Haberler

ÖSYM’den Açık Uçlu Sınavlara Yanıt Geldi

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve Kaymakamlık sınavının yazılı yapılacağının açıklanmasının ardından yazılı ve görsel basında onlarca farklı haber çıktı. Kimi haber siteleri TUS, Kaymakamlıktan sonra YGS ve LYS’nin de yazılı olacağını ifade etti. Yaklaşık 2 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu haberlere ÖSYM 30 Ocak 2015 tarihli bir basın açıklaması yayınladı.

ÖSYM basın açıklamasında 3 farklı konuya değindi;

EMEĞİNİZ EMANETİMİZDİR

Son 4 yılda yapılan sınav güvenliği ile ilgili faaliyetlerde hak edene hak ettiği puanın verilmesi için çaba sarfettiklerini belirten ÖSYM, bundan sonra da sınav güvenliğinden taviz verilmeyeceğini belirtti. Bildiğiniz gibi son 5 senede ülkemiz KPSS, YGS ve LYS gibi sınavlarda kopya iddialarıyla çalkalanmıştı. Güvenlik tedbirlerinin son yıllarda artmasıyla sınav sonrasında kopya iddiaları gündemden düşmeye başladı. Toka, cüzdan, telefon, kalem, silgi vb. tüm eşyalar sınava giriş esnasında toplanıyor.

E-YDS HAKKINDA AÇIKLAMA

ÖSYM, asıl haberlere bir diğer cevabını da e-yds açıklamasıyla yaptı. 2014 yılında 3 defa elektronik ortamda yapılan e-YDS 2015 yılında da her ay yapılacak. Fakat ÖSYM’nin e-YDS uygulaması eğitimde fırsat eşitliği ilkesine ters düşmektedir.

1- YDS ile eşdeğer olan e-YDS yalnızca Ankara’da yapılıyor. Geriye kalan 80 ilde okuyan öğrenciler e-YDS için Ankara’ya gelmek zorunda.

2- e-YDS ücreti 120 TL. Normal YDS ücretinin tam iki buçuk katı.

3- e-YDS’ye kimler giriyor sorusu? Evet e-YDS için başvuru açılır açılmaz sadece 1 dakikada başvuru sona eriyor. 250-500 kişi arasında öğrenci sınava girebiliyor. Bu da haliyle sınava kimler giriyor? sorusunu sorduruyor.

AÇIK UÇLU SORULAR

Son günlerde eğitim ile ilgili haber yapan bazı sitelerde YGS ve LYS’nin yazılı yapılacağı hakkında haberler yapıldı. Fakat ÖSYM, YGS ve LYS’nin açık uçlu yapılacağı hakkında gündemlerinin olmadığını belirtti. Bu açıklamaya rağmen ÖSYM, ilerleyen yıllarda sınavların bir çoğunun yazılıya döneceğinin sinyallerini verdi.

ÖSYM’nin internet sitesinden aldığımız aşağıdaki metin bu sinyalleri doğrular nitelikte;

Ölçme kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olarak yapılan çalışmaların ikincisi de Yazılı Sınav (Açık Uçlu Sorularla Sınavdır.) Adayları test robotu olmaktan kurtaran ve sadece adayın bilgisini ölçen  bu tekniğin objektif (yansız) uygulanabilirliği kanıtlanmış ve bugüne kadar pek çok sınavda da uygulanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu