Haberler

Sınav Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

‘’İlk 15 dakikaya dikkat…’’

Yapılan araştırmalara göre sınav sırasında öğrencilerin en çok yanlış yaptığı zaman aralığının ilk 15 dakika olduğu tespit edilmiştir. Bunun temelinde yatan sebebin ise bu zaman aralığı içerisinde öğrenciler daha sınava adapte olamamasından kaynaklandığı belirtilmiştir. Bu yüzden de ilk 15 dakikayı doğru değerlendirmek çok önemlidir. Öğrenciler ilk olarak sevdiği derslerden sınava başladığı takdirde adapte olma süresi çok daha verimli olacaktır.

‘’Heyecan ve stres kontrolü şart.’’

Sınav sırasında sizi heyecan ve stres altına sokacak çokça faktör vardır. Her öğrenci bu strese kapılabilmektedir. Bu duygular kontrol altında olduğu sürece sizi etkilemeyecektir ancak bunun içinde saf bir odaklanma şarttır. Bu yüzden de sorulara odaklanmaya çalışın. Eğer ki odağınız dağılıyorsa en iyi yapabildiğiniz konulara yönelip yeniden bu odağı kazanın. Eğer ki yeterli bir süreniz var ise kendinizi düşünmekten alıkoyarak birkaç dakikalığınız zihninizi boşaltın. Unutmayın ki o birkaç dakika, sizin koca bir senenizi kaybetmenize sebep olmaz fakat heyecan ve stres size bu seneyi kaybettirebilir.

‘’Kendi tarzınızı ve sisteminizi sınava yansıtın.’’

Öğrencilerde en sık rastlanan problemlerden biriside doğaçlama yaklaşımdır. Birçok öğrenci kitapçıktaki sıralamayla soruları çözmeye odaklanmaktadır. Bu çoğu öğrenci için yanlış bir stratejidir. Unutulmamalıdır ki kitapçıktaki her ders sizin için eşit önem seviyesinde değildir. Bu yüzden de öncelikli derslere odaklanmak ve tarzınını bu kısımlardaki başarıya göre oluşturmak gerekmektedir. Günümüzde birçok öğrenci doğaçlama stiliyle girdiği sınavlarda esas alanlara yetişememe ve zaman sıkıntıları ile boğuşabilmektedir. Bu yüzden de mutlaka sizin için en iyi tarzı bulun ve deneme sınavları ile bu tarzınızı benimseyin. Unutmayın tarz sahibi insan heyecan yapmaz.

‘’Sınavda iradeli olmak zorundasınız.’’

Sınavda mutlaka mantık çerçevesinde hareket etmeli ve iradenizi kaybetmemelisiniz. En iyi yaptığınız konularda dahil olmak üzere zorluk çekmeye başlarsanız bu yerini stres ve korkuya bırakacaktır. Bu yüzden de vakit kaybetmeden iradeniz ile soruyu geçmeyi bilmelisiniz. Unutmayın ki hiçbir soru çözümsüz değildir ve sizden her sorunun cevabını bulmanız beklenmemektedir. Eğer ki çözümü göremiyorsanız her şeyi silin ve diğer bir soruya geçin. Birkaç soru çözdükten sonra tekrar yapamadığınız soruya döndüğünüzde, emin olun ki duygularınız ve bakış açınız değişecektir.

‘’Sınav anında tarzınızı değiştirmeyin.’’

Sınav sırasında yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi adapte olunan bir sistemin dışına çıkmaktır. Sınav sırasında yapılan herhangi bir değişiklik, yeni bir adaptasyon süreci oluşturacaktır. Bu süreç ise kesinlikle sınav ortamı olmamalıdır. Eğer ki bir tarzda kendinizi iyice benimsediyseniz bu tarzınızı koruyun ve onu sınavda uygulayın. Eğer ki çok zorlanır ve sıkıntı yaşamaya başlarsanız, birkaç kereye mahsus sizi rahatlatacak ve adapte edecek konulardan soru çözmeye başlayın. Fakat tamamıyla farklı bir tarza kesinlikle girişmeyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu