Vize-Final Soruları

İstanbul Üniversitesi Kitle İletişim ve İnternet Hukuku Vize Soruları

İstanbul Üniversitesi Kitle İletişim ve İnternet Hukuku Vize Soruları

1.Olay

Günlük A gazetesinde T Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında çalışan öğretim üyesi B hakkında bir haber yayınlanır. Bu haberde B’nin yazdığı ders kitabının “oldukça başarılı aktarma işi olduğu, B’nin bu nedenle Üniversitesinde soruşturmaya uğradığı” da ifade edilir. Haberde B’nin kitabından bir kesit, kaynak gösterilmeden kullanıldığını ispatlamak amacıyla aynen aktarılır ve yanında da yabancı bir eserin (B’nin eseri ile örtüştüğü belirtilen) ilgili bölümü verilir. Aynı gazetede yayınlanan ve başka bir sayfada yayınlanan karikatürde ise, B’nin kendisine soru soran gazetecilere kocaman ağzıyla haykırır ve köpükler saçar şekilde tasvir edildiği, kendisinden ürken, yüzünü korumaya çalışan ve B’ye oranla oldukça küçük çizilmiş bir gazetecinin konuşmasını ifade etmek için kullanılan konuşma baloncuğunda / çerçevesinde “tam psikolojik tedavilik, yardım edin psikolog yok mu!!!” ibaresinin yer aldığı görülmektedir.

Sorular

1- Haber ve karikatür yoluyla B’nin kişilik hakkının ihlal edilmesi söz konusu mudur? Gazetedeki her bir basın açıklaması türü açısından, verilerin gerçek olup olmadığı varsayımı çerçevesinde ve olay itibariyle tipik/muhtemel hukuka uygunluk sebeplerini de tartışarak, hukuki durumu değerlendiriniz.

2- B’nin bu tür bir basın açıklamasına karşı doğrudan Basın Kanunu’ndan kaynaklanan, bu hukuk alanine özgü bir hukuki imkandan yararlanması mümkün müdür? Mümkünse bunun koşullarını da belirterek hukuki durumu değerlendiriniz.

2. Olay

tastamam.com web sitesi cep telefonu şirketi TAMAM adına kayıtlıdır. Ancak web sitesi TAMAM tarafından işletilmemekte, bunun aboneleri için birtakım uygulamalar geliştirilmektedir. TAMAM bu iş için RAPTİYE şirketi ile anlaşmıştır. Ancak veriler TAMAM’ın bilgisayarlarında saklanmaktadır. Bu çerçevede bir bilgisayar oyunu olan Sarı İğne ile ilgili uygulamalar gerçekleştiren RAPTİYE, bunu web sitesi üzerinden TAMAM’ın müşterilerine bir miktar ücret karşılığında sunmaktadır. Bu arada Sarı İğne’yi çok önceden marka olarak tescil ettirmiş olan SARI İĞNE Şirketi markasının ihlal edildiği iddiasındadır.

Soru: TAMAM ve RAPTİYE şirketlerini 5651 sayılı kanun çerçevesinde hukuken nitelendiriniz. Marka hakkının gerçekten ihlal edildiği verisinden hareketle her ikisinin sorumluluğunu 5651 sayılı kanun kapsamında değerlendiriniz.

Metin soruları

1- Basın suçlarını türlerine ayırarak, basın suçunun öğelerini kısaca yazınız.

2- Basında ceza sorumluluğu sistemlerini belirterek, Türk Basın Hukukunda dönemsel yayınlarda ceza sorumluluğunu açıklayınız.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu