS’u bile kazanabilir. Neden mi?

Matematik, Geometri, Türkçe, Tarih, Vatandaşlık, Güncel Bilgiler, Maliye, Muhasebe, İşletme, Mikro İktisat, Makro İktisat, Uluslararası İktisat, Para-Banka-Kredi, Türkiye Ekonomisi, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Ticaret Hukuku, İdari Yargı, Ceza Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku ile birlikte ikinci oturumda önem arz eden Kamu Yönetimi, ÇEKO, Uluslararası İlişkiler gibi derslerin tamamından sorumluyuz.

BİR İİBFLİNİN ATANMA İHTİMALİ
“Keşke bu yıl yüksek puan almasaydım” diye geçirdiğiniz oldu mu bilmiyorum ancak benim çok oldu. En azından kafam rahat olurdu. KPSS’ye odaklanırdım yeniden. Puan alıyoruz geçerlilik şartı 1 yıla indiriliyor. Alım desen neredeyse hiç yok.

İl Göç Uzman Yardımcısı 71
Göç Uzman Yardımcısı 11
SGK Müfettiş Yardımcısı 60 (sınavı yanlış hatırlamıyorsam 26 kişi kazandı)
İçişleri Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı 10
Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı 35
Ulaştırma Bakanlığı Uzman Yardımcısı 22
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı uzman yardımcısı 15
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB uzman yardımcısı 5
Dernekler Denetçi yardımcısı 10
ÖSYM Uzman Yardımcısı 10
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı 23
Sosyal Güvenlik uzman yardımcısı 60
Hazine Müsteşarlığı 20
MKEK Müfettiş Yardımcısı 5
Sayıştay Denetçi Yardımcısı 45
BTK Bilişim Uzman Yardımcısı 45
Vakıflar Genel Müd. Müfettiş Yardımcısı 7
ÇSGB Çalışma Uzman Yardımcısı 50
Hazine Uzman Yardımcısı 28
Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzman Yardımcısı 30
ÇSGB Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı 20
Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Uzman Yardımcısı 3
Milli Savunma Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı 50
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı 300
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzman Yardımcısı 50
Aile Bakanlığı Denetçi Yardımcısı 20
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzman Yardımcısı 12
Milli Savunma Uzman Yardımcısı 15
BDDK Uzman Yardımcısı 100
Toplam: 1132

P-35 puanını baz alırsak bu yıl A Grubuna giren aday sayısı 130.396
Hesaplamalarımıza göre İİBF’linin atanma ihtimali %1’den daha düşük.
Kaldı ki yukarıdaki ilanların bazılarında YDS şartı aranmaktadır. SGK Denetmen Yardımcılığı sınavını dikkate almazsak geriye kalan tüm ilanlara Türkiye derecesi yapan adaylar başvurmakta. Bu da %1 atanma ihtimalini de yarı yarıya düşürmektedir.

İİBF mezunları emeklerinin karşılığı olanı istiyor. MHUY, DUY gibi ilanlardan ümidimiz zaten yok. Gelir Uzman Yardımcılığı ilanı gelsin yeter diyoruz. Çok şey mi istiyoruz dostlar?

Yalnızca ders çalışarak atanmayı beklemeyin. Var olan sorunu sosyal medya hesaplarınızda, forumlarda dile getirin. En azından bu yazıyı paylaşarak algı yaratabiliriz.

Saygılarımla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu