Haberler

Katlamalı Harç Sistemi Geliyor

Torba yasa ile birlikte kabul edilen katlamalı harç sistemini üniversiteler uygulamaya koymaya başladı. Sakarya, Denizli, Kayseri, İzmir … gibi illerde bulunan üniversitelerle başlayan katlamalı harç sistemi Türkiye’de bütün devlet üniversitelerinde uygulanacak!

Katlamalı harç, normal öğrenim süresi içinde bir ders
üçüncü kez alınıyorsa kredi başına katkı payı ücretinin %50’si,
dördüncü kez alınıyorsa kredi başına katkı payı ücretinin %100’ü,
beş veya daha fazla kez alınıyorsa kredi başına katkı payı ücretinin %300 katı harcın ödeneceği sistemdir.

Yani katlamalı harç sistemine göre öğrenci geçemediği her ders için para ödemek zorunda kalacak. Örneğin iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencisisiniz ve idare hukuku dersinden kaldınız. Üniversite ders başına bir ücret belirliyor. Öğrenci, ders ücreti ile ceza yüzdesi hesaplanarak ders için katkı payı ödemek zorunda kalıyor. Örneğin;

– 4 kredilik istatistik dersinden bir öğrenci 4 kez kaldı. Dersin normal ücreti 77 TL, öğrenci dönem için kaldığı istatistik dersi için 77 TL ödemek zorunda.

– Muhasebe dersinden 5 kez kaldıysa eğer ceza yüzdesi %300 yani dersin değerinin 3 katı. Dersin değeri 96 TL ve öğrenci kaldığı muhasebe dersi için 289 TL ödeme yapmak zorunda.

– Öğrenci bir dersi 3 kez alıyorsa eğer %50 ceza ile dersin değerini ödemek zorunda. 

Katlamalı harç sistemi nasıl işleyecek?

Kanunun çıkış tarihine göre 2014-2015 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde tüm üniversiteler katlamalı harç sistemine geçecek. Şimdiden bir çok üniversite, internet sitelerinden katlamalı harç sistemiyle ilgili duyuru yapmaya başladı. Bazı üniversitelerde ise katlamalı harç sistemi birinci dönemden itibaren uygulanmaya başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu