Uncategorized

Üniversite bitirme projesi nedir?

Üniversitelerin son senelerinde okuyan öğrencilere verilen ve bazı bölümler de ciddi not getirisi olan projedir. Bu ödevin amacı üniversiteyi bitirmeye hazırlanan öğrencilerden akademik bir proje almaktır.

Bitirme projesi yazım kuralları nasıl olmalıdır?

Yapısı itibari ile istenilen projeler hakkında genelleme yapılabilir;
-A4 sayfası boyutunda sol kenarda 4 cm, alt ve üst kenarlarda 3 cm ve kenarda 2,5 cm boşluk bırakılarak 1,5 satır aralıklı olarak genellikle 12 punto kullanılarak yazılmalıdır.

  • -İç Kapak, Önsöz, Özet, İçindekiler bölümleri hariç tüm sayfaların altına numaralar verilmelidir.
  • – Giriş, Materyal ve Yöntem, Sonuçlar, Kaynaklar ve varsa Ekler olmak üzere 5 ana bölümden oluşmalıdır. Özgeçmiş bölümü ise farklı bir sayfa da sunulmalıdır.
  • -Kaynaklar bitirme projesini sonunda ve kurallara uygun şekilde yazılmalıdır.
  • -Genellikle 3 nüsha şeklinde hazırlanmalıdır. 2 tanesi üniversiteye verilmek ve 1 tanesi de kişi de kalmak üzere. Dilerseniz sayısını isteğe göre çoğaltabilirsiniz.

Bitirme tezi hangi bölümlerden oluşmalıdır?

  • İç kapak,
  • Tez onay sayfası,
  • Öz sayfası (tezinizin kısa bir özeti)
  • Önsöz,
  • İçindekiler,
  • Kısaltmalar Listesi
  • Son kısımda ise biyografi, kaynakça ve ekler bulundurulmalıdır.

Bitirme tezi yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar

– Bitirme tezinizin kurallarını yazmaya başlamadan önce koymanız size büyük bir fayda sağlar.
– Zamanınızı iyi ayarlayın;

Bitirme projesi bir gece de ya da bir gün de yazılabilecek bir proje değildir. Ciddi bir süre ayırmanız projenizin daha başarılı olmasını sağlar.

-Kaynakça bölümüne önem verin

Eğer fırsatınız varsa kaynakçalarını gerçek kitaplardan seçmenizde fayda var. İnternetten alınmış bir yazı ile, 600- 700 sayfalık bir kitaptan alınmış yazının değeri farklı yorumlanır. Kaynakçanız da bir kitaptan alınmış bölümün yazması size artı puan kazandırır.

-Tezinizi yazarken olası kazalara karşılık kullandığınız programın otomatik kaydetme özelliğinden faydalanın. Ters bir durumda emeğinizin boşa gitmesi olasıdır.

– Projeniz bittikten sonra onu okuyup yorumlamak için kendinize biraz zaman verin. Daha sakin ve dingin bir kafayla okuduğunuz da hatalarını kolay fark eder ve daha hızlı çözümler bulabilirsiniz.

-Son olarak projenizin yedeği Word olarak elinizin altında bulunsun fakat projenizi baskıya göndermeden önce PDF olarak kaydedip onu baskıya verin. Yeni nesil makinalar kullanıldığı için PDF dosyalarında yazım hatası çıkması daha düşük bir ihtimaldir. Word dosyasını bastırdığınız taktir de birden fazla hata ile karşılaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu