Türkiye’de En Çok Para Kazandıran 10 Meslek
İnsanlar hayatlarını idame ettirebilmek ve iyi şartlar altında yaşamak için para kazanmak zorundadır. Çevrenizde görebileceğiniz hemen her şeyin bir değeri ve sahip olmak için ödemeniz gereken bir ücreti vardır. Beslenme, barınma, eğitim ve eğlence gibi pek çok gereksinim hayatımıza yön verir. Temel ve keyfi olan tüm bu ihtiyaçlarımızı karşılamak için ise para gerekir. Para kazanmak ise ancak çalışmak için mümkün olur.
Meslek Nedir? Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler Neler?
Tarih boyunca insanların ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmış yüzlerce meslek dalı bulunur. Meslekler, insanların kendilerine uygun olan işte çalışarak gelir elde etmelerine olanak tanır. Meslek seçeneği sayılamayacak kadar çok olduğu için herkesin kendine en uygun olan mesleği bulması biraz zaman ve tecrübe gerektirir.
Meslek seçiminde; çalışma saatleri, çalışma alanı ve çevresel faktörler gibi pek çok unsur etkilidir. Tüm bunların yanı sıra o mesleği yaparak kazanacağınız para miktarı da büyük rol oynar. Hatta günümüzde çoğu insan istediği ve hayal ettiği meslek yerine kendisine daha çok para kazandıracak meslekleri tercih eder.
Aynı hatta daha fazla iş gücü ve zaman harcayarak düşük maaş ile çalışmak kimsenin tercih edeceği bir durum değildir. İşte tam bu noktada herkesin aklına “Hangi meslekler fazla para kazandırır?”, “Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler nelerdir?” gibi sorular gelir. Bu yazımızda tüm bu soruları cevaplandırdık.
En Çok Kazandıran Meslekler
Her meslek; çalışma şartları, çalışma saatleri, yoğunluğu, zorluğu, harcanan iş gücü ve gerektirdiği bilgi birikimi gibi faktörler nedeniyle farklı miktarda paralar kazandırır. Bunun yanı sıra o mesleği yaptığınız ülke de büyük bir öneme sahiptir.
Her meslek her ülkede aynı değeri görmez. Ülkenin şartları, yaşam koşulları ve gelişme gösterdiği sektör o mesleğin değerini biçer. Örneğin otomotiv mühendisliği Türkiye’de rağbet görmez iken otomotiv sektörünün oldukça geliştiği Almanya’da önde gelen mesleklerden biridir.
Bu nedenle Türkiye’de çalışmak isteyen ve yurt dışı hayali olmayanlar için Türkiye’de en çok para kazandıran meslekleri araştırdık. Sizler için Türkiye’de en çok para kazandıran 10 mesleği derledik.
Matematikçi
En çok kazandıran 10 meslekten biri olan matematikçilik ülkemizde fazlaca tercih edilen ve açığı olan bir meslektir. Matematikçiler hesaplama yöntemleri ve bilgisayar kodları geliştirir, ortaya çıkan sorunlara çözümler bulurlar. Bir matematikçi sadece eğitim alanında değil sanılanın aksine pek çok alanda çalışabilir.
Kamu, özel bilim, mühendislik ve fizik araştırmaları ve aklınıza gelebilecek her türlü sayısal zekâ açığının olduğu alanlar matematikçiler için birer çalışma alanıdır. Çalıştığınız departmana göre alacağınız ücret değişmekle birlikte bir matematikçi yıllık 101,360 dolar kazanabilme kapasitesine sahiptir.
Sigorta Uzmanı
Listemizin bir diğer ismi olan sigorta uzmanlığı da para getirisi oldukça yüksek olan bir meslektir. Sigorta uzmanları kabaca belirli sigorta şirketlerinde çalışarak sigorta poliçeleri ile ilgili işlemlerle ilgilenir. Sigorta firması ile müşteri arasında bir köprü olur ve bu sürecin yönetilmesini sağlar.
Müşterilerin sorunlarını çözer, güncel bilgilendirmeler yapar. Sigorta uzmanları da kendi içerisinde çalıştıkları departmana göre özel isimler alır. Taşıt sigortası uzmanı, seyahat sigortası uzmanı, konut sigortası uzmanı, sağlık sigortası uzmanı gibi spesifik unvanlara sahip olurlar.
Yazılım Mühendisi
Bir diğer en çok kazandıran mesleğimiz yazılım mühendisliğidir. Adından da anlaşılacağı üzere mühendisliğin bir dalı olan yazılım mühendisleri ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yazılımlar ve programlar üretir. Ayrıca mevcut yazılımların eksiklerini tespit eder ve geliştirilmesini sağlar.
Yazılım mühendisleri bilgisayar kullanılan hemen her alanda çalışma faaliyeti gösterir. Bunlardan en çok tercih edilen ve yaygın olanları bankacılık, telekomünikasyon, hastaneler, otomotiv, elektronik savaş ve savunma sistemleri, robotik ve yapay zekâ gibi sektörlerdir. Yine sektöre göre değişmekle birlikte yıllık kazançları 93,350 doları bulabilir.
Bilgisayar Sistemleri Analisti
Listemizin dördüncü ismi olan bilgisayar sistem analistleri kabaca oluşturulan sistemle üzerinde analizler yaparak sistemleri kullanıma uygun hale getirir. Sistem kullanılmayacak durumda ise yeniden planlamalar yaparak sorunları çözmeye ve sistemi aktif hale getirmeye çalışır.
Buna ek olarak endüstri, bilgisayar, matematik ve işletme mühendisliği mezunları da sistem analisti olarak çalışabilme hakkına sahiptir. Oldukça geniş bir çalışma yelpazesi olan sistem analistleri yıllık 79,680 dolara kadar çıkabilir.
İstatistikçi
İstatistikçi ya da diğer adıyla istatistik uzmanları şirketlerin dönemsel performanslarını incelemek ile yükümlüdür. Çalıştığı firmanın hangi zaman diliminde ve hangi alanlarda başarı gösterdiğini, hangilerinde başarısız olduğunu detaylıca araştırıp analiz eder.
Tüm bu analizlerini bir rapora dönüştürerek ilgili kişilere sunar. Tüm bunları yaparken doğru çıkarımlar için tüm diğer departmanlar ile iletişim ve iş birliği içinde olmalıdır. Çalışma ekonomisi ve endüstri mühendisleri istatistik uzmanı olarak çalışabilir. Yıllık 75,560 dolara kadar çıkan istatistikçiler sanayi alanında önemli bir yere sahiptir.
Mesleki Terapist
En çok kazanan mesleklerde altıncı sıraya yerleşmeyi başarmış olan mesleki terapistler, insanların hastalığa yakalanmasını engelleyerek çalışma verimini artırmaya yönelik aktiviteler yapar. Hastaların ise yaşam kalitesini artırmaya çevre ile uyumunu kolaylaştırmaya çalışır.
Hemşirelik, laboratuvar ve sağlık memurluğu bölümü mezunları mesleki terapist olarak çalışabilir. Her türlü özel ve devlet hastaneleri, spor kulüpleri, yaşlı bakım merkezleri mesleki terapistler için birer çalışma alanıdır. Yıllık 75,400 dolarak varan para getirisi ile oldukça tercih edilen bir meslek haline gelmiştir.
Dişçi
Dişçi ya da bilinen adıyla diş hekimleri, hastaların her türlü diş ve ağız sağlığını korur ve olası diş hastalıklarının tedavisinde rol oynar. Diş çürümesi, diş iltihabı, diş çekilmesi, takma diş ve daha birçok ağız ve diş sorununun çözülmesini sağlar. Bu mesleği tercih edecek kişiler yeterli el becerisi ve fiziksel yeterliliğe sahip olmalıdır. Diş hekimleri sağlık alanında her türlü özel ve devlet hastanelerinde çalışma imkânına sahiptir.
Konuşma Patoloğu
Listemizin dokuzuncu ismi dil ve konuşma patoloğu ya da terapisti konuşma ve iletişim sorunları ile kekemelik, yutkunma, konuşmada gecikme gibi problemleri olan kişilere yardım eder. Bu sorunların tedavisinde etkili rol oynar. Hastane, üniversiteler, özel klinikler ve danışmanlık merkezleri konuşma patologları için yaygın çalışma alanlarıdır.
Odyolog
Odyolog ya da diğer adıyla kulak uzmanı, kulağa ve işitmeye dair her türlü hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Denge kayıpları, işitme sorunları ve daha birçok kulak hastalığının tedavisini yapar. Odyologlar hastane ve kliniklerde, işitme cihazı üretilen işletmelerde ve üniversitelerde çalışabilir.
Üniversitelerin odyoloji bölümünden mezun olarak bu mesleği yapabileceğiniz gibi tıp, hemşirelik, psikoloji, fizik, akustik, elektronik mühendisliği, biyomedikal, biyofizik gibi bölümlerden mezun olup odyoloji dalında yüksek lisans yaparak da odyolog olabilirsiniz. Yıllık maaşları 69,720 dolara kadar çıkabilir.
Kadrolu Üniversite Profesörü
Listemizin son ismi olan kadrolu üniversite profesörü ya da yaygın adı ile öğretim üyesi, üniversitelerde kadrolu olarak çalışan akademisyenlere verilen addır. Birtakım seminerlere katılmak, öğrencilerin eğitim hayatı süresince gelişimlerini desteklemek, akademik çalışmalar ve faaliyetler yapmak görevleri arasındadır.
Bu mesleği icra edecek insanlar akademik gelişme ve araştırmaları takip eden, iyi derecede yabancı dil bilen, yeniliklere açık olmalıdır. Üniversite, yüksekokul ya da enstitülerde çalışma hakkına sahiplerdir. Maaşları ise yıllık 68,970 dolara kadar çıkabilir.