Haberler

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Geçiş Detayları

Birinci Öğretim Nedir?

Örgün öğretim olarak da anılan birinci öğretim, derslerin sabah ve öğle saatlerinde yapıldığı sistemdir. Nadiren de olsa bölümünüzün ders programına bağlı olarak bazı üniversitelerde akşam saatlerinde de ders görebilirsiniz. Birinci öğretim okuyan öğrencilerin en büyük avantajı okudukları bölümün normal yılı boyunca harç ücreti ödemezler. Okulunu uzatan öğrenciler ise uzadıkları yıl boyunca harç ücreti öderler.

İkinci Öğretim Nedir?

İkinci öğretimi birinci öğretimden ayıran 2 faktör bulunmaktadır. Bunlar ders saatleri ve harç ücretidir. İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri genellikle saat 15.00 – 21.00 arasında yapılmaktadır. Bazı üniversitelerde ders programının yoğunluğuna göre hafta sonu dersleri de görülmektedir. Diğer fark ise ikinci öğretim öğrencileri harç öderler.

Üniversite harç ücretleri bağlantısını ziyaret ederek okuduğunuz bölümün güncel harç ücretlerini öğrenebilirsiniz.

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Geçiş Yapılabilir mi?

Evet arkadaşlar ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş mümkündür. Ancak YÖK bunun için şart getirmiştir. İkinci öğretim okumaktayken bölümünüzde %10’luk başarı dilimine girdiğiniz takdirde birinci öğretime geçiş yapabilirsiniz.

Örneğin Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü 2. öğretim olarak okumaktasınız. Bölümünüzün 2. öğretim sınıfında 90 kişi bulunmakta. Yarıyıl yani dönem sonunda 90 kişi arasında ortalaması en yüksek 9 kişi arasına girerseniz 1. öğretime geçiş yapabilirsiniz.

Yüzde Onluk Dilim Dönemlik mi Yıllık mı?

%10’luk başarı dilimi dönemliktir. Yani ikinci öğretimden birinci öğretime yarıyıl sonunda geçiş yapılabilir. Örneğin güz döneminde ortalamanızı çok yüksek tutarak sınıfınızda %10’luk başarı dilimine girdiniz. Bahar yarıyılından itibaren birinci öğretim öğrencisi sayılırsınız.

Ancak %10’luk dilim sonuçları genellikle harç ödeme süresinden sonra açıklanıyor. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka bir sonraki dönemin harç ücretini ödemeniz gerekmektedir. 2-3 ay içinde banka hesabınıza %10’luk dilimden arta kalan para geri yatacaktır.

Yüzde Onluk Dilime Giren Öğrenciler Harç Öder mi?

Evet arkadaşlar %10’luk dilime giren öğrenciler harç ücreti öder ancak ikinci öğretim harç ücretinden çok düşük bir ücret öderler.

Örneğin dönemlik harç ücreti ikinci öğretim bölümünde 600 TL ise yaklaşık 120 TL civarında her dönem harç ücreti ödersiniz. Kısacası yüzde onluk dilime giren öğrenciler birinci öğretimde bölümün ikinci öğretim harç ücretinin yaklaşık %20’si kadar harç ödemesi yapar. Bu ücret üniversiteye göre değişmektedir. YÖK kanununa göre bu ücret %50’ye kadar artırılabilir.

Harç İade Formu Nedir?

%10’luk dilime girdikten sonra bir sonraki döneme ait harç ücretini ikinci öğretim harç ücreti olarak ödenir. Ardından üniversitenizin harç iade formunu indirdikten sonra gerekli alanları doldurarak ilgili birime belirtilen süre içinde vermeniz durumunda formda belirttiğiniz banka hesabına 2-3 ay içinde ödediğiniz harcın belli bir kısmı iade edilmektedir.

Yüzde Onluk (%10) Dilim Şartları Nelerdir?

  • 1- Bölümünüzde genel ortalaması en yüksek %10’luk dilimdeki öğrencileri kapsamaktadır. %10’luk dilimde dönem ortalaması değil genel ortalama önemlidir. Örneğin 3.sınıfın ilk döneminde dönem ortalamanız 3.70 ve %10’luk dilime giriyorsunuz ancak genel ortalamanız %10’luk dilime girmeye yetmiyorsa birinci öğretime geçiş yapamazsınız.
  • 2- %10’luk dilime girip birinci öğretime geçiş yapabilmeniz için alttan dersinizin kalmaması gerekir. Alttan dersi olanlar %10’luk dilime girse dahil birinci öğretime geçiş yapamaz!

Hazırlıkta Birinci Öğretime Geçiş Yapabilir miyim?

Hazırlık sınıfında ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapılamaz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. ünüverse 1. sınıfta iken ikinci öğretimden 1. öğretime geçiş yapılabiliyormu . Yine ilk dönem yüzde 10 luk dilim kıstası dikkate alınarak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu