Sınavlar

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakamlık bir başka deyişle “Mülki İdare Amiri” olabilmek her adayın en büyük hayalidir. Bu yazımda sizlere kaymakamlığa uzanan yolda yapılması gerekenler hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Öncelikle meslek hakkında kısaca bilgi verelim. Kaymakamlık makamı ilçenin en üst makamı olarak görülmektedir. Mesleğe girişte adaylık sürecinde eğitim ve staj gibi süreçler bulunmaktadır. Başarılı bir şekilde adaylık sürecini tamamlayan kaymakam adayları süreç sonunda kaymakam olarak atanıp güvenceli meslek memuru olmaktadır.

Kaymakamların özlük hakları çok iyidir. Ek ödeneklerle birlikte hakim ve savcı düzeyine yakın bir maaş elde edebilmeniz mümkündür. Ancak kariyer planı yaparken meslekteki şehir değiştirme konusunu iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Kaymakamlık mesleğinin önemi tartışılmaz ancak “ben İstanbul, Ankara, İzmir vb. şehirler dışında yaşayamam.” diyorsanız sınava dahi hazırlanmamanızı tavsiye ederiz. Belli aralıklarla çeşitli bölgelerde görevde bulunacaksınız bu yüzden kariyer mesleğinizi planlarken mesleğin saygıdeğerliğinden ziyade yapıp yapamayacağınıza odaklanmanız gerekmektedir!

Kaymakamlık sınavı daha önceden KPSS P 37 puan türüyle alım yaparken 28 Mart 2015 tarihinde ilki yapılan sınavla birlikte açık uçlu formata döndü. Ayrıca kaymakamlık sınavına girebilmek için KPSS şartı da kaldırıldı. Sınavla ilgili detayları “kaymakamlık sınavı hakkında bilgi” başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz.

Açık uçlu soruları merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle sınava çalışırken kesinlikle test sınavına çalışır gibi çalışmayın. Bolca ezber yapmanız gerekecektir. Üstelik KPSS A Grubundaki gibi çok fazla ders ve konu da bulunmamaktadır. ÖSYM’nin sınav arşivi bölümünden açık uçlu kaymakamlık sınav sorularına ulaşabilirsiniz.

Sınava genellikle 10.000’in üzerinde aday girmekte ve 50 ila 100 kişi arasında bir alım olmaktadır. Sınavı, alınacak kişi sayısının 4 katı kadar kişi kazanmakta ve mülakat ile birlikte kaymakamlık sınav süreci sona ermektedir.

Kaymakamlık sınav konuları
Türkçe (%15)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%5)
Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik yapısı (%10)
Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (%10)
Anayasa Hukuku (%10)
İdare Hukuku (%20)
Türkiye’nin İdari Yapısı (%8)
Türkiye’de Mahalli İdareler ( %7)
Ekonomi (%15)

Kaymakamlık sınavı kaynak listesi
Anayasa Hukuku-İdare Hukuku – Ahmet Nohutçu
Ekonomi – Erdal Ünsal ( Mikro ve Makro İktisat)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – Data yayınları ilgili bölüm.
Demokratikleşme ve İnsan Hakları – Kutluay Kararlı.
Türkiye Ekonomisi – Yasin Çoban

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu