Haberler

Üniversite Öğrencilerinin Koronavirüs Mağduriyeti

Çin’den tüm dünyaya yayılan Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle YÖK ve KYK bir dizi önlemler almış; üniversiteler bir süreliğine tatil edilirken KYK yurtlarının bir kısmı karantina olarak kullanılmaya başlanırken öğrencilere evlerine dönmeleri için izin verilmiştir.

Açıköğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri hariç olmak üzere YÖK istatistik verilerine göre ülkemizde 207 üniversitede 4 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunmakta. Öğrencilerin yaklaşık %50’si KYK, vakıf ve üniversite yurtlarında barınıyor. Bu sebeple barınma ücretleri konusunda öğrenciler zor durumda.

unibilgi.net editörleri olarak bu süreçte üniversite öğrencileri için alınması gereken önlemlere değinmeye çalıştık. Yetkililerden öğrenci lehine kararlar almalarını bekliyoruz.

1- Online Eğitim Sorunu

Üniversitelerin tatil edilmesinin ardından YÖK 23 marttan itibaren uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. Online eğitim altyapısı olan üniversiteler kendi üniversite sisteminden elektronik ortamda derslere başlarken online eğitim altyapısı olmayan üniversiteler için “açık ders malzemeleri havuzu” oluşturulacağı açıkladı. YÖK’ün bu kararıyla birlikte 24 martta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eğitimle alakalı birtakım açıklamalarından “tatilin uzayacağı” çıkarımında bulunduk.

Olağanüstü dönemden geçildiğinin farkındayız ancak belirsizliklerin ortadan kalkmaması milyonlarca öğrenci ve ailelerini olumsuz etkilemekte.

Öğrenciler sosyal medya hesaplarından birçok üniversitenin uzaktan eğitim sisteminin çöktüğünü kanıtlar nitelikte fotoğraflar atmakta.
Altyapı sorunu, binlerce ders videosunun bir haftalık süreçte çekilme ihtimalinin olmaması ve pratik derslerin sanal mecraya aktarılamaması gibi sorunlar için kesinlikte detaylı bir açıklama getirilmeli.

2- KYK Yurt Sorunu

Ülke geneli ve KKTC’de bulunan KYK’ya ait yurtlarda 678.000 öğrenci barınmakta. Resmi istatistiklere göre üniversite öğrencilerinin yaklaşık %20’si KYK yurtlarında kalıyor. Üniversitelerin kapalı olduğu tarihlerde KYK’da kalan öğrencilerin kendi istekleriyle yurttan ayrılabilecekleri, bu süre zardında “özel izinli” sayılacakları açıklansa da bu açıklama sonrasında öğrenciler birçok sorunla karşılaştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu 15.03.2020 tarihinde “KYK yurtlarında kalmayıp mart ayı ücretini yatıran öğrencilerin kalmadığı günlere ait geri ödemelerinin yapılacağını açıklamıştı. Aradan yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen hala geri ödeme yapılmadı.
24.03.2020 tarihinde Twitter’da KYK’nın resmi destek hesabı “mart ayı ücretini ödeyen öğrencilerin tutarları bir sonraki ödeme döneminde borcundan düşülecek.” açıklamasını yaptı.
KYK yurt ücretini süresinde ödemeyen öğrencilerin yurtla ilişiği kesiliyor. Twitter’da @KYK_DESTEK hesabında “Mart ayı ücretini ödemeyen öğrencilerin ücretleri ise yeniden yurtta kalmaya başladığı ayın ücretine eklenecek” açıklamasını yaptı. Ancak bu hesap haricinde Bakan ve KYK yetkililerinden hiçbir açıklama yapılmadı. Söz konusu hesabın takipçi sayısı da az olduğu için öğrencilerin kafası karışık. Kalmadığı halde yurttan atılma korkusuyla ödeme yapan öğrencilerin olduğunu da düşünüyoruz.
Yurtdışından gelen vatandaşlarımızın karantina süresinde KYK yurtlarında kalmasına elbette karşı değiliz ancak bu işlemin bir plan dahilinde yapılması gerekirdi. “Karantina yurtlarda kalıp da memleketine dönen öğrencilerin kilitli dolapları açılarak eşyalarının bir poşete konulup depoya koyulduğu” yönünde öğrencilere bilgiler verilmiş.

Özetle KYK yurdunda kalan öğrenciler resmi kaynaklardan kesin bilgiler içeren açıklamalar beklemektedir.

3- Özel Yurtlar ve Vakıf Yurtları Sorunu

Ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 3 bini aşkın özel yurtla birlikte yüzlerce vakıf yurdu bulunmakta. Özel yurtlar sözleşme ile kayıt kabul ettikleri için öğrenciler yurtta kalmasa dahi sözleşmede yazan ücreti ödemek zorunda. Tatilin uzama ihtimalini de göz önünde bulundurursak bir süre daha öğrenciler memleketlerinde kalmaya devam edecek. Üstelik özel yurt ücretleri KYK yurt ücretlerinin ortalama 3 katı! Milli Eğitim Bakanlığı bununla ilgili hem yurt yönetimini hem de öğrencileri mağdur etmeyecek şekilde bir karar vermeli.
Vakıf yurtlarında da benzer sorunlar mevcut. Acilen bu konuyla ilgili kesin bir çözümle birlikte açıklama yapılmalıdır.
Üniversitelerin bünyesinde bulunan yurtlar da bulunmakta. Hacettepe ve İstanbul Üniversitesi süreç sona erene kadar ücret alınmayacağı yönünde açıklama yaptı. Umarız bu süreçte özellikle vakıf üniversitelerine ait yurtlardan da ücret alınmayacağına dair açıklama gelir.

4- Ulaşım sorunu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, indirimli abonman kartlarda kullanılmayan bakiyelerin bir sonraki aya aktarılacağını açıkladı. Benzer açıklamayı abonman uygulaması olan şehirlerdeki belediye başkanlarından da yapmasını bekliyoruz.
Tatil kararının verilmesiyle birlikte otobüs ve uçak fiyatlarında inanılmaz artışlar oldu. Bu artışların tekrar yaşanmaması için ilgili merciilerin denetimlerini sıklaştırarak cezai işlem uygulamasını talep etmekteyiz.

 

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu