Haberler

Mülakatta Nasıl Davranmalıyız?

Bu yazımda KPSS sonrası mülakatlarda adayların komisyon karşısındaki hitap tarzının nasıl olması gerektiğiyle ilgili bireysel bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle önceki yıllarda mülakata girmiş arkadaşlarınız varsa onlardan bilgi almanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu süreçte en önemli şey tecrübedir. Tabi ki tecrübenin yanında bilgi, diksiyon, hitap şekli de çok önemlidir. Hepimiz mülakatta uyulması gereken bazı kuralların varlığından haberdarız ancak kurul karşısına çıkınca heyecandan o an her şey unutulabiliyor. Bu sebeple ilk olarak heyecanımızı dizginlememiz gerekmektedir.

Komisyon üyelerine ciddi olduğunuzu göstermeniz gerekmektedir. Burada da devreye diksiyon ve mimikler giriyor. Çatık kaşlı, donuk suratla değil ancak ciddi olduğunuzu gösterecek yüz ifadesiyle sorulara cevap vermeye çalışın. Bu demek değil ki mülakatta yüzünüzde sürekli aynı ifade olsun. Komisyonla o anki havaya göre konuşun.

Kılık kıyafetiniz sade ve temiz, şık ancak abartısız olması gerekmektedir. Sizi yansıtan ve rahat edebileceğiniz bir kıyafet seçimi komisyon üyeleri tarafından dikkate alınmaktadır. Şimdi mülakata gireceğimizi varsayarak prova yaptığımızı varsayalım;

* Kapıyı çalıp içeri girdikten sonra adaylara ayrılan koltuğa doğru ilerleyin ve komisyon üyelerinin onayıyla birlikte oturunuz. Otururken ceketinizin düğmesini açın ve ellerinizi koltuğun kenarlarına koyun. Bu duruş karşı tarafı etkileme açısından çok önemlidir.

* Komisyon üyelerinin söyleyeceği ilk söz muhtemelen “hoş geldiniz” olacaktır. O anki havada sizin vereceğiniz cevap “teşekkür ederim efendim” olmalıdır. Komisyona hitap şekli olarak üstat, efendim gibi kelimeler kullanılmakla beraber çoğunluğun efendim kelimesinde uzlaştığını belirtelim.

* Çok heyecanlısınız biliyorum. Ancak odaya girdiğiniz andan itibaren yavaş yavaş heyecanınızın dozu düşecektir. Zaten komisyondakiler de bunun farkındalar ve ilk olarak aile bireyleriyle ilgili kısaca tanım yapmanızı isteyeceklerdir. Bu sayede soru aşamasına gelmeden heyecanınız kısmen de olsa azalacaktır.

* Soru aşamasına gelmeden önce diksiyon ve ifade şeklinin çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Kekelemeden, kelimeleri düzgün seçerek cevap vermeye çalışın.

* Soru aşamasında bilmediğiniz sorulara yorum yapmamaya gayret gösterin. Herkesin her şeyi bilemez. Belki de komisyon sizlerin bu tarz sorunlara ne tepki vereceğinizi ölçmek için zor soru sormuştur. Bunu düşünerek “efendim cevabını bilmiyorum.” tarzında cevap verebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu