Haberler

Özel Yurtlar, Devletten Destek Talep Ediyor!

TÜM Özel Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet BAYDAR, Koronavirüs salgını sebebiyle bu süreçte özel yurtların sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek “Devletimizin diğer sektörlere sağladığı kolaylıkların özel yurt sektöründe de sağlanmasını istiyoruz.” dedi.

1800 özel işletme ve 300 bini aşkın üniversite öğrencisini ilgilendiren konuda açıklamalarda bulunan Ahmet BAYDAR, “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin hükümleri gereği ödemelerin peşin veya taksitli şekilde taahhüde bağlandığını ancak bazı öğrenci ve velilerin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmediğini” belirtti. Açıklanan ekonomi paketinde özel yurtlarla ilgili bir ibarenin yer almaması özel yurt sektöründe çalışan on binlerce çalışanı da mağdur etmiş durumda.

Özel Yurtların Giderleri

  • Mülk kirası
  • Personel ücreti
  • Personelin SGK prim ödemeleri
  • Stopaj
  • Stokta bulunan gıdaların bozulma riski

Değerli arkadaşlar Unibilgi olarak “öğrenci odaklı” paylaşımlar yapmakla birlikte mağduriyet yaşanılan konularda objektif yaklaşıma sahibiz. Öğrencilerin hizmet almadığı döneme ait ücret alınmaması veya emprivizyon (öngörülemezlik) ilkesi gereği sözleşme bitene kadar kısmi ödeme alması taraftarıyız. Tabi ki bu noktada hem öğrenciler hem de işletme sahiplerinin mağduriyet yaşamaması gerek.

Bilindiği üzere özel yurtlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı. Üniversitelerin tatil edilmesinin ardından yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, özel yurtların ödemeleriyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Bizler istiyoruz ki öğrenciler kalmadığı sürece dair bir ödeme yapmasın. Bununla birlikte devlet, diğer sektörlere sağladığı imkanları özel yurt işletmelerine de sağlasın. Örneğin özel yurtların bir sonraki yıl hizmetlerinin devamının sağlanması amacıyla maddi teşvik yapılması, çalışanların ödemeleri için kısmi çalışma ödeneği ile birlikte SGK primlerinin alınmaması ve vergilerde indirime gidilmesi gibi çalışmaların yapılması gerekmektedir.

300.000’i aşkın öğrenci, 2.000’e yakın işletme sahibi ve on binlerce çalışanı etkileyen bir sektörün kaderine terk edilmemesi için Milli Eğitim Bakanlığının acilen bir açıklama yapması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu