Haberler

2020 Üniversite Tercih Başvurusu Nasıl Yapılır?

2020 YKS üniversite tercihleri bugün başladı. Üniversite tercihlerinizi 14 Ağustos saat 23.59’a kadar yapabilirsiniz. Acele etmenize gerek yok. Tercihlerinizi erken veya geç yapmanın hiçbir önemi bulunmamaktadır.

Bu yazımızda size “YKS tercih başvurusu nasıl yapılır?” sırayla anlatacağız. YKS’de 24 tercih hakkınız bulunmaktadır. İlk 5 sıraya sıralamanızdan daha yüksekte olan programları yazın. Ardından 10 tane de sıralamanıza çok yakın programları yazın ve geriye kalan 9 tercihinizi sıralamanızın altında kapatmış yerleri yazın ki garanti olsun. Ek yerleştirmelerde hem yerleşmek çok daha zor hem de daha kötü bölümler kalmakta.

Üniversite Tercih Başvurusu Nasıl Yapılır?

1- Tercih listenizdeki Tablo-3 ve Tablo-4’teki programların isim ve kodlarını kaydedin.

İlk önce yapacağınız 24 tercihi kodlarıyla birlikte bir yere not edin. Mümkünse bilgisayar üzerinden tercih işlemlerinizi yapın. Tercih listenizdeki programların kodları, eğitim dili, burs durumu gibi konulara dikkat edin!

2- Tercihlerde Bir Yanlışlık Yapmaktan Korkuyorsanız ÖSYM Bürosuna Gidin

Yanlış tercih yapmaktan korkuyorsanız başvuru merkezi olarak faaliyet gösteren liselerden 3 TL karşılığında (ücret artmış olabilir) tercih işlemlerinizi yapabilirsiniz. ÖSYM AİS şifrenizi unutmanız durumunda da ÖSYM başvuru merkezi olarak çalışan liselere gidip yeni şifre alabilirsiniz. Birçoğunuzun bu şekilde başvuru yapmayacak ancak yine de yönlendirme amacıyla yazmak istedik.

3- ÖSYM Aday İşlemlerine Giriş Yapın

https://ais.osym.gov.tr hesabınıza giriş yapın. Sol tarafta BAŞVURU SÜRECİNDEKİLER butonundan 2020 – YKS TERCİH sekmesine tıklayın.

4- Başvuru Bilgilerinizi Kontrol Edin

Tıpkı başvuruda olduğu gibi kişisel bilgilerinizi kontrol ettikten sonra karşınıza tercih kutuları çıkacaktır. (beyaz dikdörtgen şeritler) Bu şeritlerin yanındaki … (üç nokta) şekline basınca arama yapma kısmı çıkıyor. Arama alanına üniversite veya bölümün harflerini girdikçe sonuçlar geliyor.

5- Acele etmeyin

Arama alanında tercih etmek istediğiniz üniversite-bölümün adını tam okuyun. Bu yüzden program kodları çok önemli. Örneğin 2 ve 4 yıllık çocuk gelişimi bölümü var. 4 yıllık lisans çocuk gelişimi bölümünü yazmak isterken 2 yllık önlisans çocuk gelişimi bölümünü yazmayın.

Ek olarak vakıf üniversitesi tercih etmek istiyorsanız %25, %50, %100 burslu alanlara dikkat edin. Tercih listenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken son adım tercih listenizdeki bölümün %30, %100 İngilizce veya Türkçe olduğudur. İngilizce seçtiğinizi zannedip Türkçe seçmiş olabilirsiniz.

6- Tercihlerinizin yerini sistem üzerinden değiştirebilirsiniz

Tercih listesi oluştururken sıralama kayarsa eğer şeritlerin solundaki aşağı-yukarı okları kullanarak tercihlerinizin yerini değiştirebilirsiniz.

7- Tercih listenizi KAYDETTİĞİNİZDEN emin olun

Tercih listenizi tamamladığınıda devam etmek istediğinize dair butona tıklayın. Bununla birlikte oluşturduğunuz tercih listesini bilgisayarınıza kaydedin ve mutlaka çıktısını alın. İşlem sonunda “Tercihleriniz sistem tarafından başarı ile kabul edilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekmektedir.

14 Ağustos saat 23.59’a kadar tercih listenizi bir sınırlama olmaksızın değiştirebilirsiniz. Her değiştirdiğinizde KAYDET butonuna basıp tercih listenizin çıktısını almayı unutmayın!

8- ÖSYM AİS ŞİFRENİZİ KİMSEYE VERMEYİN

Bir aday 2 yıl önce ÖSYM AİS şifresini kuzeniyle paylaşıyor. Adayın kuzeni ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine giriş yaparak adayın tercih listesindeki “Matematik Öğretmenliği” yerine “Van 100.Yıl Üniversitesi Ebelik” bölümünü yazıyor. Aday olaydan tercih sonuçları açıklanınca haberi oluyor ve ÖSYM’ye hata yaptığı için dava açıyor. Dava sonucunda İP tespiti yapılarak tercihlerin kuzeninin bilgisayarından değiştirildiği anlaşılıyor.

Bu yüzden şifrenizi kimseyle paylaşmayın ve birilerinin eline geçmiş olma ihtimali varsa eğer hemen değiştirin.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu