Haberler

İstanbul Üniversitesi Not Sistemi

İstanbul Üniversitesi not sisteminde AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD ve FF harf notları kullanılmaktadır. Her harf notuna karşılık gelen bir katsayı vardır. Bu katsayılar alınan derslerin kredi sayısıyla çarpıldığında agno yani ağırlıklı genel not ortalaması hesaplanmaktadır. Üst sınıftan ders alıp alınamayacağı, alttan kalınan derslerden kaçını alabileceğiniz, bazı koşullu derslerin hangi durumlarda alınabileceği, başarılı olabilmek için not ortalamanızın kaç olması gerektiği gibi konulara bu yazımda açıklık getireceğim. Özellikle üniversiteyi yeni kazanmış adaylar not sistemleri hakkında çok az bilgiye sahip oluyorlar. Sistemi çözesiye kadar da bir dönem geçiyor.

Öncelikle yukarı saydığı harf notlarına karşılık gelen bazı katsayıların olduğunu belirtmiştim, Bu katsayılar şu şekilde;

AA = 4.00
BA = 3.50
BB = 3.00
CB = 2.50
CC = 2.00
DC = 1.50
DD = 1.00
FD = 0.00
FF = 0.00

Üniversitede en yüksek ortalama 4.00’dır. Yukarıda sayılan katsayıları dışında bazı harf notlarının istisnai durumları vardır. Örneğin DC ve DD harf notları koşullu geçmektedir.

Bir örnekle not ortalaması hesaplamasını açıklayalım;

istanbul-universitesi-not-sistemi

istanbul-universitesi-not-sistemi-2

AGNO değerleri öğrencinin üst yıldan DC ve DD harf notunu aldığı dersleri tekrar alıp almamasını ifade eder. Ancak unutmayın ki FF harf notunu alan bir öğrenci o dersten kalmış sayılmaktadır. Bir sonraki yıl o dersi alttan almak zorundadır. istanbul üniversitesi not hesaplama motoruyla yukarıdaki işlemleri elle uğraşmadan hesaplayabilirsiniz.

* Bir öğrencinin her iki dönemdeki AGNO’su 1.80’in üzerindeyse o öğrenci başarılı sayılmaktadır.
* Öğrencinin son iki dönemde de hiç FF ve FD harf notu yoksa başarılı sayılmaktadır.
* Öğrenci eğer bu koşulları sağlıyorsa ve ortalamasını da yükseltmek istiyorsa bir sonraki yıl DC ve DD harf notuyla geçtiği dersleri yeniden alabilir.

* Bir öğrencinin son iki dönemdeki AGNO’lardan biri 1.80’in üzerinde diğeri 1.80’in altındaysa o öğrenciye sınamalı öğrenci denmektedir.
* Öğrenci bir sonraki yıl F ile kaldığı dersleri ilk önce almalıdır.
* Eğer isterse DC ve DD harf notuyla geçtiği dersleri yeniden alabilir.

* Bir öğrencinin son iki dönemdeki AGNO’ları 1.80’in altındaysa o öğrenci başarısız sayılmaktadır.
* Başarısız öğrenciler DC, DD ve FF harf notlarından kalmış sayılmaktadır. Bu dersleri bir sonraki yılda yeniden almalıdır. Ancak sınıfta kalma yoktur. Yani AA, BA, BB, CB ve CC ile geçilen derslerin yeniden alınmasına gerek yoktur.

İstanbul Üniversitesinde mezuniyet için gerekli ortalama ise 2.00’dır. Bu ortalamayı yakalayamayan öğrencilere DC ve DD ile geçtikleri dersleri yeniden alıp daha yüksek harf notuyla geçmeleri istenir.

Yukarıda anlattıklarımı tablo ile göstermek gerekirse;

istanbul-universitesi-kosullu-gecme

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Sosyal hizmetler oluyorum 1. Dönemimdeyim DD almışım bu dersten bütünlemeye de girmedim açıkcası Agno ortalaması 3 geçmiş mi oluyorum bu dersten?

  2. Merhabalar ben iu ogrencisi avcilar isletme fakultesinde okuyorum son sinif ogrencisiyim. Alttan 5 adet dersim kaldi bu dersleri almaya kredim yeter mi ?

  3. merhaba bu bilgiler dahilinde benim bu sene iki dönem de 1.80 altındaydı. 1. sınıftım. Şimdi güz döneminde kaldıklarımı alıcam üstten sadece seçmeli dersi alabileceğim. Peki agnomu 1.80 e yükseltirsem baharda üst sınıfa kayıt yaptırabileceğimi yazmışsınız. Peki geçen sene yani 1. sınıf baharında kaldığım derslerin aktsi bu sene güzde başarılı olduğum taktirde 2. sınıf baharının derslerini almamda sıkıntı yaratır mı?

  4. Kardeşim Allah razı olsun.Aklım karısmısti sayende anladım.Ben 1.sınıfım ve ilk dönem agno 1.88 ikinci dönem 1.78 yani sınamalı öğrenciyim.Normal okula devam ediyorum.Dönem uzama filan olmuyor :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu